A holland parlament közzétette a képviselők kedvenc számait. Kit hallgat Geert Wilders szívesen?

Szerző: Techet Péter
2021.04.26. 18:47

A holland parlament közzétette a nyilatkozni akaró képviselők kedvenc zeneszámait. Pusztán a politikai nézetek alapján nem lehetne megmondani, kinek melyik stílus jön be.

A holland parlament közzétette a képviselők kedvenc számait. Kit hallgat Geert Wilders szívesen?

A holland alsóház honlapján elérhető egy lista, amely a parlamenti képviselők kedvenc zeneszámait tartalmazza. A holland képviselők kedvenc számait egy Spotify-listán is összegyűjtötte a holland parlament. Ha valaki holland képviselők zenei ízlésére akar hagyatkozni, az itt hallgathatja végig mind a 134 számot.

A talán Magyarországon is ismert képviselők kapcsán a következőket tudhatjuk meg:

+ A márciusi választások egyik nagy nyertese a balliberális D66 párt lett, az ő elnökük, Sigrid Kaag – akinek személyisége döntő volt a jó szereplésben – egy bevándorlásbarát párthoz stílszerűen egy libanoni-francia zenész, Ibrahim Maalouf Una Rosa Blanca című számát választotta.

+ Az idegenellenes Szabadság Pártjának (PVV) elnöke, Geert Wilders azonban már nem volt ennyire klisészerű, és nem valami holland népdalt vagy katonai indulót választott. De még csak nem is azon Bunyós Pityutól nevezett meg számot, akivel közös fotója is van.

Wilders kedvenc száma Amy Winehouse-tól a Back To Black.

+ A PVV-ból nyilatkozó képviselők közül csak egyetlen, Gidi Markuszower választott egy holland számot – egy igazi hollandos mulatóst: Jan Smittől a Wanneer De Avond Dan Voorbij Gaat című dalt.

+ A kommunista Szocialista Párt vezetője, Lilian Marijnissen se valami munkásmozgalmi dalt nevezett meg, de még csak nem is egy balos együttest. Neki a U2-tól a Bad a kedvence.

+ A kereszténydemokraták (CDA) elnöke, Wopke Hoekstra a Coldplaytől a Viva la vidát hallgatja legszívesebben.

+ A szociáldemokrata színekben

a hágai parlamentben ülő magyar Kati Piri kedvenc száma Anouktól a Nobody´s Wife.

Amint a német Der Spiegel e heti számából kiderül: erre a számra bulizott egyetemistaként a legszívesebben Annalena Baerbock, a német Zöldek kancellárjelöltje is.

+ A holland Zöldek (azaz a politikától 2019-ben visszavonult Judith Sargentiniről itthon is ismert Zöld Baloldal) elnöke, Jesse Klaver azonban mást szeret. Ő a Chef'Specialtól az Amigo számot kedveli.

+ Az értelmiségi szélsőjobboldal pártjának, a Fórum a Demokráciért elnöke,

Thierry Baudet nem híve az újnak: ő a Beatles-től a Free as a bird-öt nevezte meg kedvenc számaként.

De az ő pártjában van, aki klasszikusabb, és Szergej Rahmanyinovot szereti.

+ A Baudet-pártból kiszakadt ugyancsak szélsőjobboldali Helyes Válasz (JA) elnöke, Joos Erdmanns az egyetlen jobboldali radikális pártelnök, aki egy holland popegyüttes számát választotta. A dal szerint „táncolok, tehát vagyok“.

+ A fundamentalista-kálvinista Református Állampolitikai Párt (SGP) elnöke, Kees van der Staaij nem valami zsoltárt választott, hanem Andrea Boccelitől az Amazing Grace-t. A párt kálvinista becsületét egy másik képviselőjük, Christ Stoffe mentette meg, aki egy holland egyházi éneket választott kedvenc dalaként.

+ Mark Rutte, a jobboldali liberális VVD elnöke és miniszterelnök nem vett részt a „játékban”, és nem nevezte meg, hogy mit szeret hallgatni.

Ha érdekel, hogy a hágai parlamentben milyen furcsa kispártok – állatvédőktől kálvinistákon át igazi menekültsimogató balosokig – ülnek, itt olvashatsz róluk részletesebben.

NYITÓKÉP: Geert Wilders Bunyós Pityuval a hágai parlament üléstermében / GW, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek