Radikális lockdownpárti egészségügyi minisztert kap Ausztria

Szerző: Techet Péter
2021.04.13. 21:25

Egy nap alatt lett a lemondott osztrák egészségügyi miniszternek utóda. Egy bécsi orvos veszi át a tárcát, akiről már eddig is tudni lehetett: a kemény lockdownpolitika híve.

Radikális lockdownpárti egészségügyi minisztert kap Ausztria

Amint az Azonnali beszámolt róla: kedden benyújtotta lemondását Rudolf Anschober eddigi zöld egészségügyi miniszter. A politikus a járványkezelésbe fáradt bele. Noha nem kiégésről beszélt – 2012-ben ezen okból már kellett több hónapos szabadságra mennie, akkor még tartományi politikusként –, de elismerte, hogy megviselték az elmúlt hónapok, és nem szeretne teljesen tönkre menni.

Már délutánra meg is lett az utódja: Wolfgang Mückstein bécsi orvos veszi át a tárcát. Anschober nem orvosi, hanem általános iskolai tanári diplomával rendelkezett. Mückstein már a bemutatkozó sajtótájékoztatóján világossá tette, hogy nem riad vissza a lockdown szerinte is népszerűtlen meghosszabbításától, szigorításától, ha azt látja, hogy az egészségügyi ellátórendszer túlterheltsége növekszik:

„Ha szükséges, népszerűtlen intézkedéseket fogok hozni. Orvosként és egészségügyi miniszterként is kötelességemnek tartom ezt.“

WOLFGANG MÜCKSTEIN (JOBBOLDALT) BÉCSI HÁZIORVOSKÉNT INFLUENZA ELLENI OLTÁST AD BE 2020 OKTÓBERÉBEN. FOTÓ: RALF SCHALLMEINER / FB

Mückstein nem ismeretlen az osztrák közéletben, már tavaly is többször megszólalt a lockdown szigorítása mellett. Szerinte ott, ahol nem tették meg a szükséges lépéseket – például New Yorkban – „mint a legyek hullottak az emberek“. Szerinte azért is kell a védelemre koncentrálni, mert azok, akik túl is élik a vírust, évekig tartó következményekkel számolhatnak. Már 2020-ban ezért

azt jósolta, hogy a járvány évekig fog kísérni minket, mert a meggyógyultakon csak későb jönnek ki a mellékhatások.

Idén márciusban önmagát nevezte „lockdown-keményvonalasnak“, és bírálta a bécsi kormányt, hogy nem hamarabb és nem hosszabb lockdownt rendelt el.

NYITÓKÉP: Wolfgang Mückstein / W24, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek