Egy igazságos és hatékony javaslat az online előválasztásról

Csóka Endre

Szerző:
Csóka Endre

2021.04.20. 15:41

Azt a jelöltet szeretnénk kiválasztani, akinek a parlamenti választáson, és nem egy online szavazáson lenne legnagyobb a támogatottsága.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Komoly vita alakult ki az ellenzéki pártok között arról, hogy az előválasztáson szabad legyen-e teljesen online regisztrálni is és szavazni is. Mellette szól az, hogy így több szavazót lehet elérni, különös tekintettel az olyan kistelepülésen élőkre, ahol nem tudják megszervezni a személyes előválasztást. Ellene szól viszont, hogy ez másképp torzít: az internethasználók körének adna nagyobb súlyt. Ugyanis

azt a jelöltet szeretnénk kiválasztani, akinek a parlamenti választáson, és nem egy online szavazáson lenne legnagyobb a támogatottsága.

És éppen ezért az ellenzéki pártok között sem lenne igazságos így mérni az egymáshoz viszonyított támogatottságokat. Továbbá az esetleges fideszes trollkodást is egyszerűbbé teheti az online szavazás. Mindezekre, továbbá egyéb praktikus és biztonsági szempontokra tekintettel készítettem az alábbi javaslatot.

A javaslat röviden

Lehet online szavazni online regisztrációval is, de az online regisztráció több (kb. 5) nappal a választás előtt lezárul. Kivéve az olyan kistelepülésen élőknek, ahol nincs lehetőség a személyes szavazásra, ők a szavazás napján is regisztrálhatnak. Emellett meg kell könnyíteni a kistelepüléseken élők személyes szavazását is.

A javaslat bővebben

Mivel nem lesz kapacitás arra, hogy az összes településen lehessen személyesen regisztrálni és szavazni, ezért meg kell különböztetnünk a nagy- és a kistelepüléseket. A nagytelepüléseken (és szeretnénk minél több települést ide sorolni, amennyire a személyi kapacitás engedi) egységes szabályok szerint lehetőség lesz a személyes regisztrációra és szavazásra. Cserébe ha egy nagytelepülésen élő választó akár online szeretne szavazni, akár másik településen, akkor egy több nappal korábbi határidőig regisztrálnia kell hozzá.

Aki viszont a lakcímigazolványa szerint kistelepülésen lakik, tehát a személyes szavazás a településén nem biztosított, az a szavazás napján is regisztrálhat és szavazhat akár online, akár az ország bármelyik településén, előzetes regisztráció és átjelentkezés nélkül is. Emellett az összes olyan magyarországi kistelepülésen, ahol van legalább egy szavazókör a parlamenti választásokon, ott egy mozgóurna (avagy vándorurna) segítségével érdemes megteremteni egy-egy rövid lehetőséget a személyes szavazásra is.

Például úgy, hogy egy autóval szállított urna óránként továbbindul a következő településre egy előre meghirdetett menetrend szerint, és aki tájékozódik arról, hogy mikor és hol tud a saját kistelepülésén szavazni, annak utaznia sem kell a személyes szavazáshoz.

Hogy miért?

1. A minél nagyobb elérés mellett azt is szeretnénk, hogy minden társadalmi csoport hasonló súllyal legyen benne az előválasztásban, mint a parlamenti szavazásban. Márpedig ha az előválasztáson való részvétel legegyszerűbb módja az online részvétel, illetve a kistelepülésen élőknek ez az egyetlen lehetőségük, akkor az többszörösen is torzít. A javaslat szerintem mindkettőt a lehetőségekhez képest jól korrigálja.

2. Az online szavazással szemben az egyik aggodalom, hogy az online térben lelkileg is könnyebb meghekkelniük a rendszert az esetleges (fideszes) trolloknak, akik szavazataikkal egy kevésbé esélyes jelöltet próbálhatnak az előválasztás győztesévé tenni. A korai regisztráció ezt több gyakorlati szempontból is megnehezíti: így nehezebb titokban tartani egy tömeges akciót, több szervezést igényel, és pszichésen is nagyobb teher egy ilyenben egy héten át részt venni, mint egyszer néhány kattintást megtenni. Különösen, hogy a Fidesznek nem érdeke, hogy a szavazói figyelmét az ellenzéki előválasztási kampányra irányítsa. Bár a kistelepülésen élőknek nem kell előre regisztrálniuk, de nehéz kifejezetten őket tömegesen bevonni egy ilyen trollakcióba.

3. Azzal, hogy az online regisztrációnak korábbi határidőt szabunk, bár némileg szűkülhet a résztvevők köre, cserébe ezzel elérhetjük, hogy hosszabb ideig foglalkozzanak az előválasztási kampánnyal. Ráadásul

akik emiatt maradnak ki az előválasztásból, azoknál kérdéses, hogy a parlamenti választáson részt vesznek-e, vagy most is csak az online szavazás kényelme miatt szavaztak volna.

Ezért nem is baj, ha a súlyuk csökken az eredményben. Az, hogy pontosan hány nappal a választás előtt záruljon le az online regisztráció (csak 2 vagy akár 10), a rendszer összhatékonysága szempontjából nem fontos kérdés: az előnyök nagyjából kiegyenlítik a hátrányokat. Ezért nem baj, ha ez a pártok közti alkudozás terepévé válik, és ők választják meg úgy, hogy a rendszer egésze minél igazságosabb legyen rájuk nézve is.

4. Az online regisztráció korábbi lezárása növeli a lebonyolító szervezet felkészülési idejét, ezáltal tovább csökkenti a hibalehetőséget.

Csóka Endre az MTA-tól elcsatolt Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet tudományos munkatársa. Az előválasztásról itt írt korábban az Azonnalin.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek