Távozik a legolvasottabb szlovák napilap, a SME tulajdonosi köréből a politikaközeli befektetői csoport

Szerző: Renczes Ágoston
2021.04.22. 18:51

A súlyos korrupciós ügyekkel terhelt cég, a Penta 2014-ben vásárolta be magát a lap kiadójába, de nem sikerült azt maga alá gyűrnie. A Penta részvényeinek nagy részét a 444-et kiadó Magyar Jeti Zrt. New York-i kisebbségi tulajdonosa veszi meg.

Távozik a legolvasottabb szlovák napilap, a SME tulajdonosi köréből a politikaközeli befektetői csoport
Kivonul a Penta befektetési csoport a legolvasottabb szlovák napilap, a jobbközép-liberális SME lap  kiadói válallatból, a Petit Pressből

adta hírül csütörtökön maga a SME.

A Penta az egyik legnagyobb befektetői csoport Szlovákiában, ami szorosan összefonódott a politikával, és a korrupció egyik jelképe lett. A cég társtulajdonosa, Jaroslav Haščák a legbefolyásosabb szlovák oligarchák közé tartozott; ő volt az egyik főszereplője Szlovákia legnagyobb korrupciós botrányának, a Gorillának is. 

Oligarcha a kiadónál

A „Gorilla” egy 2011-ben ismeretlenek által nyilvánosságra hozott titkosszolgálati dokumentum, ami Haščák és több politikus – köztük Robert Fico, egykori miniszterelnök – közötti, a szlovák titkosszolgálat által 2005-2006-ban lehallgatott beszélgetések leiratát tartalmazza: ezek szerint Haščák a pártjaik finanszírozásáról egyezetett a politikusokkal, és kenőpénz fejében információkat szerzett tőlük.

A Penta csoport 2014-ben vásárolta meg a kiadó részvényeinek felét, ami miatt

 

otthagyta a lapot az akkori főszerkesztő, Matúš Kostolný a szerkesztőség nagy részével közösen, és megalapítoták a Denník N-t

 

(a „denník” napilapot jelent, az „N” pedig a nezávislý, azaz a független rövidítése), ami a olvasói előfizetéses modell közép-európai úttörője és sikertörténete lett. 

 

Nem tudták legyűrni a lapot

A SME új főszerkesztője a magyar nemzetiségű Balog Beáta lett. Balog a Penta távozása alkalmából hosszú cikkben emlékszik vissza a cég és a kiadó együtt töltött éveire. A kiadó sikeresen akadályozta meg, hogy a Penta beleszóljon a szerkesztőség munkájába, ami rendszeretesen közölt kritikus cikkeket a Pentáról is. Balog szerint az indulás volt az igazán nehéz:

 

senki nem akart a „Penta kiadójának” lapjába írni, és Balog csak nehezen tudta összerakni a csapatot.

 

A munka az attól való fenyegetettség légkörében zajlott, hogy a Penta majd megpróbál beavatkozni a tartalomba. A kiadó és a cég között voltak is viták, ezek azonban nem befolyásolták a szerkesztőség munkáját. 

Balog visszaemlékezése szerint a Kuciak-gyilkosság után – ami önmagában súlyosan megrázta a szlovák médiát – lett igazán kényelmetlen, hogy a Penta is a lap tulajdonosa, mivel bebizonyosodott, hogy a gyilkosság megrendelésével vádolt, később a vád alól felmentett, de más bűncselekmények miatt elítélt Marian Kočner rendszeresen tartotta a kapcsolatot Haščákkal – amint az kiderült Kočner nyilvánosságra került chat-beszélgetéseiből. 

Közben a kiadóvállalat alapítói és résztulajdonosai 2019-re visszavásároltak a Pentától 10,5 százaléknyi részvényt, így a cég kisebbségi tulajdonos lett.


Hatalmas változások a Kuciak-gyilkosság után 

A Kuciak-gyilkosságot követő óriási felháborodás-hullám a 2020-as választáson kormányváltáshoz vezetett, ami lendületet adott az igazságszolgáltatás megtisztulásának is. 2020 őszén letartóztatták azt a különleges ügyészt, aki éveken át szabotálta a Gorilla-ügy kivizsgálását; rács mögé került a rendőrség teljes korábbi vezetése; majd decemberben korrupció és pénzmosás vádjával őrizetbe vették Jaroslav Haščákot is.

A Penta azzal indokolja a távozását a kiadóból, hogy nem értett egyet a kiadó vezetőségével a stratégiai és a fejlesztési célokban, úgyhogy amikor „attraktív ajánlatot” kaptak a részesedésük megvásárlására, éltek a lehetőséggel.

A Penta 39,5 százalékos tulajdonrészéből 5,5 százalékot a kiadó menedzserei vásároltak meg,

 

34 százalékos részesedés pedig a New York-i Media Development Investment Fund (MDIF) tulajdonába került.

 

Az MDIF a kisebbségi tulajdonosa a 444-et kiadó Magyar Jeti Zrt-nek is. A befektetési csoport már korábban is kapcsolatban állt a SME-vel: a kilencvenes években, amikor politikai okból több pozsonyi nyomda is megtagadta a Mečiar-kormánnyal kritikus lap nyomtatását, a SME az MDIF segítségével alapított saját nyomdát. 

Az MDIF egyik fő támogatója a Soros György-féle Open Society Foundation (Nyílt Társadalom Alapítvány). Néhány sajtótermék – köztük magyar nyelvűek is – a Petit Press tulajdonosi szerkezetének megváltozásáról szóló híradásokban ezt a tényt emelik ki a Pentának a kiadóból való távozása helyett.

 

Korábban a Petit Press adta ki az egyetlen szlovákiai magyar napilapot, az Új Szót és a Vasárnap című hetilapot is, azonban ez a két lap 2017-ben átkerült a News an Media Holding nevű kiadóházhoz, aminak a Penta a kizárólagos tulajdonosa, így a Petit Press tulajdonosi szerkezetének változása őket nem érinti.

 

NYITÓKÉP: Kauza Gorila - Korupcia na Slovensko / Facebook

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek