+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael & Renczes Ágoston
2021. április 19. hétfő, 16:55
A Momentumban sokaknak rosszul esett, hogy a Fekete-Győr Andrással készült Partizán-interjú vágott verziója a párt múltjával foglalkozott sokat ahelyett, hogy a jelenre koncentráltak volna. Gulyás Márton szerint ők életútinterjút készítettek a miniszterelnök-jelölttel, és ugyanolyan feltételeket adtak neki is a szerkesztett anyag véleményezésére, mint másoknak. A Momentum ezzel élt is.

Fekete-Győr András elment megsemmisülni Gulyás Mártonhoz (Hír TV, Mandiner), Fekete-Győr ámokfutása (Magyar Nemzet, hétfő reggeli vezércikk), Fekete-Győr András a kínos interjút egy még kínosabb magyarázkodással koronázza (PestiSrácok), Összeállítás készült Fekete-Győr legesetlenebb válaszaiból a Partizánban (Mandiner) – így emlékezik meg a kormányközeli média a Momentum elnöke és miniszterelnök-jelöltje, Fekete-Győr András Partizánban készült interjújáról.

 

És valóban, ha a Gulyás Márton vezette Partizán YouTube-csatornájára felkerül egyórás, vágott videót nézzük, megszülethet a nézőben az a kép, hogy Fekete-Győr a pár évvel ezelőtti, rutintalan és felkészületlen nyilatkozó szerepébe bújt. „Nem tudom” – így kezdte a Momentum-elnök válaszainak jelentős részét ebben az ominózus, vágott interjúban

 

 

Az interjúban szóba került, hogy a Momentum korábban élesen bírálta azokat az ellenzéki pártokat, amikkel az összefogás keretében szövetségre lépett. Fekete-Győrnek nem sikerült meggyőzően közös nevezőre hoznia pártja korábbi, az ellenzék leváltását is követelő álláspontját a hatpárti összefogással, és azt is kimondta, hogy

 

pártjának az ellenzéki összefogással fel kellett adnia az identitásának egy részét.

 

Fekete-Győr az interjúban nem tudta elmondani, hogy pontosan miért távozott a párt korábbi elnökségi tagja, Pottondy Edina, hogy szerinte milyen lesz a posztorbáni Fidesz, amellyel már nem zárta ki az együttműködést, vagy hogy mit jelent az, hogy egységesült ellenzék. Ahogy azt sem, hogy meddig tart majd az összefogás, vagy hogy miért nincs a Városházán antikorrupciós forródrót, amit a Momentum ígért.

 

A „felcsúti per” néven elhíresült elszámoltatási ígéret kapcsán szintén nem volt világos, hogy Fekete-Győr mit kezdene például Mészáros Lőrinc hatalmas cégbirodalmával, és az ezeknél a cégeknél dolgozó munkavállalók tömegével. Sőt, a zuglói szocialista Tóth Csaba annyira magára vette, hogy Fekete-Győr összefüggésbe hozta a nevét a parkolási maffiával, hogy a kormánypárti Hír TV-ben azt pedzegette, az interjú akár az ellenzéki összefogás szétrobbanásához is vezethez.

 

Momentum: Fontosabb dolgok is vannak 2021-ben annál, mint hogy mit ígértünk 2017-ben

 

Csakhogy Gulyás Márton – mint az a Partizán esetében megszokott – általában nem egyórás, hanem valóban maratoni közéleti interjúkat csinál: ennek vágott verziója ingyenesen elérhető YouTube-on, a vágatlan videót a Patreon-támogatók láthatják, míg a vágatlan hangfelvétel elérhető a különböző podcastfelületeken is, mint a Spotify vagy a Google/Apple Podcasts.

 

A vágatlan Fekete-Győr András-interjú több, mint négyórás lett – és amíg a vágott anyagban Gulyás Mártonék inkább arra koncentráltak, hogy a Momentum múltját és annak a jelennel való összeegyeztethetőségét helyezze előtérbe, addig a vágatlan verzióban több szó esett arról, hogy a párt és annak miniszterelnök-jelöltje tulajdonképpen mit is kezdene az országgal, vagy hogy milyen a Momentum közössége.

 

Legalábbis így értelmezi a Momentum a két interjú közötti különbséget a párt Azonnalinak küldött sajtóközleménye szerint:

 

„Most, 2021-ben igazán fontos, hogy megismerjék az emberek egy párt gondolatait, terveit, a miniszterelnök-jelölt személyiségét, hátterét. A négyórás verzióban ezekről nagyon sok szó esett – sajnos viszont a vágott változatba ebből nagyon kevés került be. Szerintünk nem a három évvel ezelőtti, egy fiatal mozgalom belső konfliktusainak kitárgyalása az, ami fókuszban kellene legyen most, hogy közeledik a 2022-es választás."

 

Hogy konkrétan mik azok a tartalmak, amiknek nagyobb helyet kellett volna kapniuk a Momentum szerint a vágott interjúban, a Momentum közleményéből nem derül ki, maga Fekete-Győr András is csak annyit írt Facebook-oldalán, hogy ebbe a verzióban

 

„sajnos alig-alig érdemeltek helyet azok a társadalmi, gazdasági és politikai értékválasztások, elképzelések és programpontok, amiket a Momentum Mozgalom miniszterelnök-jelöltjeként képviselek”.

 

Sokan írjátok, hogy ég és föld az eredeti, vágatlan Partizán interjú, és a tegnap kikerült összevágott verzió. Ez többek...

Posted by Fekete-Győr András on Saturday, April 17, 2021

 

A bejegyzésben Fekete-Győr András egyúttal arra hívta fel az előválasztáson részt venni szándékozókat, hogy ha a valós, teljes kép alapján akarják meghozni a döntésüket, akkor nézzék végig a négyórás, vágatlan verziót.

 

Szerettük volna erről is megkérdezni a pártelnököt, ő azonban visszautasította megkeresésünket, mondván: ő Facebookon mindent leírt, és ennél többet nem szeretne hozzáfűzni az ügyhöz.

 

VARIÁCIÓK PARTIZÁN-INTERJÚRA – A MOMENTUM ÉRTELMEZÉSÉBEN

 

Soproni Tamás, a Momentum VI. kerületi polgármestere szerint mindazonáltal nincs semmi gond azzal, hogy egy négyórás interjúból ki kell vágni részeket, ez a szerkesztői szabadság részét képezi – noha „én jobban örültem volna, ha esetleg más, szerintem izgalmasabb kérdések kerülnek be” a vágott verzióba. Rossz szándékot azonban nem feltételez a Partizán részéről, hiszen szerinte „ma Magyarországon ők látják el nagyjából azt, amit a közszolgálati televíziónak kéne”.

 

Soproni szerint természetes az is, hogy egy négyórás interjúszituációban az ember elkezd „őőő”-zni, és néha le is blokkol, mint ahogy az Fekete-Győr András esetében is történt ezen az interjún.

 

Ennél már konkrétabb választ adott Szarvas Koppány Bengedúz, a párt VIII. kerületi önkormányzati képviselője, aki szerint – túl azon, hogy azt kellett volna megmutatni az egyórás verzióban, hogy mik a Momentum elképzelései 2022-re – a felcsúti per kapcsán is lehetett volna több releváns kérdést betenni a vágott verzióba ahelyett, hogy a Momentum múltjával foglalkoznak.

 

Bár igaz, Szarvas Koppány nem is foglalkozott igazán ezzel a Partizán-interjúval, mert „úgy voltam vele, hogy ha van benne para rész, akkor úgyis azzal kell foglalkozni.

 

A Márki-Zay-interjúból is csak a gyerekverős részt néztem meg. Itt meg ilyen rész, amiért bárkinek magyarázkodnia kellett volna, nem volt.”

 

Szarvassal ellentétben a párt és annak elnöke nagyon is foglalkozott az interjúval, információink szerint vasárnap este például egy belsős momentumos fórumon Fekete-Győr maga egy livestreamben magyarázkodott.

 

A Momentum is láthatta előzetesen, hogy mi lesz a vágott videóban

 

„Fekete-Győr Andrással politikai és életútinterjút készítettünk. Ugyanazokat a feltételeket biztosítottuk a számára, mint minden más interjúalanyunk számára. Az interjúalanyaink, ha igénylik, a szerkesztett verziót véleményezésre elkérhetik: ezzel van, aki szokott élni, van, aki nem.”

 

Így reagált Gulyás Márton a megkeresésünkre, hozzátéve a vágást illető, momentumos kritikákról, hogy a vágatlan verziót mindenki elérheti, és kialakíthatja róla a maga véleményét.

 

Kérdésünkre, hogy a Momentum élt-e ezzel a lehetőséggel, Németh Gyöngyvér, a párt sajtófőnöke és újbudai önkormányzati képviselője úgy válaszolt, hogy igen, de ezt leginkább azért tették, hogy lássák, hogy van-e olyan része az interjúnak, ami miatt kommunikációs támadásra lehet számítani, és amire előzetesen nem árt felkészülni, nem pedig azért, hogy a Partizán interjúját cenzúrázzák.

 

„Természetesen nem szeretnénk ezen a Partizánnal összeveszni, mi abszolút a független, szabad sajtó pártján állunk” – hangsúlyozta a sajtófőnök, aki rávilágított arra is, hogy az egyórás vágott interjú

 

azért eshetett rosszul sokaknak a tagságban, mert nagyon várták ezt az interjút, és csalódást keltő volt, hogy a Momentum szempontjából már nem releváns, régi ügyek kerültek előtérbe,

 

míg az, hogy ma milyen a Momentum, és mit szeretne csinálni, nem.

 

Németh Gyöngyvér az Azonnali kérdésére azt is elmondta, hogy ennek megfelelően a Momentum nem fogja bojkottálni a Partizánt a jövőben, ez fel sem merült a pártban, és „nagyon tiszteljük a munkájukat, mert hiánypótló, amit csinálnak”.

 

NYITÓKÉP: Fekete-Győr András a Partizán-interjú közben. Partizán / YouTube

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Palocsai Béla erről a Facebook-sztorijában posztolt a németekkel vívott történelmi 2-2-es döntetlen után.

Boris Palmer, Tübingen zöld polgármestere megint szembemegy a fősodrattal, és feltett pár kérdést a német-magyar focimeccs kapcsán.

Aki minőségi németezésre várt a meccs előtt, az ezt előbb kapja meg Svájcból, mint a magyar kormánypárt környékéről.

A Momentum így több jelöltjét is visszahúzva sorol be a például jobbikos Brenner Koloman, Csányi Tamás vagy Ander Balázs mögé, míg a Jobbik a Momentum által indított Szabó Szabolcsot vagy Szecsődi Andreát támogatja.

Közel 3 és fél évig tartották őket fogva, amiért megszervezték a spanyol kormány és legfelsőbb bíróság szerint illegális és alkotmányellenes függetlenségi népszavazást 2017-ben.

Bárki bármilyen ötletet bedobhat, és még egy
kis pénzt is kaphat érte.

A szocdemek bizakodóak: szerintük átmegy. A PNL belső harcai akár kapóra is jöhetnek.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás