Mekkora segítséget jelent a budapesti vendéglátósoknak, hogy parkolóban is berendezhetnek teraszokat?

2021.04.23. 20:07

Józsefváros is csatlakozott azon kerületek listájához, ahol a vendéglátósok parkolóhelyekre is berendezhetik a teraszukat. De mekkora segítséget jelent ez nekik? Megkérdeztük!

Mekkora segítséget jelent a budapesti vendéglátósoknak, hogy parkolóban is berendezhetnek teraszokat?

A VI. és a IX. kerülethez hasonlóan a VIII. kerület is parkolóhelyek teraszosításra való átadásával készül az április 24-i terasznyitás előtt. Ahogyan arról a Józsefváros újság április 23-án délelőtt beszámolt, a kerület ellenzéki önkormányzata az amúgy egészen szűkös parkolóhely-állomány felszabadításával segítené azokat az újranyitó helyeket, akiknek a járdán nem férne el a teraszuk, de szeretnének már április 24-én kinyitni.

Ezért az önkormányzat az eddig beadott és a most beérkező kérelmek esetén két parkolóhely ingyenes felhasználását teszi lehetővé a szűk járdák menti vendéglátóhelyek számára.

A lépés tehát a Pikó András által vezetett kerületben azért született meg, hogy így tudják biztosítani, hogy ne csak azoknak legyen elérhető a közeli teraszos újranyitás, akik ehhez megfelelő teraszos térrel rendelkeznek a járdán, esetleg sétálóutcás övezetben van a hely, amit üzemeltetnek.

Az már korábban ismert volt, hogy a kormány a nyitást rendkívüli teraszengedélyekkel, illetve a használati díj elengedésével próbálja elősegíteni. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter az április 22-én tartott kormányinfón ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, péntek estére már meglehet a 3,5 millió beoltott, így április 24-től, este fél tízig már nyitva lehetnek a teraszok az erre alkalmas vendéglátóhelyeken.

Mekkora segítséget jelent a felajánlott két parkolóhely?

Kíváncsiak voltunk arra, hogy a VIII. kerületi kedvezményhez mit szólnak a kerület olyan vendéglátósai, akiknek túl széles terasz nem áll a rendelkezésükre, és mennyiben segíti őket az intézkedés.

A Bókay János utcai Cintányéros borozó tulajdonosai kérésünkre azt válaszolták, ők már igényelték is a kerülettől a két parkolóhelyet, és engedélyt is kaptak erre, de ide jelenleg ácsolnak egy teraszhelyiségnek megfelelő dobogót, és szereznek be alkalmas bútorokat, így a nyitás az ő esetükben május elejéig fog tolódni.

„Örülünk az új hírnek, és annak, hogy másoknak is nyílt erre lehetőség” – tették még hozzá.

A Kőfaragó utcában található Basilico pizzéria tulajdonosa azt mondta az Azonnalinak, egyelőre nincs ugyan szükségük a parkolóhelyek jelentette extra területre, hiszen az utcájukban elég széles a járda ahhoz, hogy ők is járdás-kiülős formában üzemeljenek,

ezenkívül a pizzéria a tulajdonos szerint az autósokkal sem szeretne túlzottan összeveszni.

„Elég szűkösek itt a parkolási lehetőségek. Azt gondolom, megkapná az ember a magáét az autós szomszédoktól, ha ide helyezne ki asztalt. Ha itt az összes vendéglátós nekiállna sörösládával foglalni a parkolóhelyet, az autósok meg a hajukat tépik, az eléggé kaotikus állapotokat szülne” – tette hozzá.

A pizzériás szerint viszont adódhat még esetleg olyan forgalom náluk is, hogy erre szükség lehet, ha például harminc ember egyszerre akarna náluk leülni. Mint mondta, az egy merőben más helyzetet eredményezne.

Azonban nem ők az egyedüliek, akik nem szorulnak egyértelműen az extra parkolóhelyeken kialakított teraszra. Rauf Sven Tamás, a Mátyás téri Rauf Cukrászda az Azonnali megkeresésére elmondta, hogy ők sem fognak élni a lehetőséggel.

Az étteremkritikusként is tevékenykedő Rauf az Azonnali kérdéseire hangsúlyozta: ugyan ők egy térkövezett, sétálóutca-jellegű részen üzemelnek, ami azt jelenti, hogy parkolóhelyet sem kell lefoglalniuk ahhoz, hogy elég nagy teraszuk legyen, de úgy véli, hogy

sok kerületi bárnak, kávézónak ez az ötlet egy igazi esély arra, hogy minél hamarabb kinyithassanak.

Nincs egységes szabályozás a bulinegyedben

Rauf éles ellentétbe állította a Pikóék vezette Józsefváros és a DK-s Niedermüller Péter Erzsébetvárosának hozzáállását a kérdéshez: szerinte a szomszédos VII. kerület első embere szinte mindenben az ellenkezőjét teszi most annak, amit a többiek. Rauf szerint az, hogy Niedermüller még a parkolóhelyeket sem adja ki a sokkal szűkösebb Erzsébetvárosban, az az ottani polgármester részéről  „bohóckodás”.

„Egy éve szívnak mindannyian nulla támogatással, ő pedig ezt eldöntötte, holott a parkolásból sincs most bevétel. Pikó András ezekre a dolgokra azért úgy tűnik, jobban odafigyel” – tette hozzá a cukrászda tulajdonosa. Hozzátette, kritikusként úgy látja,

Budapesten a legnagyobb probléma, hogy a teraszlehetőséggel nem rendelkező vendéglátóhelyek mostanra kritikus helyzetbe kerültek,

akinek pedig semmilyen lehetősége nincs a teraszos nyitásra, az le is maradhat.

A Telex.hu még április 15-én írt arról, hogy Erzsébetváros a teraszos nyitáshoz több kerülettel (Józsefvároson kívül Terézváros és Ferencváros) ellentétben nem akar parkolófelszabadítással hozzájárulni. Különösen nagy probléma ez például a Klauzál téri Kisüzemnek, ahol terasz létesítésére a jelenlegi szabályok szerint nincs is lehetőség, ezért ők továbbra is zárva kell, hogy maradjanak.

NYITÓKÉP: Józsefvárosi Önkormányzat / Facebook

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek