+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. április 26. hétfő, 18:47
A holland parlament közzétette a nyilatkozni akaró képviselők kedvenc zeneszámait. Pusztán a politikai nézetek alapján nem lehetne megmondani, kinek melyik stílus jön be.

A holland alsóház honlapján elérhető egy lista, amely a parlamenti képviselők kedvenc zeneszámait tartalmazza. A holland képviselők kedvenc számait egy Spotify-listán is összegyűjtötte a holland parlament. Ha valaki holland képviselők zenei ízlésére akar hagyatkozni, az itt hallgathatja végig mind a 134 számot.

 

A talán Magyarországon is ismert képviselők kapcsán a következőket tudhatjuk meg:

 

+ A márciusi választások egyik nagy nyertese a balliberális D66 párt lett, az ő elnökük, Sigrid Kaag – akinek személyisége döntő volt a jó szereplésben – egy bevándorlásbarát párthoz stílszerűen egy libanoni-francia zenész, Ibrahim Maalouf Una Rosa Blanca című számát választotta.

 

+ Az idegenellenes Szabadság Pártjának (PVV) elnöke, Geert Wilders azonban már nem volt ennyire klisészerű, és nem valami holland népdalt vagy katonai indulót választott. De még csak nem is azon Bunyós Pityutól nevezett meg számot, akivel közös fotója is van.

 

Wilders kedvenc száma Amy Winehouse-tól a Back To Black.

 

+ A PVV-ból nyilatkozó képviselők közül csak egyetlen, Gidi Markuszower választott egy holland számot – egy igazi hollandos mulatóst: Jan Smittől a Wanneer De Avond Dan Voorbij Gaat című dalt.

 

+ A kommunista Szocialista Párt vezetője, Lilian Marijnissen se valami munkásmozgalmi dalt nevezett meg, de még csak nem is egy balos együttest. Neki a U2-tól a Bad a kedvence.

 

+ A kereszténydemokraták (CDA) elnöke, Wopke Hoekstra a Coldplaytől a Viva la vidát hallgatja legszívesebben.

 

+ A szociáldemokrata színekben

 

a hágai parlamentben ülő magyar Kati Piri kedvenc száma Anouktól a Nobody´s Wife.

 

Amint a német Der Spiegel e heti számából kiderül: erre a számra bulizott egyetemistaként a legszívesebben Annalena Baerbock, a német Zöldek kancellárjelöltje is.

 

+ A holland Zöldek (azaz a politikától 2019-ben visszavonult Judith Sargentiniről itthon is ismert Zöld Baloldal) elnöke, Jesse Klaver azonban mást szeret. Ő a Chef'Specialtól az Amigo számot kedveli.

 

+ Az értelmiségi szélsőjobboldal pártjának, a Fórum a Demokráciért elnöke,

 

Thierry Baudet nem híve az újnak: ő a Beatles-től a Free as a bird-öt nevezte meg kedvenc számaként.

 

De az ő pártjában van, aki klasszikusabb, és Szergej Rahmanyinovot szereti.

 

+ A Baudet-pártból kiszakadt ugyancsak szélsőjobboldali Helyes Válasz (JA) elnöke, Joos Erdmanns az egyetlen jobboldali radikális pártelnök, aki egy holland popegyüttes számát választotta. A dal szerint „táncolok, tehát vagyok“.

 

+ A fundamentalista-kálvinista Református Állampolitikai Párt (SGP) elnöke, Kees van der Staaij nem valami zsoltárt választott, hanem Andrea Boccelitől az Amazing Grace-t. A párt kálvinista becsületét egy másik képviselőjük, Christ Stoffe mentette meg, aki egy holland egyházi éneket választott kedvenc dalaként.

 

+ Mark Rutte, a jobboldali liberális VVD elnöke és miniszterelnök nem vett részt a „játékban”, és nem nevezte meg, hogy mit szeret hallgatni.

 

Ha érdekel, hogy a hágai parlamentben milyen furcsa kispártok – állatvédőktől kálvinistákon át igazi menekültsimogató balosokig – ülnek, itt olvashatsz róluk részletesebben.

 

NYITÓKÉP: Geert Wilders Bunyós Pityuval a hágai parlament üléstermében / GW, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Covid, Szalai Ádám, Felcsút, Orbán, magyar ultrák.

1991. június 19-én Viktor Silov altábornagy 15 óra 01 perckor elhagyta Magyarország területét. Hazánk szuverenitása ezzel 47 hosszú év után helyreállt.

Az alkotó lesiben lefilmezte a mellette a kampuszon elhaladó nőket, majd olyan kategóriákba sorolta őket, hogy szépek, közepesek, megbocsáthatóan és megbocsáthatatlanul csúnyák.

Mint írják, kiállnak mindenki mellett, aki ellenzi a jogszabályt, és szolidaritást vállalnak azokkal, akiknek a méltóságát elvitatták és megalázták.

Ezzel az előválasztás Újbudán szintén két szereplősre sorvadt: a DK és a Jobbik támogatottságát is élvező főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet és Orosz Anna fog megmérkőzni egymással.

Legyen szó konzervatív családképről, a gendernyelv elutasításáról, vagy épp több patriotizmusról: a német társadalom továbbra is alapvetően konzervatív.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás