Áldjon meg téged az Orbán Viktor!

Molnár Róbert

Szerző:
Molnár Róbert

2021.04.25. 08:24

A különleges jogrendet a mutánsok miatt meghosszabbítani akaró Semjén Zsolt éjnek idején való munkálkodásáról egy vezető emberről szóló régi történet jutott eszembe. Ő sem tudott aludni.

Áldjon meg téged az Orbán Viktor!

Ez itt a Majomsziget. A Majomsziget Molnár Róbert jogász, a dél-alföldi Kübekháza polgármesterének október óta rendszeres, hétvégenként jelentkező rovata az Azonnalin. Jó olvasást kívánunk!

 

„Sötétséget sötétséggel elűzni nem lehet, csak a fény teheti azt.
A gyűlöletet nem űzi ki a gyűlölet, csak a szeretet teheti azt.”

(Martin Luther King)

Semjén Zsolt pár napja – szokásához híven – az éj leple alatt nyújtotta be újabb törvényjavaslatát. Mint fő kereszténydemokrata természetesen ezúttal is a nép érdekében, a nép javára szeretné azt elérni, hogy a veszélyhelyzet az őszi parlamenti ülésnapot követő 15. napig fennmaradhasson, merthogy az új koronavírus-mutánsok megjelenése miatt elengedhetetlen a fokozott védekezés. Elnevettem magamat. Olyan ez,

mintha a veszélyhelyzetnek valami különös, ördögűző hatása lenne az új mutánsokra nézve.

Aztán olyasmi is van az indokolásban, hogy a különleges jogrendet a gyors és hatékony döntéshozatal érdekében is fenn kell tartani. Mintha a 133 bátor embert bárki is akadályozta volna vészhelyzet nélkül is abban, hogy „gyors és hatékony” döntéseket hozzon.

A non plus ultrája mindennek pedig az, amikor a magyar emberek élete védelmével, a gazdasági károk mérséklésével és a munkahelyek megtartásával indokolja a vészhelyzet további fenntartásának szükségességét. Mintha a kis híján világelső halottszámot tekintve olyan sikeres lenne a „vészhelyzeti magyar járványkezelés”. Tény azonban, hogy a gazdasági károk enyhítésében a kormány valóban nem kis sikert ért el, különösen a miniszterelnök vejét, az újra szerelmes barátját, a többi oligarcháját és a NER-lovagokat tekintve.

„Áldjon meg téged az Orbán Viktor!”

Így köszönt el tőlem minap az egyik barátom. „Jaj, inkább ne!” – mondtam neki, mert amire Orbán áldását adja, az vagy nyomtalanul eltűnik, vagy olyan mérvű metamorfózison megy át, hogy annak eredőjét még nyomokban sem lehet többé felfedezni.

Az is lehet, hogy úgy jár, mint Semjén Zsolt, akit annyira megáldott, hogy az elmúlt évtizedben azt is elfelejtette, hogy miként készült a doktorija, mit tanult a hittanórákon az Isten országáról, és milyen is a keresztény puritanizmus. Kitanulta viszont helyette a nagyvadászat fortélyait, és azt is, hogy akkor ideális a keresztény, ha nem gondolkodik, nem mérlegel, nem kérdez, nem szól, csak kiszolgál és végrehajt. Talán ennek köszönhetően váltak olyan termékennyé éjszakái, és születhettek az éj leple alatt nemzetünket formáló történelmi hőstettei.

A gondolkodó lopakodó

 

Semjén éjnek idején való munkálkodásáról egy vezető emberről szóló régi történet jutott eszembe. Ő sem tudott aludni.

Csak ennek a történetbeli embernek tudatlansága mellett volt egy kis erénye is: a picinyke, még élő lelkiismerete és a természetes kíváncsisága.

Nikodémusról, a zsidó főtanács tagjáról van szó, aki félve a lebukástól, féltve testi épségét a NER-társaitól, óva jó hírnevét, vezetői hatalmát és vele együtt személyes egzisztenciáját, inkább az éjszakát, annak sötétjét használta arra, hogy észrevétlenül elmenjen a körükben közutálatnak örvendő, „ellenzéki” Jézushoz. Bár Nikodémus a legfelsőbb NER-körbe tartozott, tagja volt a „nemzeti farizeus kormánynak”, azért mégsem emésztette fel őt teljesen a rendszer. A hetvenfős ottani „törvényhozásból” talán ketten akadtak titkos, másként gondolkodó lopakodók, akiknek a torkán azért mindent nem tudtak lenyomni.

Az arány ott sem volt túl jó.

Nos, ez a Nikodémus éjszaka elment Jézushoz. Nem a rezidenciájára, várába, kastélyába – mert olyan neki nem volt –, hanem a szép jeruzsálemi kilátással bíró Olajfák-hegyi teraszára. Nem sörözni. Nikodémus nem sokat kertelt, gyorsan a jöttének lényegre tért. Elmondta Jézusnak, hogy sokakkal együtt ő is tudja, hogy Istentől jött tanító, mert csak az tehet jeleket, aki Istennel van.

Jézus sem köntörfalazott. Elmondta e főembernek, hogy a vallásosság vajmi kevés lesz a mennyhez, mert „ha nem születik újjá, nem láthatja meg az Isten országát”. Oda nem lehet csak úgy, nagy nemzeti gőggel, vallásoskodó mázzal lekenten bemasírozni. Aztán Nikodémus kissé talán élcelődve kérdezte, hogy olyan öregként, mint ő maga, bemehet-e az anyja méhébe, hogy megszülessen? Jézus megválaszolta ezt is: „Bizony, bizony mondom neked, ha valaki nem születik víztől és Lélektől (azaz nem tér meg bűnös útjáról, nem fogadja el az Isten felkínált kegyelmét), nem mehet be az Isten országába. Ami testtől született, test az, és ami Lélektől született, lélek az. Ne csodálkozz, hogy azt mondtam neked: szükséges nektek újonnan születnetek.”

 

Ez a pár mondat leleplezte Jeruzsálem egyik vallásos tanítóját és vezetőjét. Nikodémus úgy tanította népét, hogy nem tudott a megtérésről, pedig arról Mózes öt könyve is bőségesen szól. Ez a pár sor azonban rávilágít nemcsak Nikodémusra, hanem a mai magyar politikai kereszténység rákfenéjére is, ahol vallási köntösben áll vállvetve egymás mellett az állami és a főpapi hatalom.

Az állami hatalom a pénzével, az egyházi hatalom a csendjével fejezi ki a másik felé való hódolatát. A rendszernek jó a csend, az egyháznak pedig jól kifizetődő.

Ha nem beszélnek, nem gondolkodnak, nem kell félniük az anyagi nélkülözéstől, a státus- és befolyásvesztéstől. De mit mond nekik a Mester? Nem azt, amit Nikodémusnak is, hogy aki nem születik újjá, nem mehet be az Isten országába?

 

A gátlástalanság kora

 

Miközben országunk e különleges történelmi helyzetben a járványra figyel, a különleges jogrend keretében különleges tetteket hajtanak végre vezetőink, de nem a népükért. A kormány még ebben a helyzetben is a saját hatalmának erősítésén, az ellenzék likvidálásán, minden polgári és civil kezdeményezés meghiúsításán, maga és oligarchái zsebének tömködésén, és egy egész nemzet leuralásán mesterkedik. Persze, nagy műgonddal őrködnek a látszat felett, hogy minden köztörvényes bűncselekményük kívánatosnak, fosztogatásaik és a jogrendtiprásuk nemzeti és vallásos (keresztény) jótettnek tűnjön.

 

Ha az elmúlt tíz év történelmét egy mondatban kellene összegezni, és e fejezetnek címet adni, talán azt adnám: A gátlástalanság kora.

Nikodémus életében a Jézussal való találkozás éjszakáján valami megváltozott. A változás a szívében kezdődött, és belülről kifelé haladt. Talán két és fél évre az éjszakai története után ismét felbukkan Nikodémus neve, amikor egy koncepciós per kapcsán összetűzésbe kerül a saját farizeus párttársaival. Akiktől, mihelyt képviselte velük szemben az igazságot, nevezetesen azt, hogy meghallgatás nélkül nem lehet senkit elítélni, máris megkapta, hogy „talán te is galileai vagy?”

Hát így van ez ma is. A kormányfő és kormánya a szolgálóvezetés helyett Isten nevében folytat háborút saját népe és kritikusai ellen. Alázatos vezetés helyett lealáz, gyűlöl, karaktergyilkol és igáz. Nyomokban sem tartalmaz semmi keresztényit. A fa ugyan lombos (szavakban nagy a vallásosság), de gyümölcs egy sincs rajta.

Nikodémus a szintén főtanácsbeli Arimátiai Józseffel együtt helyezte sírba Jézus testét, nyíltan felvállalva hovatartozásukat és az esetleges retorziókat. Nem foglalkoztak ekkor már a félelemmel, nem számított nekik, hogy ki mit gondol róluk. Már nem a szavaik prédikáltak, hanem az életük. Hittek és cselekedtek. Keresztényekké lettek.

Molnár Róbert jogász, Kübekháza polgármestere jó ideje minden hétvégén az Azonnalin jelentkezik rovatával, a Majomszigettel. Fotók: a szerző engedélyével. Hozzászólnál, vitáznál vele? Írj!

FOTÓ: Semjén Zsolt Facebook-oldala

Molnár Róbert
Molnár Róbert állandó szerző

Jogász, Kübekháza polgármestere. Minden hétvégén az Azonnalin jelentkezik rovatával, a Majomszigettel.

olvass még a szerzőtől
Molnár Róbert
Molnár Róbert állandó szerző

Jogász, Kübekháza polgármestere. Minden hétvégén az Azonnalin jelentkezik rovatával, a Majomszigettel.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek