Koronavírusban halt meg a győri férfi, majd megérkezett a védettségi igazolása

2021.04.15. 15:38

Az idős férfi csak az oltás első dózisát kapta meg. A kormány időközben ígéretet tett a rendszer pontosítására.

Koronavírusban halt meg a győri férfi, majd megérkezett a védettségi igazolása

Azután egy héttel érkezett meg egy győri férfi címére a kártya, amely szerint már védett a koronavírussal szemben, hogy az illető koronavírusban elhunyt. A történet, amit először az Ugytudjuk.hu tett közzé, tipikus példája annak, miféle ellentmondásokkal néz szembe a kormány által kialakított védettségi plasztikkártya-rendszer.

A lap győri tudósítóját megkereső László arról számolt be, idős édesapja a fertőzés következtében február végén beoltották koronavírus ellen, annak rendje és módja szerint pedig pár héttel ezután landolt is a postaládájában a zöld plasztikkártya, amely elvileg a koronavírussal szembeni védettségét, immunitását igazolta.

Csakhogy átvenni már nem tudta, mert az első körben Sinopharm-vakcinával oltott, kilencvenéves férfi időközben elkapta a koronavírust, kórházba került és hamarosan meg is halt.

LÁSZLÓ ÉDESAPJÁNAK HALÁLOZÁS UTÁNI ZÁRÓJELENTÉSE ÉS „VÉDETTSÉGI IGAZOLÁSA“. FOTÓ: UGYTUDJUK.HU

Az olvasó elmondása szerint nem az történt, hogy az első oltás után édesapja elővigyázatlan lett volna, és továbbra is maximum csak boltba mozdult ki, de így is megfertőződött. 

De hogyan történhetett mindez? Ahogyan az Ugytudjuk.hu újságírója rámutatott, úgy, hogy a védettségi igazolást az oltások első dózisának beadása, illetve a koronavírus-fertőzésen való átesés utáni első negatív teszt után adják ki. Csakhogy az első oltásdózis bizonyítottan azután még legalább két hétig nem véd meg a fertőzéstől és annak következményeitől, így ez a szabály teljesen illogikus, és abszurd, groteszk helyzetekhez is vezet.

A mai tudományos eredmények szerint bármely koronavírus-vakcinára igaz, hogy a védettség csak a második oltást követően alakul ki a szervezetben, ezért lényegében értelmetlen kártyán védettnek nyilvánítani bárkit, aki csupán az első dózist kapta meg valamelyik vakcinából. Evileg tehát nem érthető, hogy első oltási alkalmak után miért kapnak az emberek védettségi igazolást, úgy, hogy nem bizonyított, hogy elindult bennük az antitest-termelés a vírus ellen.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter az április 15-i kormányinfón ehhez sajtókérdésre azt is hozzátette, a jövőben a rendszert pontosítani és finomítani fogják, ugyanakkor a kártya még „szinte semmiféle jogosultsággal nem jár”.

És noha a szerbiai vizsgálatok felvetik, a Sinopharm vakcinájából valószínűleg inkább két ismétlőoltást, tehát összesen három oltást kellene a megfelelő immunválasz kiváltásához beadni, erről csütörtökön Gulyás azt mondta, egyelőre mindenképpen elég szerinte a két dózis, mint minden más, Magyarországon engedélyezett oltásból.

Kiss Róbert az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője pedig még április 14-én elmondta, a kis plasztikkártya a határátlépés utáni kötelező karantén alól sem mentesít senki. Vagyis az a furcsa helyzet áll így elő, hogy hiába nyilvánít valakit védettnek, vagy akár oltottnak a magyar állam egyik keze, a másik keze nem kezeli őt annak.

NYITÓKÉP: Azonnali-olvasó. Köszönjük!

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek