+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. április 23. péntek, 11:50
Az összeget Parragh László mondta az Azonnalinak. Mi ez az összeg, miből áll és hogyan jött ki? Utánajártunk.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nemcsak arról beszélt az Azonnalinak adott interjújában, hogy milyen gyakran nézeti át az irodáját esetleges poloskák után, hanem többek között az is megtudtuk tőle, hogy

 

napi 15-20 milliárd forintba kerül a lezárások miatti válság a központi költségvetésnek.

 

De mi ez az összeg, hogyan lehet ekkora és miből áll? 

 

Reális összeg

 

A 2020-as magyarországi GDP egy napra leosztva körülbelül 122 milliárd forint,

 

ehhez viszonyítva 15-20 milliárd forintnyi kiesés a járvány miatt 2021-ben reális összeg, hiszen a gazdaságnak körülbelül ekkora része nem működik

 

– mondja az Azonnalinak Heltai László közgazdász, az LMP szakpolitikusa. Januárban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 10-15 milliárd forint napi kiesésről beszélt – emlékeztet Heltai. Ezeket a számításokat a Varga Mihály vezette Pénzügyminisztérium végzi el, az LMP szakpolitikusa szerint Parragh László is ezekre a számításokra hivatkozhatott. 

 

KÖZÉPEN HELTAI LÁSZLÓ KÖZGAZDÁSZ, AZ LMP SZAKPOLITIKUSA. FOTÓ: HL / FB

 

Ez a napi kiesés elsősorban a járány által legsúlyosabban érintett szektorok, a vendéglátás és turizmus hozzáadott érték-termelését jelenti és a szektorból származó adóbevételeket, amik most hiányoznak. Az pedig, hogy a januári kiesés alacsonyabb volt, mint az áprilisi, a szezonalitásnak köszönhető, azaz normál esetben áprilisban nagyobb lett volna ezen szektorok bevétele, mint januárban – magyarázza Heltai, hozzátéve, hogy ezekre az adatokra nekik ellenzéki pártként „kívülről" nincs hozzáférésük.

 

Nem látni pontosan, miből áll

 

Ezt Mellár Tamás közgazdász, független országgyűlési képviselő is így látja.

 

Az ellenzéki politikusoknak nagyon kevés információjuk van a költségvetéssel kapcsolatban

 

– mondja Mellár, aki szintén reálisnak tartja a napi 15-20 milliárdos kiesést. A koronavírus-járvány miatt jelentősen csökkent a fogyasztás, ami komoly kiadást jelent a fogyasztáshoz kapcsolódó adóbevételekben – mondta az Azonnalinak a közgazdász. 

 

A kiesés kisebb része származhat abból, hogy a jövedelmek is csökkentek, így a jövedelemadókból is kevesebb bevétele van a kormánynak – magyarázza Mellár, aki szerint a legnagyobb kiesés az áfában jelentkezik. Emellett fontos megemlíteni azt is – mondja Mellár –, hogy nemcsak a bevételek csökkentek, hanem a kiadások is nőttek a koronavírus-járvány miatt, elég csak a vírus elleni védekezésre fordított rendkívüli kiadásokra gondolni.

 

A KÉPEN JOBBRA MELLÁR TAMÁS KÖZGAZDÁSZ, AKI A PARLAMENTBEN A PÁRBESZÉD FRAKCIÓJÁBAN FOGLAL HELYET. EZÉRT ÁLL MELLETTE TORDAI BENCE. FOTÓ: MT / FB

 

Ilyenek a vakcinákra fordított összegek, az egészségügyi többletkiadások vagy a munkanélküli segélyek – bár a közgazdász szerint Magyarországra pont kevésbé jellemző, hogy növelte volna a munkanélkülieknek juttatott segélyeket. 

 

A járvány miatt tehát szükségszerűen csökkennek a bevételek és nőnek a kiadások,

 

önmagában emiatt ebben a helyzetben bírálni sem érdemes a kormányt – mondta Mellár, kiemelve: nem véletlen, hogy az Európai Unió is felfüggesztette a maastrichti kritériumok betartását, vagyis azt, hogy az éves államháztartási hiány maradjon három százalék alatt. 

 

NYITÓKÉP: Fortepan / Bauer Sándor

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás