+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Götz Máté
2021. április 21. szerda, 11:54
Az orvosnak nem lehet joga arra, hogy a páciense helyett meghatározza azt, hogy az milyen oltást kapjon. Ugyanígy nem fűződhet pénzügyi érdeke ahhoz, hogy a páciensét rábeszélje egy olyan oltásra, amiben az valamilyen okból nem bízik, vagy csak szimplán rossz érzései vannak tőle.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Kedden érkezett a hír, hogy a budapesti kormányhivatal díjazásban részesítené a háziorvosokat minden beadott Sinopharm-vakcina után. Bár az operatív törzs 24.hu-nak írt válasza alapján a háziorvosoknak írt levelek erre vonatkozó része „valószínűleg a vakcinák típusától független, hétvégi és munkaszüneti napra eső oltásokért járó kiegészítő díjazásra vonatkozhatott”, ez annak tekintetében furcsa, hogy a legújabb Sinopharm-oltókampányt az értesülések szerint hétköznap vezényelné le a kormány.

 

Az oltások pénzzel való ösztönzésének gondolata kísértetiesen hasonlít a Momentum korábbi százezer forintos oltáspénzről szóló ötletére,

 

azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy most annak fizetne a kormány, aki az oltást beadja.

 

Ez a különbség viszont nagyon sokat számít. Ugyanis a Momentum ötlete – ha a populizmusmétert ki is akasztotta – értékelhető szakpolitikai javaslat. A deflációs válság egyik leghatékonyabb kerékkötője az ún. fiskális stimulus – magyarul nagyon leegyszerűsítve ingyenpénz –, aminek elköltése megpörgeti egy kicsit a gazdaság berozsdásodott propellerét. Azon az etikai dilemmán, hogy ezt a gazdaságélénkítő hatású juttatást oltáshoz kössük-e, lehet vitatkozni – ugyanakkor vitán felül áll, hogy valóban meggyorsítaná az átoltottság eljövetelét, ami pedig össztársadalmi fontossággal bír. Ezen dolgozik a kormány is.

 

Csakhogy úgy tűnik, Orbánék rossz végét fogták meg a javaslatnak. Miközben azon igyekeznek, hogy a lemásolt házi feladat ne tűnjön másoltnak, kihúzták a tételmondatot és átírták az oroszt oszmánra az 56-ról szóló esszében.

 

Csak a kínai vakcina után fizetni ugyanis problémás. Pont olyan gyanúsan veszi ki magát, mint amikor mondjuk leakciózzák a rohadófélben lévő banánt.

 

Ha minden gyümölcs akciós, az is gyanús, de úgy még hihetőbb, hogy az emberek egészségéért érzett felelősségtudat követeli meg a kedvezményt.

 

Közben pedig a helyzet az, hogy itt valójában nem is rohad semmi. Egyszerűen csak van, aki a barnább banánt kedveli, van, akinek meg mindegy, csak banán legyen. A Sinopharm-oltás működési elve a régimódi legyengített víruson alapszik, számtalan korábbi vakcina épül erre a technológiára. Tulajdonképpen koronavírus van benne, amit béta-propiolakton enzimmel deaktiváltak, így nem tud szaporodni, de az ellenanyag gyártását ösztönző tüskefehérjéi érintetlenül maradnak. A beadott néhány molekulát a szervezet viszonylag könnyen legyőzi és a legyőzésére használt proteint pedig elteszi a „memóriába”.

 

A pénzügyi ösztönzésről szóló tervben azonban nemcsak az a problémás, hogy miért, hanem az is, hogy kinek fizetne az állam. Az orvosnak nem lehet joga arra, hogy a páciense helyett meghatározza azt, hogy az milyen oltást kapjon.

 

Ugyanígy nem fűződhet pénzügyi érdeke ahhoz, hogy a páciensét rábeszélje egy olyan oltásra, amiben az valamilyen okból nem bízik, vagy csak szimplán rossz érzései vannak tőle.

 

Érvelni, beszélgetni róla természetesen legyen szabad, de meg kell hagyni az oltást felvevő szabad döntésének jogát. Ezt a jogot pedig a pácienseik körében jellemzően nagy bizalommal rendelkező háziorvosok pénzügyi ösztönzése egy adott vakcinával való oltásra sérti.

 

Untig hangoztatott közhely már, de ehelyett tájékoztatni kellene. Hitelesen, transzparensen, egyértelműen kimondani, hogy mit, mennyiért, honnan rendelünk, mi van benne, mik a várható mellékhatások, és mire lehet számítani a különböző típusú vakcinák felvétele után. Felnőttként kéne kezelni a magyar embereket, és hinni abban, hogy megfelelő mennyiségű adat ismeretében felelős döntést tudnak hozni.

 

A szerző az ELTE TTK kémiahallgatója. Vitáznál vele? Írj!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló Márki-Zay, azt viszont egyelőre nem tudni.

A román kormány 2020. márciusban 53 millió facsemete elültetését jelentette be, a Recorder átvizsgált pár helyszínt és kiderült, hogy csak papíron ültetődtek el ezek a fák.

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás