A holland miniszterelnököt is lehallgathatta a Huawei

Szerző: Petróczi Rafael
2021.04.19. 17:17

Egy most nyilvánosságra került, 2010-es jelentés szerint az akkori lakosság majdnem 40 százalékának hívásaihoz voltak képesek hozzáférni a kínai cégben.

A holland miniszterelnököt is lehallgathatta a Huawei

A legnagyobb holland mobilszolgáltató, a KPN akkori összes, 6,5 millió ügyfelének minden egyes telefonhívását képes volt lehallgatni a magánkézben lévő, de a Kínai Kommunista Párttal való összejátszással is már megvádolt Huawei,

ami az akkori, 16,5 milliós összlakosság mintegy 40 százalékát tette ki

derül ki egy 2010-ben készített, de csak most nyilvánosságra hozott jelentés szerint.

A jelentést a Capgemini tanácsadó cég készítette a KPN felkérésére, azt azonban a KPN a mai napig nem hozta nyilvánosságra – a létezését is csak azért kellett elismernie, mert azt egy holland napilap, a de Volkskrant nyilvánosságra hozta.

A jelentés tanúsága szerint

a Huawei dolgozói hozzáférhettek többek között az akkori miniszterelnök, Jan Peter Balkenende, valamint kínai disszidensek telefonhívásaihoz is,

sőt, a holland biztonsági szolgálat által lehallgatott telefonszámokhoz is.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ezt meg is tették a Huaweiben: a KPN hétfőn kiadott közleménye a jelentés létezését elismerte ugyan, de hozzátette: sosem észlelték, hogy a Huawei illetéktelenül hozzáfért volna az ügyfelek adataihoz, és egyik beszállítójuk sem rendelkezett „illetéktelen, ellenőrizetlen vagy korlátlan hozzáféréssel a hálózatainkhoz és rendszereinkhez”.

Maga a Huawei is tagadta, hogy lehallgatták volna a KPN-ügyfelek hívásait, kiemelve, hogy

a holland kormányzati szervek eddig még soha nem illették a céget ilyen vádakkal.

A KPN egyébként még 2009-ben kezdte meg az együttműködést a kínai, elektronikai technológiák fejlesztésével és gyártásával foglalkozó céggel, annak ellenére, hogy a holland belföldi hírszerzés már akkor figyelmeztetett: fennáll a Huawei esetében a kémkedés veszélye.

A KPN már a Capgemini-jelentés ismeretében bízta meg a Huaweit a 3G és 4G hálózatainak kiépítésére, és Hollandiában még azt követően is teret hagytak a Huaweinek, hogy 2018-ban, az akkor még Kínával kereskedelmi háborút folytató Donald Trump vezette Amerikai Egyesült Államokban először merültek fel komoly aggodalmak a Huawei és az adatbiztonság viszonyáról.

Tavaly azonban fordult a kocka, és a KPN lett az egyike az első olyan mobilszolgáltatóknak, amik a Huaweit övező bizonytalanság okán úgy döntött: az 5G hálózat kiépítéséhez már köszöni szépen, de nem kér a kínai cég szolgálataiból – ebből Hollandia mellett Németországban vagy Nagy-Britanniában is leginkább a svéd Ericsson profitálhatott, ami jelentős részben átvette a Huawei helyét az euroatlanti 5G-piacon.

Magyarország egyébként ebben nem követte a nyugati példát:

nálunk a Vodafone esetében esélyes, hogy a Huawei közreműködjön a lakossági 5G-hálózat kiépítésében,

sőt, ahogy azt a Direkt36 oknyomozó portálnak tavaly a Huawei Technologies Hungary kormányzati és kommunikációs vezetője elmondta: „a Vodafone indította Magyarországon az első kereskedelmi 5G szolgáltatást tavaly októberben, amely Huawei eszközökkel történt”.

NYITÓKÉP: Jade Radisson / Le Journal International

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek