Mennie kellett a román egészségügyi miniszternek, mert nyilvánossá tette volna a rendszer beszerzéseit

2021.04.16. 18:31

„Itt valami nagyon rohad”, mondta Voiculescu a román egészségügyről az őt híressé tevő 2019-es Colectiv című dokumentumfilmben. Egy román portál által megszerzett dokumentum ezt alátámasztani látszik.

Mennie kellett a román egészségügyi miniszternek, mert nyilvánossá tette volna a rendszer beszerzéseit

Mint arról beszámoltunk: szerdán a jobbközép román kormányfő, Florin Cîțu kirúgta koalíciós partnere egészségügyi miniszterét, Vlad Voiculescut. Az ügy enyhe kormányválságot is okozott, ugyanis a liberális-technokrata USR-PLUS megvonta a bizalmat a nemzeti liberális miniszterelnöktől. Jelenlegi sajtóhangok szerint a jobbközép PNL-USR-PLUS-RMDSZ kormánykoalíció szokásos hétfői koalíciós ülésére várnak, ahol az USR-PLUS kérni fogja Cîțu lemondását.

Voiculescu darázsfészekbe nyúlt, felzabálták ott a darazsak

A Hotnews birtokába került egy olyan dokumentum, amely megmagyarázhatja, hogy Voiculescunak miért kellett mennie.

Még márciusban számoltunk be arról, hogy Voiculescu egészségügyi miniszterként a data.gov.ro oldalon

nyilvánossá tette az összes elérhető adatot oltópontra és tesztközpontra lebontva: hol tesztelnek és mennyit, hol oltanak és mennyit.

Eddig ugyanis csak az országos adatok voltak nyilvánosak, a megyei adatok csak a fertőzöttségi rátát közölték, és ezek szerint sorolták a megyéket a járvány elleni védekezéshez szükséges zöld, sárga vagy vörös kategóriákba. 

Voiculescu ekkor így magyarázta döntését:

„Minden adat, ami közpénz elköltéséhez tartozik, nyilvános kell legyen. Nem létezhetnek titkos adatok, az átláthatóság a kormány legfontosabb célja. Ha vannak olyan intézmények, amelyek titkosítanának ilyen adatokat, azok nyilvánosan mondják el, hogy az ő kezdeményezésükre titkosítanak információkat. Ezeket az adatokat már rég publikálni kellett volna. Az a nézet, hogy a tesztek száma államtitok lenne, vagy valami hasonló, szerintem hülyeség.”

Ekkor a teljes román belügy felhorkant Voiculescu ezen akciójára, mondván: kockáztatja a nemzetbiztonságot, mivel katonai- és belügyi kórházak elérhetősége lett nyilvános. Később kiderült, hogy a belügy nemcsak ezért, hanem azért is felhorkant, mert

kiderült, hogy ezen objektumokban több katona és titkosszolgálati személy közeli családtagjait (összesen nagyjából 7000 emberről van szó a Recorder szerint) oltották be soron kívül.

A HOTNEWS BIRTOKÁBA JUTOTT DOKUMENTUM.

Nos ennek a mintájára Voiculescu március 31-én a román digitális közigazgatásért felelős hivatalnak nyújtott be kérést, hogy

küldjék át a minisztériumnak a román egészségügy összes nyilvános beszerzését, hogy azt publikálják a data.gov.ro oldalon.

Valószínű, hogy Voiculescu ezen akciója az egészségügyi szürke zóna pártfüggetlen szereplőit zavarta, ezért mennie kellett. Ezt a véleményt fogalmazta meg minisztertársa, Cladiu Năsui gazdasági miniszter is Voiculescu menesztésének napján. „Ma győzött az egészségügyi maffia. Elment egy miniszter, jön majd egy másik, de ez a komaságon, haverságokon alapuló rendszer marad, és a román állam és az állampolgár veszít ezzel”, mondta. Hasonló véleményt fogalmazott meg Claudiu Pândaru, a Digi24 újságírója is, aki szerint

Voiculescut legyőzte az egészségügyi maffia.

Voiculescu egyébként pénteken reggel tartott egy rekord hosszúságú, két órás sajtótájékoztatót, ahol körülbelül a minisztertársa által megfogalmazott vádakat ismételte. „Bárhová, bármelyik sarokba nézünk az egészségügyben, mindenhol egyik vagy másik pártból érkezett pártember áll.” Beszámolt arról, hogy a minisztérium szakértői csapata

utánament az Unifarm-cégnek, amely kormányhatározattal 1,2 milliárd lejt (körülbelül 88 milliárd forint) kapott még a járvány kezdetén.

Voiculescu szerint az állami céget ennek ellenére az „megszűnés fenyegeti. Ez a koronavírus-járvány legnagyobb lopása.” De azzal kapcsolatban is vádakat fogalmazott meg a koalíciós partnere, a PNL felé, hogy szerinte a román kormány eltitkolta a járvány miatt életüket vesztett áldozatok valós számát is, mivel erős gyanú merült fel a minisztériumban, hogy sokkal többen haltak meg a járványban, mint amennyiről nyilvánosan szó esett. A helyzet abszurditását mutatja, hogy a koronavírus-járvány alatt Voiculescu egészségügyi miniszterként szinte

semmire nem rendelkezett rálátással:

az operatív törzset a belügy irányította, az oltókampányt levezető szerv pedig direkt a miniszterelnök alá volt rendelve.

NYITÓKÉP: Vlad Voiculescu még egészségügyi miniszterként sajtótájékoztatót tart. Fotó: Románia kormánya / Facebook

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek