A Néppárt think tankjének elnöke: Orbán a Kreml trójai falova, Matovič meg hozzásimul

Szerző: Renczes Ágoston
2021.04.13. 15:25

A volt szlovák miniszterelnök, Mikuláš Dzurinda szerint Oroszország a Szputnyik-oltásokkal valójában hatalmi harcot vív, Matovič pedig Orbánnal együtt bomlasztja az unió egységét.

A Néppárt think tankjének elnöke: Orbán a Kreml trójai falova, Matovič meg hozzásimul

Mikuláš Dzurina 1998 és 2006 között Szlovákia miniszterelnöke volt – az ő kormányai vezették be Szlovákiát az EU-ba és a NATO-ba, valamint állították a szlovák gazdaságot növekedési pályára –, jelenleg pedig az Európai Néppárt think tankjének, a Wilfried Martens Központnak az elnöke. Azzal került be újra a hírekbe, hogy a legolvasottabb szlovák portálon, az Aktuality.sk-n megjelentetett véleménycikkében fejtette ki álláspontját Igor Matovič Szputnyik-beszerzésével kapcsolatban.

Mit azt az Azonnali is megírta: Matovič még miniszterelnökként a koalíciós partnerei háta mögött vásárolt március elején az oroszoktól Szputnyik-vakcinát, ami válságba taszította a kormányát és végül a miniszterelnökségébe került. Mivel a szlovák gyógyszerfelügyelet többhetes vizsgálat után információhiányra hivatkozva nem hagyta jóvá a Szputnyik használtatát, Matovič az új kormány pénzügyminisztereként Moszkvába utazott, hogy megpróbálja megakadályozni, hogy az oroszok szerződésszegésre hivatkozva visszakérjék Szlovákiától a már leszállított vakcinákat. Moszkva után pedig Matovič Budapestre látogatott, és megegyezett Orbán Viktorral és Szijjártó Péterrel, hogy Magyarország bevizsgálja Szlovákiának az orosz oltóanyagokat.

Mikuláš Dzurinda szerint a keret, amiben mindezt értelmezni kell, az orosz-ukrán konfliktus.

 

Kivel tartson Szlovákia?

 

A volt kormányfő felhívja a figyelmet, hogy Oroszország nagymértékű mozgósítást hajtott végre az orosz-ukrán határon, bár azt Dzurinda szerint nem lehet tudni, hogy ennek pontosan mi az oka: Putyin csökkenő népszerűsége és a közelgő oroszországi választás, vagy az amiatti erődemonstráció, hogy az ukránok megpróbálják a látványosan Ukrajna-párti Biden-adminisztráció támogatását kihasználva gyengíteni a szeparatistákat akár katonailag is.

Az októl függetlenül azonban Szlovákiának Ukrajna mellett kell állnia Dzurinda szerint. A volt kormányfő ugyanis úgy látja:

 

Ukrajnának „van igaza”, minden országnak joga van védeni a szuverenitását és a területi egységét, akár erővel is.

Emiatt áll Katalónia ügyében Szlovákia a madridi kormány mellett, és emiatt nem ismerte még el Pozsony Koszovót sem – írja a volt kormányfő, hozzátéve, hogy a luhanszki és donyecki ún. népköztársaságok esetében nem nemzeti önrendelkezésről van szó, hiszen az oroszoknak van saját országuk. 

Az oroszok bomlasztják az EU-t, az ukránok nem

A másik oka annak Dzurinda szerint, hogy Szlovákiának Ukrajnát kell támogatnia, az, hogy Ukrajna nem vezet az EU ellen sem hibrid háborút, sem dezinformációs kampányt, ellenkezőleg:

 

Ukrajna szeretne integrálódni a Nyugatba.

„A mi nézőpontunkból tehát a Kreml jelenlegi politikája jelent inkább fenyegést, és Ukrajna az egyértelmű szövetségesünk” – fogalmaz Dzurinda.

A volt kormányfő nem gondolja, hogy ez „a priori” oroszellenes álláspont lenne, azonban felhívja rá a figyelmet: ha az orosz kormány az EU gyengítésére és belső szétszakítására törekszik, ha beavatkozik a demokratikus országok választásába, ha dezinformációs kampányokat vezet az unió tagországai ellen,

 

akkor azzal „szembe kell szállnunk”.

Dzurinda elvben támogatja Ukrajna NATO-tagságát is, de ehhez Ukrajnának is „kompatibilissé” kell válnia a NATO-val, vagyis nem háborúzhat egy másik országgal, és a NATO-ba való belépésére nem tekinthet Oroszország legyőzésének, a Donbasz feletti ellenőrzés visszaszerzésének vagy a Krím visszafoglalásának eszközeként. Dzurinda szerint Ukrajnának a Nyugat közvetett támogatásával bár, de önállóan kell megoldania a konfliktusát Oroszországgal. 

A Szputnyik szerepe

Dzurinda cikkének az a címe, hogy Putyin játszik, Orbán és Matovič táncolnak, azonban annak a kifejtésével, hogy ez hogyan történik, a szerző adós marad. Az orosz-ukrán konfliktus felvázolt keretében Matovič Szputnyikkal kapcsolatos viselkedése,

 

a vakcina furcsa beszerzése és Matovič „Orbánhoz simulása” Dzurinda szerint „totális amatőrizmus”.

Igor Matovič ugyanis nem látja, hogy a Szputnyikkal a Kreml hatalmi harcot játszik, aminek az EU bomlasztása célja – írja a Fidesz által mára elhagyott Európai Néppárt think tankjét vezető politikus, aki szerint így Matovič viselkedése káros és veszélyes, miközben tudnia kellene, hogy

 

nem Salvini vagy Marine Le Pen az oroszok fő trójai falova az EU-ban, hanem a hosszú ideje kormányző Orbán, aki európai szintű játékos.

 

Paradox, egyben a skizofrénia jele is Dzurinda szerint, hogy amikor Matovič pártja, az OĽaNO (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek) az Európai Néppárt tagja szeretne lenni, Orbán pedig elhagyta az EPP-t és Kaczyńskivel és Salvinivel készül szövetséget kötni, akkor Matovič Orbánnak hízeleg. (Noha vannak olyan pletykák a szlovák közéletben, hogy az OĽaNO is beszállna az új Orbán-Salvini-KaczyńskI-féle frakcióba/pártcsaládba, annak igazán értelme a tagállami állam- vagy kormányfőkből álló Európai Tanácsban lenne, így ugyanis lenne plusz egy miniszterelnökük, EP-képviselője a pártnak ugyanis egy van csak.)

 

A volt kormányfő emlékeztet rá, hogy miközben Magyarország ellen most is folyik a jogállamisági elvek megsértése miatt a hetes cikkely szerinti eljárás, vagyis – Lengyelországon kívül – vitája van az EU többi tagországával és az unió intézményeivel, és ugyanekkor

 

Matovič az Európai Gyógyszerügynökséggel, az EMA-val szemben a magyar gyógyszerügynökséget részesíti előnyben.

 

Dzurinda szerint ezzel Matovič jelentősen hozzájárul az EU és azon belül Szlovákia státuszának gyengítéséhez, egyúttal Szlovákia lakossága körében is gyengíti az unió pozitív megítélését.

 

NYITÓKÉP: Wilfried Martens Centre for European Studies / Facebook

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek