+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. április 22. csütörtök, 20:32
Egy milánói egyetemista lány szerint az ötcsillagos Beppe Grillo fia három másikkal közösen megerőszakolta őt 2019-ben. A politikus már a puszta feltételezés miatt magából kikelve ordibált egy videóban, amit Giuseppe Conte és több ötcsillagos politikus egyoldalúsággal vádol, olasz feministák szerint pedig a macsó szólt Grillóból.

Héftőn Beppe Grillo, az Öt Csillag alapítója egy magához képest is örjöngő videót tett ki a Facebook-oldalára. Nem egy politikai ügy dühítette fel a komikust, hanem egy milánói egyetemista lány, aki azt állítja:

 

2019 nyarán Grillo fia három barátjával közösen megerőszakolta Szardínia szigetén.

 

A lány még 2019-ben tett bejelentést, de egyelőre nem történt vádemelés az ügyben. Grillo pedig éppen ebbe kapaszkodik bele: szerinte ha tényleg történt volna erőszak, akkor a lánynak már akkor azonnal jelentkeznie kellett volna. A lány amúgy 8 nappal az eset után, amikor visszatért Milánóba, bejelentést tett a rendőrségen.

 

Grillo azzal védte a fiát, hogy ő látott videórészleteket az akkori aktusról, és itt a fia a barátaival ugyanúgy nevetgélnek, meztelenül ugrálnak (ahogy Grillo mondja: „a fütyijükkel ugrálnak“), mint maga a lány, azaz Grillo szerint szó se lehet nemi erőszakról.

 

„A fiúk hülyék, de nem erőszakolók“

 

– vonta le a következtetést Grillo, akit a fia elleni esetleges büntetőeljárás annyira felháborított, hogy felajánlotta: akkor rakják inkább őt börtönbe, de ne a 21 éves fiát és barátait. Grillo szerint azért is hiteltelen a milánói lány, mert az eset után is találkozott aztán a fiával és annak barátjaival, és szörfözni mentek a környéken.

 

CIRO GRILLO MÉG 2017-BEN. FOTÓ: CG / FB

 

A szardíniai ügyészség azonban másképp látja az esetet. Szerintük Ciro Grillo három barátjával bulizott 2019 júliusában az egykori Forma-1-vezér, Flavio Briatore elitdiszkójában, ahol felszedtek volna két milánói egyetemista lányt, az egyikük pedig velük ment velük Beppe Grillo szardíniai villájába. A lány azt állítja, hogy itt

 

kényszerítették, hogy vodkát igyon, majd a beleegyezése nélkül a négy fiú megerőszakolta volna többször is.

 

A szardíniai ügyészség azt hangsúlyozza, hogy a fiúk visszaéltek az erejükkel, és már azzal, hogy a lányt előtte leitatták, kizárható, hogy az beleegyezett volna szabad akaratából a nemi aktusba.

 

Giuseppe Conte is megszólalt az ügyben

 

Az ügynek már csak azért is van politikai felhangja, mert az állítólag megerőszakolt milánói lány jogi képviseletét Giulia Bongiorno, a jobboldali Lega szenátora látja el. A szenátor-ügyvéd azt állítja, neki is van felvétele az aktus idejéről, ahol egyáltalán nem az látható, hogy a lány tudatosan és szabad akaratból venne részt a csoportos szexben.

 

Az ügyre – és főleg Grillo ordibálós védelmére – a többi politikai párt is reagált. A jobboldali Lega, a balközép Demokraták, a neofasiszták és a Matteo Renzi-féle Italia Viva elítélték, hogy Grillo csökkenteni akarja egy esetleges nemi erőszak jelentőségét azzal, hogy kétségbe vonja a lány szavait, mondván: ő is nevetgél a felvételeken. A legélesebben Grillo ellen Maria Elena Boschi, a Renzi-párt politikusa, egykori alkotmányügyi miniszter kelt ki, aki szerint Grillonak szégyellnie kellene magát a videója miatt, mert

 

„a szavaid teli vannak macsóizmussal“.

 

Szerinte felháborító, hogy Grillo kétségbe vonja valakinek a hitelességét, mert nem azonnal, hanem 8 nap késéssel jelentkezik a rendőrségen.

 

Matteo Salvini, a Lega elnöke azt mondta, hogy „egy normális országban Grillo visszalépett volna és elnézést kért volna“.

 

Az Öt Csillag viszont azt állítja, hogy Bongiorno legás szenátor révén Salvini is láthatta a nemi aktusról készült videót,

 

és ezt politikai célokra használhatja fel. Ana Macina, ötcsillagos igazságügyi államtitkár ezért felszólította Bongiornot, hogy szigorúan válassza szét a politikai szerepét és az ügyvédi munkáját az egész ügyben.

 

Megszólalt Giuseppe Conte, volt kormányfő is, aki éppen azon dolgozik, hogy az Öt Csillagból egy zöld-balközép párt legyen, azaz Grillo kirohanása neki se jött túl jól. A volt kormányfő – aki egyben jogászprofesszor és maga is ügyvéd – azt mondta, hogy

 

megérti Grillo apai aggodalmát és félelmét, de azért felhívta a figyelmet arra, hogy nem lehet a milánói lány szavait ilyen egyszerűen semmibe venni.

 

És hozzátette: az Öt Csillagnak nagyon határozottan ki kell állnia a nők elleni erőszak ellen. Conte szerint nem lehet az ügyet csak a Grillo-család félelmei felől nézni, „mert más emberek is benne vannak, akiket szintén védeni kell, és akiknek az érzéseit szintén abszolút tisztelnünk kell“ – utalt evvel a milánói egyetemistalányra és családjára. Conte azt is jelezte: az Öt Csillag számára az igazságszolgáltatás függetlensége nagyon fontos, ezért nem örül neki, ha Grillo akár csak egy ilyen videóban nyomást akar gyakorolni a nyomozás menetére. Azt, hogy a párton belül egyre többen már eleve Contét tartják az új vezérnek, mutatja: Beppe Provenzano, az Öt Csillag főtitkár-helyettese az egész esetet annyival intézte el:

 

reméli, hogy gyorsan lezajlik az átmenet a Conte-korszakba.

 

Szerinte az ügy a Grillo-család privátügye, és bírálta a mozgalom-alapítót, amiért a hivatalos Facebook-oldalán közölt videóval közüggyé akarta volna tenni fia védelmét.

 

Több más ötcsillagos politikus is elhatárolódott Grillótól. Elisabetta Trenta, egykori ötcsillagos védelmi miniszter azt mondta, hogy Grillo videójának üzenete „tagadja az értékeinket [mármint az Öt Csillagét]“, és azt kérte tőle, hogy felháborodásában ne sértse meg az állítólag megerőszakolt lány és családjának fájdalmát. Vittorio Baldino, az Öt Csillag másik politikusa pedig azt emelte ki, hogy mozgalma számára a nemi egyenjogúság, a feminizmus mindig is nagyon fontos volt, és Grillo most ezekkel menne szembe.

 

Csak a mozgalom szélére szorult radikálpopulisták – például a politikából már nagyrészt visszavonult Alessandro Di Battista – álltak ki Grillo mellett. Az Öt Csillag elnöke, Vito Crimo csak annyit mondott, hogy bízik az ügyészség munkájában. Viszont például Luigi di Maio ötcsillagos külügyminiszter nem kommentálta a Grillo-videót. Matteo Renzi, az Italia Viva elnöke ki is használta azt alkalmat, és „botrányos videónak“ nevezte Grillo fellépést, és azt követelte, hogy Luigi Di Maio is szólaljon meg az ügyben.

 

Az olasz sajtóban is többen bírálták Grillot. Michela Murgia, szardíniai feminista írónő szerint például Grillo viselkedése is azt mutatja, hogy az olasz társadalomban továbbra is erős a macsóizmus, és ha egy lány nem mond egyértelműen nemet, akkor azt már igenként értelmezik. Murgia ennek kapcsán azt mondta, hogy

 

„minden olasz családban van egy Grillo“

 

– azaz olyasvalaki, aki bagatellizálni akarná a nemi erőszak kérdését.

 

NYITÓKÉP: Beppe Grillo / BG, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Schiffer Andrással és Böcskei Balázzsal azt jártuk körbe, mit jelent a magyar Eb-szereplés a focinkra nézve, és hogyan bántak a magyar szurkolókkal Münchenben. Podcast!

Miután Németországot meghódította már az ausztropop, ideje betörnie Magyarországra is.

Az Európai Tanács csütörtöki ülésén a holland miniszterelnök felvetette, hogy Magyarországnak távoznia kellene az EU-ból, ami cselekvésre ösztönözte a DK miniszterelnök-jelöltjét.

Hadházy az Azonnali Karácsony-interjújára reagált: szerinte a korrupcióval szemben nem
lehet pragmatikusnak lenni.

A Lukasenka-ellenes bloggert még az elnökválasztási kampányban tartóztatták le a közrend súlyos megsértésének vádjával – akár 15 évet is kaphat.

Az ostravai kórház covidosztályán dolgozók három hónapon keresztül szedték az Imunor nevű gyógyszert, és alig betegedtek meg közülük.

Az eheti Tsúfos Tükör a német-magyar mérkőzést egy új szemszögből kívánja bemutatni.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A Parlament és Lánchíd kötötti ideigelenes pihenőparkban átalakíthatsz egy parkolót. Pályázz augusztus 10-ig!

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás