Biztos, hogy Söder veszített?

Szerző: Techet Péter
2021.04.20. 18:08

Eldőlt, hogy a CDU-elnök Armin Laschet lesz a CDU/CSU kancellárjelöltje. De lehet, hogy éppen ezzel biztosítja be a hatalmát és majdani kancellárjelölti esélyeit a CSU-elnök Markus Söder, aki most látszólag visszavonult és veszített.

Biztos, hogy Söder veszített?

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Kedden eldőlt, hogy a CDU/CSU kancellárjelöltje nem fogja Grüß Gottal köszönteni túl gyakran a hallgatóságát. Hiába vezetett a közvélemény-kutatásokban Markus Söder bajor miniszterelnök (CSU) Armin Laschet CDU-elnökkel szemben, az utóbbi végül kierőszakolta, hogy a CDU egységesen álljon ki mellette. Mármint a párt vezetése. Ezt már Söder is elfogadta, és megígérte: „harag és neheztelés nélkül” fogja támogatni Laschetet. Ha Laschet jól ismeri Södert, akkor tudhatja: igazán most kell csak berezelnie.

A CDU és a CSU két külön párt, bár szövetségi szinten mindig közösen indulnak (a CSU Bajorországban, a CDU meg a fennmaradó 15 tartományban), közös kancellárjelöltet állítanak, és közös frakciót alakítanak.

Eddig csak kétszer sikerült CSU-s politikusnak közös kancellárjelöltté válnia. 1979-ben Franz Josef Strauß, legendás bajor kormányfő szó szerint kierőszakolta – a CSU leszakadásával, önálló frakcióval fenyegetőzve –, hogy ő legyen a közös jelölt. Akkor Helmut Kohlt tudta legyőzni, akiről azt nyilatkozta megvetően, hogy „ebből az emberből sohasem lesz kancellár”. Kohl és Strauß között minden dúlt, csak nem keresztényi felebaráti szeretetet, konkrétan gyűlölték egymást. Strauß végül 1979-ben kikapott, Kohl pedig 1982-ban – egy bizalmatlansági indítvánnyal, amikor a szocdem Helmut Schmidt kancellár mellől a liberálisok átugrottak a CDU/CSU mellé – kancellár lett. És maradt egészen 1998-ig, amikor elvesztette a választást.

Angela Merkel, aki 2000-ben lett a CDU elnöke, nem ennyire impulzív, ő tud várni, ügyeket elalaltani. Így tett 2002-ben is, amikor előzékenyen átengedte Edmund Stoiber CSU-elnöknek a kancellárjelöltséget, aki végül párezer szavazattal alulmaradt az SPD-s Gerhard Schröderrel szemben.

Nem lehetett az azonban egy szomorú este Merkeléknél sem, elvégre ezzel bebiztosította, hogy a következő kancellárjelölt már ő lesz.

Lett is, 2005-ben, és egészen idén szeptemberig – Kohlhoz hasonlóan 16 évig – állhatott a német kormány élén.

LASCHET A 16 ÉVE KANCELLÁR MERKELLEL. FOTÓ: AL / FB

Markus Söder ismét ráindult volna bajorként a kancellárjelöltségre. Aki ismeri Söder életútját, az tudhatja: nem az a típus, aki elfogadja a vereséget.

Azon CSU-ban edződött, ahol patakokban szokott folyni a vér egy-egy pozícióért.

Ezt megtapasztalhatta Stoiber is. Majd Horst Seehofer, akit éppen Söder csinált ki, hogy 2018-ban beülhessen a bajor miniszterelnöki székbe. Seehofer és Söder „barátsága” legendás, 2013-ban egy CSU-s karácsonyi ünnepségen szólogattak be egymásnak kemény stílusban. Miközben a kórus a színpadon karácsonyi énekeket dalolt, Seehofer Södernek – jól bebiztosítva, hogy újságírók is hallhassák – azt mondta, hogy „beteges becsvágy”, „jellembeli gyengeség” jellemzi, és „minden piszkosságban” benne van. Söder rá öt évre átvette tőle a müncheni kancelláriát.

Azaz a mostani CDU/CSU kancellárjelölti meccsben is Laschet felkészülhetett arra, hogy Söder – aki az utolsó percekig tagadta, hogy akarna kancellárjelölt lenni (igaz, ő bajor kormányfő se akart lenni 2018-ig) – nem lesz egy egyszerű ellenfél.

De Söder mellett ezúttal nem csak kemény természete volt, hanem a német lakosság, a CDU-szavazók és a CDU-párttagság többsége. A felmérések szerint a németek 45 százaléka akarta volna Södert, és csak 15 százalékuk Laschetet. A CDU-szimpatizánsok között 77 – 17 arányban vezetett Söder Laschet előtt. És az utóbbi napokban még az is kiderült: több CDU tartományi szervezet is (a berlini, a szász-anhalti, az alsó-szászországi, a rajna-vidék-pfalzi vagy a Saar-vidéki) Söder mellett állt. Mindehhez jön az is, hogy a két párt közös frakciójának képviselői berezeltek:

ha Laschet lesz a jelölt, sokuk búcsút inthet a Bundestagnak szeptemberben,

mert egy felmérés szerint akár 100 mandátumot is veszíthet a pártszövetség Laschet vezetésével.

Laschetnek tehát nem maradt más, mint a CDU elnökség felsorakoztatása maga mögött – ami hétfőn meg is történt –, még mielőtt Söder a párttagság és a frakciótagok véleményére is nagyon kíváncsi lett volna. Ezután Södernek már csak két lehetősége volt. Vagy vétózik – mint a CSU elnöke ezt megteheti –, vagy meghajol a CDU-elnökség akarata előtt. Söder ez utóbbi tette, kedden bejelentette: Laschet a közös jelölt. De Söder esetleg eleve nem is akart most elindulni, elvégre 16 évnyi Merkel-korszak után elképzelhető, hogy a németek egy más irányt – mondjuk egy zöldek vezette szociálliberális koalíciót – akarnak.

A bajor oroszlán tehát nem fogatlan. Csak kivár. Ezzel nem lett belőle új Strauß vagy Stoiber – de ha Laschetnek nem jön össze idén a győzelem, akkor

még lehet Söder az új Merkel: a politikus, aki tudja, mikor kell átengedni a vereséget felebarátjának.

Hogy Söder mindent meg fog tenni azért, hogy a CSU nagyon jól szerepeljen Bajorországban, az nem kétséges. De nem biztos, hogy majd bajor kormányfőként nagyon beleveti magát Laschet sikerének országos segítésébe. Södernek semmiképpen sem éri meg, hogy a merkeli korszak egyszerűen, simán, zökkenőmentesen csússzon át egy Laschet-korszakba.

Olvass még Techet Pétertől az Azonnalin! Vitáznál? Írj!

CÍMLAPFOTÓ: Markus Söder / Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek