WHO: Ne használják a digitális zöldigazolványt nemzetközi utazáshoz!

Szerző: Petróczi Rafael
2021.04.20. 08:21

A WHO vészhelyzeti bizottsága szerint közel sincs elég bizonyíték arra, hogy a beoltott emberek nem fertőznek tovább, a zöldigazolványok ráadásul mélyítik a társadalmi egyenlőtlenségeket is.

WHO: Ne használják a digitális zöldigazolványt nemzetközi utazáshoz!

Ahogy fokozatosan nő az emberek átoltottsága szerte a világon, és ahogy közeledünk a nyárhoz, úgy merül fel egyre égetőbb kérdésként, hogy mi legyen a nemzetközi utazásokkal és a turizmus újraindításával. Az Európai Bizottság erre ki is dolgozott egy tervezetet, amiben digitális zöldigazolványt kapna minden uniós állampolgár, akit már beoltottak egy koronavírus elleni vakcinával, aki fel tud mutatni egy negatív PCR- vagy antigén tesztet, vagy aki már bizonyítottan átesett a fertőzésen, és felépült belőle.

Ez lenne az a tagállamok által kibocsátott, de uniószerte, továbbá Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában és Svájcban is elfogadott igazolvány, amivel a mostani, 200 évvel ezelőtti állapotokat idéző határzár-karantén-káosznál egyszerűbben lehetne nemzetközi utazásokat lebonyolítani, ami a nyári turizmust lehetővé tenné, és amiről – az Európai Parlament várható májusi állásfoglalását követően – májusban kezdődhet meg az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa (vagyis a szakminisztereket összefogó testület) közti végső egyeztetés.

A WHO egészségügyi szakembereiből álló vészhelyzeti bizottság azonban nincs oda azért, hogy védettégi igazolványhoz kössék az utazást

– erről hozott állásfoglalást a bizottság az április 15-i ülésén, amit április 19-én, hétfőn tettek közzé.

Az állásfoglalás értelmében a bizottság a WHO-tagoknak két okból sem javasolja, hogy az oltottság igazolásához kössék azt, hogy ki hogyan utazhat be egy tagállamba:

+ egyrészt mert csak limitált (habár növekvő számú) bizonyíték van arra, hogy a vakcinák hatékonyan megakadályozzák, hogy a beoltottak továbbfertőzzenek (a német járványkezelés szakértői-tudományos bázisát adó Robert Koch Intézet egyébként nemrég azt közölte, hogy aki megkapta mindkét oltást, gyakorlatilag már nem képes tovább fertőzni);

+ másrészt mert az nagyban növelné a mozgás szabadságához köthető egyenlőtlenségeket,

főleg úgy, hogy a vakcinákból közel sem egyenlő mértékben részesülnek a világ egyes részein.

Ahogy arról az Azonnalin írtunk: míg mondjuk a nyugati világon szerte már a nyitás lehetőségeit veszik számba, Magyarországon pedig még várhatóan ezen a héten kinyitnak a vendéglátóhelyek teraszai, addig az ENSZ egyelőre mindössze azt szorgalmazza, hogy 2021 végére a szegény és fejlődő országok társadalmainak 20 százalékát átoltsák.

A WHO egyébként egyelőre csupán három vakcinát ajánl hivatalosan felhasználásra: az amerikai-német Pfizer-BioNTech oltóanyagát (ami már kezdi kiszorítani versenytársait az uniós vakcinapiacról), a brit-svéd Oxford-AstraZeneca, valamint az amerikai, de a potenciális vérrögképződési kockázatok miatt a vakcináit egyelőre Európába nem szállító Johnson&Johnson készítményét.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek