Ha a CEU nem oké, akkor a Fudan miért az?

Ágoston Dániel

Szerző:
Ágoston Dániel

2021.04.13. 14:10

Miért nem érzi azt a kormány a Fudan esetében, hogy csorbul a nemzeti szuverenitás, ha a CEU esetében probléma volt, hogy amolyan Soros-ügynököket képeztek ki amolyan necces háttérből?

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Rengeteg dolog van, amit nem értek. Például a jelent úgy általában nem nagyon értem. Mármint ezt a véleménybuborékokba zárt tébolydát, amelyben visszagondolva már a Kurucinfó is egy kiegyensúlyozott magazinnak tűnik, ha csak a média állapotát vesszük általában, vagy most épp a Nagy Egyetemi Fiaskó spin-offját.

Persze mindezt úgy értem, hogy értem, miért nem értem azt, amit nem értek, szóval még álnaiv sem lehet az ember. Akkor sem, ha felmerül benne mondjuk az a kérdés, hogy ha a CEU nem volt oké, akkor a Fudan Egyetem mitől az.

Persze, ismerjük az adekvát választ: Soros. A Fudan meg nem az. Az Kína, ők rendesek.

Viszont a következetesség rohadvány elve csak piszkálja a csőröm, ha arra gondolok, hogy a kormány azzal a nem túl szilárd indokkal állt neki kidekázni még 2017 márciusában a CEU-t, hogyaszongya rendezni kell a csalással, átveréssel működő külföldi egyetemek sorát. Persze a végén Lázár János egy őszintébb pillanatában csak elárulta, hogy az egyetem megtámadásának oka Soros György, de azért időzzünk el egy pillanatig az előző magyarázaton, még ha az nem is oly elsöprően erős érv, mint az, hogy Soros.

Szóval a Fudan 2021-ben a világ 34. legjobb egyeteme a QS World University Ranking szerint (ugyanitt a CEU amúgy a 25., igaz, a magánegyetemek között), ahol több mint 4500 oktató tanít több mint 30 ezer hallgatót, kimagasló a kutatási teljesítménye és több évtizede dolgozik együtt más elitegyetemekkel, mint például az MIT, a London School of Economics vagy a Sydney Egyetem is.

Önmagában tehát az ellenzéki gágogás még nem állná meg a helyét pusztán az egyetem idejövetele miatt, ha nem az lett volna az alapvető problémája a kormánynak a CEU-val, hogy egy külföldi egyetem, ami úgy külföldi, hogy nem is az, mert nincs amerikai kampusza, mégis ad amerikai diplomát, ergo kétes a háttere meg a szándéka, meg úgy általában a létezése. Ennek örvén Balog Zoltán, az akkori emberierőforrás-miniszter még törvényjavaslatot is benyújtott a felsőoktatási törvény módosítására, ami később lex CEU-ként vált ismertté.

Jó, tudom, a Fudannak van kampusza Sanghajban, a CEU-nak meg nincs Jenkisztánban, de a háttérben mégiscsak az sejlett gebasz gyanánt, hogy egy külföldről pénzelt egyetemről van szó, ami már önmagában gyanús állapot, nemhogy azt egy olyan pasas finanszírozza, akit Soros Györgynek hívnak, aki tudjuk, hogy mit akar, tudjuk, kikkel és tudjuk, hogy miért.

Csak hát azt nem értem, hogy ha az egyébként mégiscsak filantrópként számon tartott (amúgy kőkapitalista) Soros György személye para, akkor miért nem para az az egyetem, amit egy olyan állam működtet, amely szisztematikusan és tudatosan népirtja az ujgurokat, amely épp bedarálja Hong Kong egykori szabad államát (felkészül: Tajvan), és amely egyetem ezer szálon kötődik a kínai titkosszolgálathoz?

Miért nem fagy bele a szar a hazai kémelhárításba attól, hogy esetleg egy idegen ország ügynökei lepik el szent hazánk rónáit,

miért nem érzi azt a kormány a Fudan esetében, hogy csorbul a nemzeti szuverenitás, ha a CEU esetében probléma volt, hogy amolyan Soros-ügynököket képeztek ki amolyan necces háttérből?

Tudom, megannyi ostoba kérdés. Még akkor is, ha egyébként tök világos a helyzet. Én meg már tényleg nem értek semmit. De nem is biztos, hogy kell. És nem is biztos, hogy akarok.

Olvasnál még Ágoston Dánieltől? Itt megteheted! Vitáznál? Írj!

 
Ágoston Dániel
Ágoston Dániel az Azonnali újságírója

Podcast, techno, divat, publicisztika.

olvass még a szerzőtől
Ágoston Dániel
Ágoston Dániel az Azonnali újságírója

Podcast, techno, divat, publicisztika.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek