Litvániában eleve olyan védettségi igazolást csináltak, hogy az megfeleljen az EU-s zöldigazolványnak

2021.04.14. 20:25

Az újból kinyitott üzleteket és szolgáltatókat csak ilyen igazolásokkal lehet majd látogatni.

Litvániában eleve olyan védettségi igazolást csináltak, hogy az megfeleljen az EU-s zöldigazolványnak

Május elején kezdik el kiállítani Litvániában a védettségi igazolásukat, amit Freedom ID (szabadságigazolás) névre kereszteltek, ezzel tudomásunk szerint Magyarország és Dánia után Litvánia lehet a harmadik EU-tagállam, ahol bevezetik ezeket. Az igazolás azoknak jár majd, akiket vagy beoltottak már egy koronavírus elleni vakcinával, vagy nemrégiben átestek a kínai koronavíruson és felgyógyultak belőle.

A Reuters információi szerint az igazolás azoknak is járna, akik egy negatív tesztet is fel tudnak mutatni. Ingrida Šimonytė miniszterelnök a bejelentés mellett azt is elmondta, hogy a védettségi igazolások ösztönözni fogják az embereket, hogy beoltassák magukat.

A litván védettségi igazolást direkt úgy fejlesztik ki, hogy az megfeleljen majd az Európai Bizottság által bemutatott digitális zöldigazolványnak is,

így a belföldi használat mellett akár utazásra is lehet majd használni a dokumentumot. Az Európai Bizottság még március 17-én mutatta be a tervezetét, amivel az Európai Unión belüli szabad mozgást szeretnék helyreállítani. (Magáról a tervezetről bővebben itt írtunk, itt pedig Lattmann Tamás, nemzetközi jogásszal elemeztük azt ki.)

A jelenlegi bejelentés szerint a litván igazolás teljesen digitális lesz, és mindegyikhez tartozni fog egy egyedi QR-kód, amivel leolvashatóak lesznek majd az igazolvány birtokosának az adatai.

A litván kormány ezenkívül azt is bejelentette, hogy az ún. szabadságigazolvány megszerzéséhez szükséges antigénteszteket a kormány fizetheti ki,

és jelenleg azon dolgoznak, hogy növeljék a tesztelési kapacitást a várható kereslet kielégítése érdekében.

A dokumentum birtokosai majd mentesülnek bizonyos érvényben lévő járványügyi korlátozások alól: így például részt vehetnek sporteseményeken, nagyobb partikon vagy akár egy étterem belső részében is fogyaszthatnak. Ugyanakkor azt még nem jelentették be, hogy pontosan mire fog feljogosítani az igazolás, illetve meddig lesz érvényes a különböző csoportoknál, illetve hogyan fogják tudni igazolni a védettségüket azok, akiknek nincs okostelefonjuk.

A litván miniszterelnök januárban egyébként még elutasított egy hasonló javaslatot. Akkor arra hivatkozott, hogy az embereket egy ilyen igazolás arra motiválná, hogy szándékosan megfertőződjenek, ezért addig, amíg nem tudják beoltani minden oltásra váró embert, addig hallani sem akar egy ilyen javaslatról.

Európában ezzel Litvánia lehet a második ország, ahol bevezetnek egy ilyen igazolást.

Először Dániában mutatták be az általuk koronaútlevélnek nevezett védettségi igazolást, ahol április 7-én már be is vezették azokat.

A 2,8 milliós balti államban egyébként elég jól állnak jelenleg a járvánnyal: a járvány kitörése óta 3718-an vesztették életüket a kínai koronavírusban, miközben 208 123-an felépültek belőle, így a halálozási ráta mindössze 1,75 százalékos.

Ugyanakkor március óta folyamatosan emelkedik a napi fertőzöttek száma, annak ellenére, hogy március 14-én szigorú járványügyi intézkedéseket vezettek be, és lezárták az egész országot.

Ennek ellenére már Litvániában is a nyitáson dolgoznak: az április 30-án lejáró intézkedéseket a litván közmédia szerint május 31-ig meg fogják hosszabbítani, azután viszont újra kinyitnak az üzletek, az éttermek, a bárok, de még az edzőtermeket, a mozikat és a színházakat is újra megnyitják a védettségi igazolással rendelkezők előtt.

A balti államban jelenleg a társadalom 17,7 százaléka kapta meg az első adag koronavírus elleni védőoltását, ebből 6,8 százalék már a második oltását is megkapta. Ezzel Litvániában egy hajszálnyival jobban állnak az EU-s átlaghoz képest: az uniós átlag e két szám tekintetében 15,5, illetve 6,1 százalék.

NYITÓKÉP: Jernej Furman / Flickr

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek