+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Molnár Róbert
2021. április 17. szombat, 08:35
Választanunk kell a rezsim további büntetlen garázdálkodása, az ország barakká, Putyin, Erdoğan és a kínai kommunisták érdekkörébe való átjátszása, vagy egy ma még nem látható új formáció lehetősége között.

Ez itt a Majomsziget. A Majomsziget Molnár Róbert jogász, a dél-alföldi Kübekháza polgármesterének október óta rendszeres, hétvégenként jelentkező rovata az Azonnalin. Jó olvasást kívánunk!

 

„A polgár, ha lop, rabol, gyilkol:
jogaitól megfosztják, bezárják.
Az állam, ha lop, rabol, gyilkol:
övé a győzelem, megcsodálják.”

(Weöres Sándor)

 

Kutya úrral – akit nagyon szerettem, akinek színészi teljesítménye, temperamentuma, különös hangorgánuma és kedvessége mindig magával ragadt – a nagyszínpad sarkánál egymás mellett álltunk. Miközben Raksányi Gellérttel beszélgettünk, szemünket a nagy kivetítőre szegeztük. Mint egy jó meccsen, örömünkben mi is a sokasággal együtt ujjongtunk, ugrottunk egyet, és felhördültünk, amikor – hát, hogy mondjam – cumit kaptunk.

 

Kissé odébb tőlünk állt, és mint kívülálló szemlélődő figyelt Nancy Goodman Brinker. Fegyelmezett volt, semmit nem lehetett kiolvasni a tekintetéből. Miközben Gellért bátyámmal bennünket szétvetett az ideg, az amerikai nagykövetasszony nyugodt maradt. A „sorsdöntő” 2002-es parlamenti választások második fordulójának estéjén, április 21-én rengetegen voltunk a Fidesz Millenárisában.

 

Akik ott voltunk, mindannyian hittünk a folytatásban, abban, hogy újabb négy szép év következik.

 

Miközben beszélgettünk, megcsörrent a telefonom. Viktor szólt, hogy megérkeztek. No, nem az, hanem egy másik. A fiatal cukrász barátomékat kértem, hogy csináljanak egy sokemeletes ünnepi narancstortát, körbe-körbe sok kis marcipánnaranccsal díszítve. Betolatott hűtőkocsijával a színpad mögé, és várt a jelre. A jelre, amikor a másik Viktor, az Orbán, bejelenti, hogy nyertünk, és akkor a torta felmehet a színpadra, ahogy azt a mindig mosolygós Wermer Andrással és a kampány embereivel is megbeszéltük.

 

A cukrászfiúkkal való technikai egyeztetés után visszamentem Gellért bátyámhoz, és árgus szemekkel tovább figyeltük a nagy kivetítőt. Osztottunk, szoroztunk, fejben számoltuk a mandátumokat. Örültünk és keseregtünk.

 

Sokat kaptunk, de nem eleget, így a narancstorta a kocsiban maradt. Elnézést kértem a srácoktól a hiába való munkájuk miatt, és kértem, hogy szeleteljék fel, s ha tudják, adják el, a parti elmarad. Orbán Viktor első kormánya ezen az estén – nem várt módon – megbukott. Gyorsan elszivárogtak a résztvevők, üres lett a tér. Brinker asszony is autóba ült, én pedig Gellért bátyámtól elköszöntem. Nem tudtam, hogy akkor látom őt utoljára.

 

Felkészülés a harcra

 

Miközben széthullott az ígéretes tábor és csapat, Orbán Viktor összetörtségében és csendes magányában a szebb jövőről álmodozott. Álmába belerondított még egyet a 2006-os újabb nagy kudarc, amikor egy Gyurcsány nevű fickó „lárifári” úgy megleckéztette, hogy azt a mai napig nem heverte ki.

 

Orbán gyűlölete azóta is eleven tűz – valószínűleg a másik oldalról is lehet valami hasonló –, amely után még nagyobb fokozatra kapcsolt.

 

Hadba hívott maga mellett népet, nemzetet, és volt ideje jó pár hazai és külföldi kampánystratégával kidolgozni azt a választási terminus technicust, amelyben már nem szerepelt a polgári gondolat, nem voltak elvek, fékek, értékek, nem számított haza és nemzet, csak egy valami: a mindenáron hatalom.

 

Értük szavaztam ellenük

 

Én pedig látva ezt, keresztényként és konzervatív gondolkodóként 2006-ban szó szerint küzdöttem magammal: most mitévő legyek? Valahogy belém is belém plántálták, mint annak idején a hívő baptista Jimmy Carter demokrata elnök kihívójaként megjelenő Ronald Reagenék az amerikaiakba, hogy a jobboldal az „erkölcsi többség”, a keresztények pedig csak a „jobboldalra” szavazhatnak. Ezért aztán nem volt békességem a Fidesz ellen, de megvallom, rájuk sem szavazni.

 

Életemben 2010-re jutottam oda, hogy keresztényként értük szavaztam ellenük.

 

A nagypolitikában tizenkét évet eltöltve, ismerve Orbánt, tisztában voltam vele, ha ő hatalmat kap, főleg, ha kétharmadot, nincs, aki megállítsa. A kétharmad meglett, nem is egyszer, a hatalom pedig – ahogy előre láttam – arra kellett neki, hogy visszaélve vele, kénye-kedve szerint és a pártakaratnak megfelelőre deformálja a jogrendszert, száműzze a szakmaiságot, mindent feltéve alantas politikája bálványáldozati oltárára.

 

A hatalmi koncentrációja a forgatókönyvben foglaltak szerint kiépült, a NER hosszúra nyúlt csápjai pedig magukévá tették a médiát, rabul ejtették a gazdaságot, a kultúrát, az oktatást, az államigazgatást; Polt esett a bűnüldözésen, a bíróság függetlenségén. Lenyúlták a Balatont, a nagy cégeket, egyházat, minden mozdíthatót, az ellenálló önkormányzatokat, de még a csóró legkisebbeket sem kímélve, amelyeket a fideszes választókerületi elnökök mint kufárok, csábítva kínálgatnak pályázati pénzekkel, cserébe a lelkükért, miközben lélegeztetőgépen tartják őket is.

 

És ezek csak apró ízelítők abból, ahová az 1998-ban még ígéretes Orbán Viktor saját népét, nemzetét züllesztette. És még nincs vége. A tét nem 2002-ben volt igazán nagy, hanem jövőre lesz, amikor

 

választanunk kell a rezsim további büntetlen garázdálkodása, az ország barakká, Putyin, Erdoğan és a kínai kommunisták érdekkörébe való átjátszása, vagy egy ma még nem látható új formáció lehetősége között.

 

Persze, nem ígérkezik dicső és gyors menetnek, ha meg is valósulna a deformációt váltó reformáció. Akárkik is jöhetnek helyettük, egy kifosztott, meggyötört, félelemben tartott és reményt vesztett országot kapnak.

 

Két ázott veréb

 

Pár éve ezelőtt egy rendezvényen szembetalálkoztam az Orbán-házaspárral. Pár méterrel ültek előttem úgy, mint két ázott kis veréb, amelyeknek csak a villanydrót maradt. Figyeltem őket. Kiégett embereket láttam. Azt olvastam ki tekintetükből és látva őket, hogy nyűg már nekik ez az egész, legszívesebben hagynák a fenébe. Ám nem tehetik. Minden eddiginél nagyobb a tét: szabadláb vagy börtön.

 

Molnár Róbert jogász, Kübekháza polgármestere jó ideje minden hétvégén az Azonnalin jelentkezik rovatával, a Majomszigettel. Fotók: a szerző engedélyével. Hozzászólnál, vitáznál vele? Írj!

 

FOTÓ: Orbán Viktor Facebook-oldala

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás