+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. április 22. csütörtök, 18:51
A súlyos korrupciós ügyekkel terhelt cég, a Penta 2014-ben vásárolta be magát a lap kiadójába, de nem sikerült azt maga alá gyűrnie. A Penta részvényeinek nagy részét a 444-et kiadó Magyar Jeti Zrt. New York-i kisebbségi tulajdonosa veszi meg.

 

Kivonul a Penta befektetési csoport a legolvasottabb szlovák napilap, a jobbközép-liberális SME lap  kiadói válallatból, a Petit Pressből

 

adta hírül csütörtökön maga a SME.

 

A Penta az egyik legnagyobb befektetői csoport Szlovákiában, ami szorosan összefonódott a politikával, és a korrupció egyik jelképe lett. A cég társtulajdonosa, Jaroslav Haščák a legbefolyásosabb szlovák oligarchák közé tartozott; ő volt az egyik főszereplője Szlovákia legnagyobb korrupciós botrányának, a Gorillának is. 

 

Oligarcha a kiadónál

 

A „Gorilla” egy 2011-ben ismeretlenek által nyilvánosságra hozott titkosszolgálati dokumentum, ami Haščák és több politikus – köztük Robert Fico, egykori miniszterelnök – közötti, a szlovák titkosszolgálat által 2005-2006-ban lehallgatott beszélgetések leiratát tartalmazza: ezek szerint Haščák a pártjaik finanszírozásáról egyezetett a politikusokkal, és kenőpénz fejében információkat szerzett tőlük.

 

A Penta csoport 2014-ben vásárolta meg a kiadó részvényeinek felét, ami miatt

 

otthagyta a lapot az akkori főszerkesztő, Matúš Kostolný a szerkesztőség nagy részével közösen, és megalapítoták a Denník N-t

 

(a „denník” napilapot jelent, az „N” pedig a nezávislý, azaz a független rövidítése), ami a olvasói előfizetéses modell közép-európai úttörője és sikertörténete lett. 

 

Nem tudták legyűrni a lapot

 

A SME új főszerkesztője a magyar nemzetiségű Balog Beáta lett. Balog a Penta távozása alkalmából hosszú cikkben emlékszik vissza a cég és a kiadó együtt töltött éveire. A kiadó sikeresen akadályozta meg, hogy a Penta beleszóljon a szerkesztőség munkájába, ami rendszeretesen közölt kritikus cikkeket a Pentáról is. Balog szerint az indulás volt az igazán nehéz:

 

senki nem akart a „Penta kiadójának” lapjába írni, és Balog csak nehezen tudta összerakni a csapatot.

 

A munka az attól való fenyegetettség légkörében zajlott, hogy a Penta majd megpróbál beavatkozni a tartalomba. A kiadó és a cég között voltak is viták, ezek azonban nem befolyásolták a szerkesztőség munkáját. 

 

Balog visszaemlékezése szerint a Kuciak-gyilkosság után – ami önmagában súlyosan megrázta a szlovák médiát – lett igazán kényelmetlen, hogy a Penta is a lap tulajdonosa, mivel bebizonyosodott, hogy a gyilkosság megrendelésével vádolt, később a vád alól felmentett, de más bűncselekmények miatt elítélt Marian Kočner rendszeresen tartotta a kapcsolatot Haščákkal – amint az kiderült Kočner nyilvánosságra került chat-beszélgetéseiből. 

 

Közben a kiadóvállalat alapítói és résztulajdonosai 2019-re visszavásároltak a Pentától 10,5 százaléknyi részvényt, így a cég kisebbségi tulajdonos lett.


Hatalmas változások a Kuciak-gyilkosság után 

 

A Kuciak-gyilkosságot követő óriási felháborodás-hullám a 2020-as választáson kormányváltáshoz vezetett, ami lendületet adott az igazságszolgáltatás megtisztulásának is. 2020 őszén letartóztatták azt a különleges ügyészt, aki éveken át szabotálta a Gorilla-ügy kivizsgálását; rács mögé került a rendőrség teljes korábbi vezetése; majd decemberben korrupció és pénzmosás vádjával őrizetbe vették Jaroslav Haščákot is.

 

A Penta azzal indokolja a távozását a kiadóból, hogy nem értett egyet a kiadó vezetőségével a stratégiai és a fejlesztési célokban, úgyhogy amikor „attraktív ajánlatot” kaptak a részesedésük megvásárlására, éltek a lehetőséggel.

 

A Penta 39,5 százalékos tulajdonrészéből 5,5 százalékot a kiadó menedzserei vásároltak meg,

 

34 százalékos részesedés pedig a New York-i Media Development Investment Fund (MDIF) tulajdonába került.

 

Az MDIF a kisebbségi tulajdonosa a 444-et kiadó Magyar Jeti Zrt-nek is. A befektetési csoport már korábban is kapcsolatban állt a SME-vel: a kilencvenes években, amikor politikai okból több pozsonyi nyomda is megtagadta a Mečiar-kormánnyal kritikus lap nyomtatását, a SME az MDIF segítségével alapított saját nyomdát. 

 

Az MDIF egyik fő támogatója a Soros György-féle Open Society Foundation (Nyílt Társadalom Alapítvány). Néhány sajtótermék – köztük magyar nyelvűek is – a Petit Press tulajdonosi szerkezetének megváltozásáról szóló híradásokban ezt a tényt emelik ki a Pentának a kiadóból való távozása helyett.

 

Korábban a Petit Press adta ki az egyetlen szlovákiai magyar napilapot, az Új Szót és a Vasárnap című hetilapot is, azonban ez a két lap 2017-ben átkerült a News an Media Holding nevű kiadóházhoz, aminak a Penta a kizárólagos tulajdonosa, így a Petit Press tulajdonosi szerkezetének változása őket nem érinti.

 

NYITÓKÉP: Kauza Gorila - Korupcia na Slovensko / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló Márki-Zay, azt viszont egyelőre nem tudni.

A román kormány 2020. márciusban 53 millió facsemete elültetését jelentette be, a Recorder átvizsgált pár helyszínt és kiderült, hogy csak papíron ültetődtek el ezek a fák.

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás