+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Tóth Csaba Tibor
2021. április 23. péntek, 20:07
Józsefváros is csatlakozott azon kerületek listájához, ahol a vendéglátósok parkolóhelyekre is berendezhetik a teraszukat. De mekkora segítséget jelent ez nekik? Megkérdeztük!

A VI. és a IX. kerülethez hasonlóan a VIII. kerület is parkolóhelyek teraszosításra való átadásával készül az április 24-i terasznyitás előtt. Ahogyan arról a Józsefváros újság április 23-án délelőtt beszámolt, a kerület ellenzéki önkormányzata az amúgy egészen szűkös parkolóhely-állomány felszabadításával segítené azokat az újranyitó helyeket, akiknek a járdán nem férne el a teraszuk, de szeretnének már április 24-én kinyitni.

 

Ezért az önkormányzat az eddig beadott és a most beérkező kérelmek esetén két parkolóhely ingyenes felhasználását teszi lehetővé a szűk járdák menti vendéglátóhelyek számára.

 

A lépés tehát a Pikó András által vezetett kerületben azért született meg, hogy így tudják biztosítani, hogy ne csak azoknak legyen elérhető a közeli teraszos újranyitás, akik ehhez megfelelő teraszos térrel rendelkeznek a járdán, esetleg sétálóutcás övezetben van a hely, amit üzemeltetnek.

 

Az már korábban ismert volt, hogy a kormány a nyitást rendkívüli teraszengedélyekkel, illetve a használati díj elengedésével próbálja elősegíteni. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter az április 22-én tartott kormányinfón ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, péntek estére már meglehet a 3,5 millió beoltott, így április 24-től, este fél tízig már nyitva lehetnek a teraszok az erre alkalmas vendéglátóhelyeken.

 

Mekkora segítséget jelent a felajánlott két parkolóhely?

 

Kíváncsiak voltunk arra, hogy a VIII. kerületi kedvezményhez mit szólnak a kerület olyan vendéglátósai, akiknek túl széles terasz nem áll a rendelkezésükre, és mennyiben segíti őket az intézkedés.

 

A Bókay János utcai Cintányéros borozó tulajdonosai kérésünkre azt válaszolták, ők már igényelték is a kerülettől a két parkolóhelyet, és engedélyt is kaptak erre, de ide jelenleg ácsolnak egy teraszhelyiségnek megfelelő dobogót, és szereznek be alkalmas bútorokat, így a nyitás az ő esetükben május elejéig fog tolódni.

 

„Örülünk az új hírnek, és annak, hogy másoknak is nyílt erre lehetőség” – tették még hozzá.

 

A Kőfaragó utcában található Basilico pizzéria tulajdonosa azt mondta az Azonnalinak, egyelőre nincs ugyan szükségük a parkolóhelyek jelentette extra területre, hiszen az utcájukban elég széles a járda ahhoz, hogy ők is járdás-kiülős formában üzemeljenek,

 

ezenkívül a pizzéria a tulajdonos szerint az autósokkal sem szeretne túlzottan összeveszni.

 

„Elég szűkösek itt a parkolási lehetőségek. Azt gondolom, megkapná az ember a magáét az autós szomszédoktól, ha ide helyezne ki asztalt. Ha itt az összes vendéglátós nekiállna sörösládával foglalni a parkolóhelyet, az autósok meg a hajukat tépik, az eléggé kaotikus állapotokat szülne” – tette hozzá.

 

A pizzériás szerint viszont adódhat még esetleg olyan forgalom náluk is, hogy erre szükség lehet, ha például harminc ember egyszerre akarna náluk leülni. Mint mondta, az egy merőben más helyzetet eredményezne.

 

Azonban nem ők az egyedüliek, akik nem szorulnak egyértelműen az extra parkolóhelyeken kialakított teraszra. Rauf Sven Tamás, a Mátyás téri Rauf Cukrászda az Azonnali megkeresésére elmondta, hogy ők sem fognak élni a lehetőséggel.

 

Az étteremkritikusként is tevékenykedő Rauf az Azonnali kérdéseire hangsúlyozta: ugyan ők egy térkövezett, sétálóutca-jellegű részen üzemelnek, ami azt jelenti, hogy parkolóhelyet sem kell lefoglalniuk ahhoz, hogy elég nagy teraszuk legyen, de úgy véli, hogy

 

sok kerületi bárnak, kávézónak ez az ötlet egy igazi esély arra, hogy minél hamarabb kinyithassanak.

 

Nincs egységes szabályozás a bulinegyedben

 

Rauf éles ellentétbe állította a Pikóék vezette Józsefváros és a DK-s Niedermüller Péter Erzsébetvárosának hozzáállását a kérdéshez: szerinte a szomszédos VII. kerület első embere szinte mindenben az ellenkezőjét teszi most annak, amit a többiek. Rauf szerint az, hogy Niedermüller még a parkolóhelyeket sem adja ki a sokkal szűkösebb Erzsébetvárosban, az az ottani polgármester részéről  „bohóckodás”.

 

„Egy éve szívnak mindannyian nulla támogatással, ő pedig ezt eldöntötte, holott a parkolásból sincs most bevétel. Pikó András ezekre a dolgokra azért úgy tűnik, jobban odafigyel” – tette hozzá a cukrászda tulajdonosa. Hozzátette, kritikusként úgy látja,

 

Budapesten a legnagyobb probléma, hogy a teraszlehetőséggel nem rendelkező vendéglátóhelyek mostanra kritikus helyzetbe kerültek,

 

akinek pedig semmilyen lehetősége nincs a teraszos nyitásra, az le is maradhat.

 

A Telex.hu még április 15-én írt arról, hogy Erzsébetváros a teraszos nyitáshoz több kerülettel (Józsefvároson kívül Terézváros és Ferencváros) ellentétben nem akar parkolófelszabadítással hozzájárulni. Különösen nagy probléma ez például a Klauzál téri Kisüzemnek, ahol terasz létesítésére a jelenlegi szabályok szerint nincs is lehetőség, ezért ők továbbra is zárva kell, hogy maradjanak.

 

NYITÓKÉP: Józsefvárosi Önkormányzat / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás