+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Tarnay Kristóf Ábel
2021. április 21. szerda, 18:05
A kiadás rizikó, érthetők is a félelmek, de ha előítéletes képek alapján szelektálunk, azzal le is nullázzuk az emancipáció vívmányait.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Budapesti albérletkeresés kapcsán gyakran megtörténik, hogy szembejön egy nagyon klassz hirdetés, közel a munkahelyemhez, jó áron, majd eljutok a poszt azon részéig, hogy csak lányoknak adják ki.

 

Ilyenkor egy kicsit megdöbbenek és nem igazán értem, miért a nemi szervem alapján kapok vagy nem kapok albérletet.

 

Abba már bele sem megyek, hogy amikor lakhatási problémákról beszélünk, az olyan részletek nem nagyon kerülnek reflektorfénybe, hogy bizonyos településeken szabályos casting zajlik egy-egy lakáskiadás előtt. Ezt nem a fővárosban, hanem korábbi munkahelyem kapcsán Hódmezővásárhelyen tapasztaltam meg.

 

Az albérlet iránt érdeklődőket odahívják egyszerre, kicsit beszélgetünk, majd kapok egy telefont, hogy én is nagyon szimpatikus voltam, de sajnos azt a párt választották ki, így jártam. Ennek az oka az lehet, hogy vannak elég jó kiadó lakások viszonylag baráti áron, ugyanakkor elég karcsú a kínálat. Kicsit odébb, Szegeden már nem jellemző ez a gyakorlat, ott aki érdeklődik és hamarabb jön, az ha leteszi a pénzt, elvitte, mivel ott lényegesen szélesebb a piac, lévén nagyobb város, amúgy is viszonylag pörög a lakáskiadás az egyetemisták miatt.

 

Ki takarít rendesen?

 

A legrosszabb kamuindok, hogy a férfiakhoz képest a nők rendszeretőbbek. Ez tényleg olyan szinten nonszensz, hogy a sima sztereotípiákat is alulmúlja, mert a rendtartás képességének aztán tényleg semmi köze az ember kromoszómáihoz.

 

Túl azon, hogy a személyes baráti körömben is hallottam erős ellenpélda-sztorikat, amikor egy lány bérlőt kellett kitenni, mert annyira igénytelen volt, engedtessék már meg, hogy mindenkit a saját rendtartása vagy nem tartása alapján mérjünk föl!

 

Ha én kiveszek egy albérletet, feltételezzék rólam, hogy tudok rendet tartani, ha ez nem megy, tegyenek ki, de ezt ne a kromoszómáim alapján próbálják megsaccolni az előtt, hogy egyáltalán lehetőséget kaptam volna a bizonyításra.

 

Azt már tényleg számba sem venném, hogy ha valaki az albérlőjét szeretné kukkolni, esetleg szexért cserébe próbál ingatlant kiadni, ez a legszánalmasabb incelségnek is a legmélyebb bugyra. Azt gondolom, amikor egyedül venne ki valaki egy lakást, akkor teljesen érthetetlen ez a fajta nemi alapú diszkrimináció.

 

Rizikófaktor

 

Ezzel szemben ennél komolyabban veendő szempont, aki azt mondja, hogy azért nem kívánja nőként a lakását férfi bérlővel megosztani, mert megvan a potenciális esélye, hogy megerőszakolják, és mivel a lakás az ő tulajdona, ezt szíve joga megtenni. Ez utóbbi persze igaz, hiszek is a tulajdonjog szentségében, de azért van ezzel elég sok probléma.

 

Ez ugyanis a legsúlyosabb szexista sztereotípiák egyike.

 

Ha érthető kockázatcsökkentés minden férfit kizárni egy albérlet kiadásából, csak mert egyikük erőszakoló lehet köztük, akkor meg kellene érteni azt is, aki nem vesz fel egy nőt egy állásba, nehogy tönkremenjen (mondjuk egy középvezető esetén), ha kiesik, mert elmegy szülni? Vagy azt is, ha nem adják ki cigányoknak a lakást, mert majd biztos meglopják? (Ez a fajta diszkrimináció egyébként tudhatóan egy létező jelenség sajnos.)

 

Ráadásul egy sor kockázat pedig egyáltalán nem nemfüggő, mondjuk rablógyilkos bárki lehet, vagy simán csak igénytelen, aki teleszemeteli és tönkreteszi a lakásodat, ez független az illető nemétől, korától, stb. (Arról nem is beszélve, hogy egyébként nők is elkövethetnek nemi erőszakot és annak férfiak is lehetnek az áldozatai).

 

Vissza a rajtkőre

 

A legnagyobb problémám ugyanakkor az ezzel, hogy így visszatértünk a társadalom leginkább meghaladottnak vélt ősi sztereotípiáihoz. Mert bizony ezek mögött általában mindig leegyszerűsítve, túlsematizálva, már-már toposzszinten, de múltbéli negatív tapasztalatok állnak.

 

Én úgy gondolnám, hogy a modern emancipáció és esélyegyenlőség lényege, hogy mindenkit a cselekedetei alapján ítélünk meg.

 

A saját cselekedetei, nem a vele azonos nemű, bőrszínű, foglalkozású vagy éppen életkorú embereké alapján. Elvileg azért élünk társadalomban és fizetünk adót, tartjuk fenn a rendőrséget és a többi szervet, hogy a bűncselekményeket megelőzzék, kezeljék.

 

Tudom, hogy ez sokszor nem működik jól és amíg „nem folyik a vér”, addig nem tesznek szinte semmit (tisztelet az ellenpéldáknak). És ahogyan sokszor leírtam, hiszek is az egyéni felelősségvállalásban, jogunk van a tulajdonunkat és önmagunk biztonságát védeni, és ez fontos is.

 

Alapvetően a bérbeadás minden esetben egy rizikó, nyilván, ha én is ott lakom főbérlőként, pláne. Nem véletlenül szednek be kauciót, azt is teljesen megértem, ha valaki próbaidőként tekint az első pár hónapra, ismerősön keresztül adná ki elsődlegesen vagy éppen egy online felületen megosztja a tapasztalatait.

 

De ha a saját érdekeinket a legklasszikusabb, elvileg már meghaladott előítéletek alapján védelmezzük, akkor gyakorlatilag semmissé válnak az elmúlt évszázadok emberi jogi küzdelmei és visszaugrunk az elég nyomorúságos rajtkőre. Tökéletes megoldás persze nincs, a probléma épp az, amikor egy csapásra akarunk komplex rizikófaktorokat semlegesíteni, mert ott a legkönnyebb belecsúszni az ilyen általánosító sztereotípiákba.

 

Olvass még Tarnay Kristóf Ábeltől az Azonnalin! Vitáznál? Írj!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mély aggodalmukat fejezték ki, és hangsúlyozták, a szólásszabadság és az emberi jogok mellett állnak.

Hetvenperces sor a reptéren, Orbán Viktorral elégedetlen taxisofőr, védettségi igazolvány.

Megnéztük, mennyire nyerhetőek ezek a körzetek az ellenzék számára 2022-ben.

Csárdi Antal szerint az ellenzéki egység továbbra is töretlen.

Mint írják, nem hiszik, hogy a Jobbik valóban partner akar lenni abban, hogy több tízezer honfitársunk életét tönkretegye.

Jámbor szerint nem kommunikációs trükk az ellenzéktől a népszavazás, de még ha az is, végsősoron kárt fog okozni a Fidesznek.

Az IDEA Intézet elemzése szerint viszont a biztosan szavazó pártválasztók körében a Fidesz majdnem behozta az ellenzéket.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás