+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2021. április 16. péntek, 18:31
„Itt valami nagyon rohad”, mondta Voiculescu a román egészségügyről az őt híressé tevő 2019-es Colectiv című dokumentumfilmben. Egy román portál által megszerzett dokumentum ezt alátámasztani látszik.

Mint arról beszámoltunk: szerdán a jobbközép román kormányfő, Florin Cîțu kirúgta koalíciós partnere egészségügyi miniszterét, Vlad Voiculescut. Az ügy enyhe kormányválságot is okozott, ugyanis a liberális-technokrata USR-PLUS megvonta a bizalmat a nemzeti liberális miniszterelnöktől. Jelenlegi sajtóhangok szerint a jobbközép PNL-USR-PLUS-RMDSZ kormánykoalíció szokásos hétfői koalíciós ülésére várnak, ahol az USR-PLUS kérni fogja Cîțu lemondását.

 

Voiculescu darázsfészekbe nyúlt, felzabálták ott a darazsak

 

A Hotnews birtokába került egy olyan dokumentum, amely megmagyarázhatja, hogy Voiculescunak miért kellett mennie.

 

Még márciusban számoltunk be arról, hogy Voiculescu egészségügyi miniszterként a data.gov.ro oldalon

 

nyilvánossá tette az összes elérhető adatot oltópontra és tesztközpontra lebontva: hol tesztelnek és mennyit, hol oltanak és mennyit.

 

Eddig ugyanis csak az országos adatok voltak nyilvánosak, a megyei adatok csak a fertőzöttségi rátát közölték, és ezek szerint sorolták a megyéket a járvány elleni védekezéshez szükséges zöld, sárga vagy vörös kategóriákba. 

 

Voiculescu ekkor így magyarázta döntését:

 

„Minden adat, ami közpénz elköltéséhez tartozik, nyilvános kell legyen. Nem létezhetnek titkos adatok, az átláthatóság a kormány legfontosabb célja. Ha vannak olyan intézmények, amelyek titkosítanának ilyen adatokat, azok nyilvánosan mondják el, hogy az ő kezdeményezésükre titkosítanak információkat. Ezeket az adatokat már rég publikálni kellett volna. Az a nézet, hogy a tesztek száma államtitok lenne, vagy valami hasonló, szerintem hülyeség.”

 

Ekkor a teljes román belügy felhorkant Voiculescu ezen akciójára, mondván: kockáztatja a nemzetbiztonságot, mivel katonai- és belügyi kórházak elérhetősége lett nyilvános. Később kiderült, hogy a belügy nemcsak ezért, hanem azért is felhorkant, mert

 

kiderült, hogy ezen objektumokban több katona és titkosszolgálati személy közeli családtagjait (összesen nagyjából 7000 emberről van szó a Recorder szerint) oltották be soron kívül.

 

A HOTNEWS BIRTOKÁBA JUTOTT DOKUMENTUM.

 

Nos ennek a mintájára Voiculescu március 31-én a román digitális közigazgatásért felelős hivatalnak nyújtott be kérést, hogy

 

küldjék át a minisztériumnak a román egészségügy összes nyilvános beszerzését, hogy azt publikálják a data.gov.ro oldalon.

 

Valószínű, hogy Voiculescu ezen akciója az egészségügyi szürke zóna pártfüggetlen szereplőit zavarta, ezért mennie kellett. Ezt a véleményt fogalmazta meg minisztertársa, Cladiu Năsui gazdasági miniszter is Voiculescu menesztésének napján. „Ma győzött az egészségügyi maffia. Elment egy miniszter, jön majd egy másik, de ez a komaságon, haverságokon alapuló rendszer marad, és a román állam és az állampolgár veszít ezzel”, mondta. Hasonló véleményt fogalmazott meg Claudiu Pândaru, a Digi24 újságírója is, aki szerint

 

Voiculescut legyőzte az egészségügyi maffia.

 

 

Voiculescu egyébként pénteken reggel tartott egy rekord hosszúságú, két órás sajtótájékoztatót, ahol körülbelül a minisztertársa által megfogalmazott vádakat ismételte. „Bárhová, bármelyik sarokba nézünk az egészségügyben, mindenhol egyik vagy másik pártból érkezett pártember áll.” Beszámolt arról, hogy a minisztérium szakértői csapata

 

utánament az Unifarm-cégnek, amely kormányhatározattal 1,2 milliárd lejt (körülbelül 88 milliárd forint) kapott még a járvány kezdetén.

 

Voiculescu szerint az állami céget ennek ellenére az „megszűnés fenyegeti. Ez a koronavírus-járvány legnagyobb lopása.” De azzal kapcsolatban is vádakat fogalmazott meg a koalíciós partnere, a PNL felé, hogy szerinte a román kormány eltitkolta a járvány miatt életüket vesztett áldozatok valós számát is, mivel erős gyanú merült fel a minisztériumban, hogy sokkal többen haltak meg a járványban, mint amennyiről nyilvánosan szó esett. A helyzet abszurditását mutatja, hogy a koronavírus-járvány alatt Voiculescu egészségügyi miniszterként szinte

 

semmire nem rendelkezett rálátással:

 

az operatív törzset a belügy irányította, az oltókampányt levezető szerv pedig direkt a miniszterelnök alá volt rendelve.

 

NYITÓKÉP: Vlad Voiculescu még egészségügyi miniszterként sajtótájékoztatót tart. Fotó: Románia kormánya / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

És az egész EU-ban mi tartunk a legjobban a választási csalásoktól és a közösségi médiától is egy nemzetközi közvélemény-kutatás szerint.

Főleg a francia Európa-tervekkel kritikusabb kisebb országok támogatnák az osztrák kancellárt lapértesülések szerint. Kurz számára a brüsszeli karrier kiút lehet az osztrák belpolitikából is.

Az amerikai céggel dózisonkénti 23,20 eurós szerződést köthet az Európai Bizottság 2021 decemberétől 2023-ig.

A kormányinfón kiderült az is, hogy augusztusig se koncertre, se szállodába nem mehet az, akinek nincs védettségi igazolványa, és hogy hogyan pótolja a kormány az önkormányzatokat a kieső hipa-bevételek miatt.

Szakértők és aktivisták írtak egy törvényjavaslatot, az ellenzék közösen beadta a parlamentben, a kormány meg szép csendben rendeletbe is foglalta azt. Ritka jelenség ez Magyarországon.

Az újranyitó szolgáltatások csak a védettségi igazolványokkal rendelkezők számára hozzáférhetőek.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás