+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Csóka Endre
2021. április 20. kedd, 15:41
Azt a jelöltet szeretnénk kiválasztani, akinek a parlamenti választáson, és nem egy online szavazáson lenne legnagyobb a támogatottsága.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Komoly vita alakult ki az ellenzéki pártok között arról, hogy az előválasztáson szabad legyen-e teljesen online regisztrálni is és szavazni is. Mellette szól az, hogy így több szavazót lehet elérni, különös tekintettel az olyan kistelepülésen élőkre, ahol nem tudják megszervezni a személyes előválasztást. Ellene szól viszont, hogy ez másképp torzít: az internethasználók körének adna nagyobb súlyt. Ugyanis

 

azt a jelöltet szeretnénk kiválasztani, akinek a parlamenti választáson, és nem egy online szavazáson lenne legnagyobb a támogatottsága.

 

És éppen ezért az ellenzéki pártok között sem lenne igazságos így mérni az egymáshoz viszonyított támogatottságokat. Továbbá az esetleges fideszes trollkodást is egyszerűbbé teheti az online szavazás. Mindezekre, továbbá egyéb praktikus és biztonsági szempontokra tekintettel készítettem az alábbi javaslatot.

 

A javaslat röviden

 

Lehet online szavazni online regisztrációval is, de az online regisztráció több (kb. 5) nappal a választás előtt lezárul. Kivéve az olyan kistelepülésen élőknek, ahol nincs lehetőség a személyes szavazásra, ők a szavazás napján is regisztrálhatnak. Emellett meg kell könnyíteni a kistelepüléseken élők személyes szavazását is.

 

A javaslat bővebben

 

Mivel nem lesz kapacitás arra, hogy az összes településen lehessen személyesen regisztrálni és szavazni, ezért meg kell különböztetnünk a nagy- és a kistelepüléseket. A nagytelepüléseken (és szeretnénk minél több települést ide sorolni, amennyire a személyi kapacitás engedi) egységes szabályok szerint lehetőség lesz a személyes regisztrációra és szavazásra. Cserébe ha egy nagytelepülésen élő választó akár online szeretne szavazni, akár másik településen, akkor egy több nappal korábbi határidőig regisztrálnia kell hozzá.

 

Aki viszont a lakcímigazolványa szerint kistelepülésen lakik, tehát a személyes szavazás a településén nem biztosított, az a szavazás napján is regisztrálhat és szavazhat akár online, akár az ország bármelyik településén, előzetes regisztráció és átjelentkezés nélkül is. Emellett az összes olyan magyarországi kistelepülésen, ahol van legalább egy szavazókör a parlamenti választásokon, ott egy mozgóurna (avagy vándorurna) segítségével érdemes megteremteni egy-egy rövid lehetőséget a személyes szavazásra is.

 

Például úgy, hogy egy autóval szállított urna óránként továbbindul a következő településre egy előre meghirdetett menetrend szerint, és aki tájékozódik arról, hogy mikor és hol tud a saját kistelepülésén szavazni, annak utaznia sem kell a személyes szavazáshoz.

 

Hogy miért?

 

1. A minél nagyobb elérés mellett azt is szeretnénk, hogy minden társadalmi csoport hasonló súllyal legyen benne az előválasztásban, mint a parlamenti szavazásban. Márpedig ha az előválasztáson való részvétel legegyszerűbb módja az online részvétel, illetve a kistelepülésen élőknek ez az egyetlen lehetőségük, akkor az többszörösen is torzít. A javaslat szerintem mindkettőt a lehetőségekhez képest jól korrigálja.

 

2. Az online szavazással szemben az egyik aggodalom, hogy az online térben lelkileg is könnyebb meghekkelniük a rendszert az esetleges (fideszes) trolloknak, akik szavazataikkal egy kevésbé esélyes jelöltet próbálhatnak az előválasztás győztesévé tenni. A korai regisztráció ezt több gyakorlati szempontból is megnehezíti: így nehezebb titokban tartani egy tömeges akciót, több szervezést igényel, és pszichésen is nagyobb teher egy ilyenben egy héten át részt venni, mint egyszer néhány kattintást megtenni. Különösen, hogy a Fidesznek nem érdeke, hogy a szavazói figyelmét az ellenzéki előválasztási kampányra irányítsa. Bár a kistelepülésen élőknek nem kell előre regisztrálniuk, de nehéz kifejezetten őket tömegesen bevonni egy ilyen trollakcióba.

 

3. Azzal, hogy az online regisztrációnak korábbi határidőt szabunk, bár némileg szűkülhet a résztvevők köre, cserébe ezzel elérhetjük, hogy hosszabb ideig foglalkozzanak az előválasztási kampánnyal. Ráadásul

 

akik emiatt maradnak ki az előválasztásból, azoknál kérdéses, hogy a parlamenti választáson részt vesznek-e, vagy most is csak az online szavazás kényelme miatt szavaztak volna.

 

Ezért nem is baj, ha a súlyuk csökken az eredményben. Az, hogy pontosan hány nappal a választás előtt záruljon le az online regisztráció (csak 2 vagy akár 10), a rendszer összhatékonysága szempontjából nem fontos kérdés: az előnyök nagyjából kiegyenlítik a hátrányokat. Ezért nem baj, ha ez a pártok közti alkudozás terepévé válik, és ők választják meg úgy, hogy a rendszer egésze minél igazságosabb legyen rájuk nézve is.

 

4. Az online regisztráció korábbi lezárása növeli a lebonyolító szervezet felkészülési idejét, ezáltal tovább csökkenti a hibalehetőséget.

 

Csóka Endre az MTA-tól elcsatolt Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet tudományos munkatársa. Az előválasztásról itt írt korábban az Azonnalin.

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

És az egész EU-ban mi tartunk a legjobban a választási csalásoktól és a közösségi médiától is egy nemzetközi közvélemény-kutatás szerint.

Főleg a francia Európa-tervekkel kritikusabb kisebb országok támogatnák az osztrák kancellárt lapértesülések szerint. Kurz számára a brüsszeli karrier kiút lehet az osztrák belpolitikából is.

Az amerikai céggel dózisonkénti 23,20 eurós szerződést köthet az Európai Bizottság 2021 decemberétől 2023-ig.

A kormányinfón kiderült az is, hogy augusztusig se koncertre, se szállodába nem mehet az, akinek nincs védettségi igazolványa, és hogy hogyan pótolja a kormány az önkormányzatokat a kieső hipa-bevételek miatt.

Szakértők és aktivisták írtak egy törvényjavaslatot, az ellenzék közösen beadta a parlamentben, a kormány meg szép csendben rendeletbe is foglalta azt. Ritka jelenség ez Magyarországon.

Az újranyitó szolgáltatások csak a védettségi igazolványokkal rendelkezők számára hozzáférhetőek.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás