+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Tóth Csaba Tibor
2021. április 15. csütörtök, 15:38
Az idős férfi csak az oltás első dózisát kapta meg. A kormány időközben ígéretet tett a rendszer pontosítására.

Azután egy héttel érkezett meg egy győri férfi címére a kártya, amely szerint már védett a koronavírussal szemben, hogy az illető koronavírusban elhunyt. A történet, amit először az Ugytudjuk.hu tett közzé, tipikus példája annak, miféle ellentmondásokkal néz szembe a kormány által kialakított védettségi plasztikkártya-rendszer.

 

A lap győri tudósítóját megkereső László arról számolt be, idős édesapja a fertőzés következtében február végén beoltották koronavírus ellen, annak rendje és módja szerint pedig pár héttel ezután landolt is a postaládájában a zöld plasztikkártya, amely elvileg a koronavírussal szembeni védettségét, immunitását igazolta.

 

Csakhogy átvenni már nem tudta, mert az első körben Sinopharm-vakcinával oltott, kilencvenéves férfi időközben elkapta a koronavírust, kórházba került és hamarosan meg is halt.

 

LÁSZLÓ ÉDESAPJÁNAK HALÁLOZÁS UTÁNI ZÁRÓJELENTÉSE ÉS „VÉDETTSÉGI IGAZOLÁSA“. FOTÓ: UGYTUDJUK.HU

 

Az olvasó elmondása szerint nem az történt, hogy az első oltás után édesapja elővigyázatlan lett volna, és továbbra is maximum csak boltba mozdult ki, de így is megfertőződött. 

 

De hogyan történhetett mindez? Ahogyan az Ugytudjuk.hu újságírója rámutatott, úgy, hogy a védettségi igazolást az oltások első dózisának beadása, illetve a koronavírus-fertőzésen való átesés utáni első negatív teszt után adják ki. Csakhogy az első oltásdózis bizonyítottan azután még legalább két hétig nem véd meg a fertőzéstől és annak következményeitől, így ez a szabály teljesen illogikus, és abszurd, groteszk helyzetekhez is vezet.

 

A mai tudományos eredmények szerint bármely koronavírus-vakcinára igaz, hogy a védettség csak a második oltást követően alakul ki a szervezetben, ezért lényegében értelmetlen kártyán védettnek nyilvánítani bárkit, aki csupán az első dózist kapta meg valamelyik vakcinából. Evileg tehát nem érthető, hogy első oltási alkalmak után miért kapnak az emberek védettségi igazolást, úgy, hogy nem bizonyított, hogy elindult bennük az antitest-termelés a vírus ellen.

 

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter az április 15-i kormányinfón ehhez sajtókérdésre azt is hozzátette, a jövőben a rendszert pontosítani és finomítani fogják, ugyanakkor a kártya még „szinte semmiféle jogosultsággal nem jár”.

 

És noha a szerbiai vizsgálatok felvetik, a Sinopharm vakcinájából valószínűleg inkább két ismétlőoltást, tehát összesen három oltást kellene a megfelelő immunválasz kiváltásához beadni, erről csütörtökön Gulyás azt mondta, egyelőre mindenképpen elég szerinte a két dózis, mint minden más, Magyarországon engedélyezett oltásból.

 

Kiss Róbert az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője pedig még április 14-én elmondta, a kis plasztikkártya a határátlépés utáni kötelező karantén alól sem mentesít senki. Vagyis az a furcsa helyzet áll így elő, hogy hiába nyilvánít valakit védettnek, vagy akár oltottnak a magyar állam egyik keze, a másik keze nem kezeli őt annak.

 

 

NYITÓKÉP: Azonnali-olvasó. Köszönjük!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás