+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Tóth Csaba Tibor
2021. április 12. hétfő, 20:10
Az időjárás nem volt kegyes hozzájuk, de azért az angolok több hónap bezártság után így is örülhetnek: a kifejezetten gyors oltási terv után hétfőtől szabad teraszon ülni étteremben és kávézóban, lehet uszodába, edzőterembe, könyvesboltba járni, és kinyitottak a fodrászatok is.

Április 12-ével, a kormány előzetes terveinek megfelelően ismét kinyitott Anglia: immár nemcsak az iskolák nyitottak ki, de

 

a kocsmák teraszai, a nagyobb üzletek, a könyvesboltok, edzőtermek, fedett és szabadtéri uszodák is várják a vendégeket, csakúgy, mint jó pár hotel, étterem, kávézó is.

 

Mindezzel az ott is alaposan megroggyant szolgáltatószektor még talpon maradó kisüzletei most új esélyt kaptak arra, hogy megpróbálják megkezdeni az újjáépítést.

 

LUFIKKAL ÜNNEPELTÉK ORSZÁGSZERTE A SCRIBBLER ÍRÓSZER- ÉS AJÁNDÉKBOLTOKBAN, HOGY ŐK IS ÚJRANYITHATTAK / FOTÓ: SCRIBBLER UK, TWITTER

 

Az előzetes tervnek megfelelően az újranyitások alapja a jól haladó oltási terv:

 

április 11-ig a britek 47 százaléka megkapta valamelyik vakcina első dózisát, 35,7 százaléka pedig már mindkét dózist, tehát teljesen beoltottnak számítanak. Ezzel Nagy-Britannia kicsivel a szerbek előtt járva a negyedik legjobb oltási aránnyal rendelkező ország Izrael, az Egyesült Államok és Magyarország után. Noha egyetlen százalékkal kevesebben kapták meg ott a második dózist eddig, mint nálunk, a teraszos nyitást már felvállalták.

 

 

Az intézkedések nagyjából ugyanabban a mederben folynak, ahogyan az oltási programmal párhuzamosan azokat eltervezték: miután március végén már engedélyezték, hogy az addig elvileg szigorúan elkülönített háztartások tagjai maximum egy másik, közös háztartáson kívüli emberrel is találkozzanak, hétfőtől lényegesen nagyobb fordulatot vett az újranyitás.

 

Ez azonban sajnos éppen egybeesett egy, az országra lecsapó, tavasszal szokatlan, mínusz 2-3 fokos hidegfronttal és havazással, havas esővel, ami azt is jelenti, hogy azért a sétálóutcák és teraszok még nem teltek meg boldog beoltottakkal.

 

A Guardian beszámolójából az is kiderült, a hét elején elsősorban a „békeidőben” 24 órás licenccel rendelkező kocsmák voltak az elsők, amelyek megnyitottak, nekik ugyanis egyetlen órát sem éri meg elpazarolni, ők már múlt héttől készültek arra, hogy április 12-től minden rendben menjen.

 

DE NEMCSAK A KOCSMÁBA, VAGY VÁSÁROLNI JÁRÓK ÖRÜLHETTEK: A KÖNYVESBOLTOK IS MEGNYITHATTAK. ÍGY ÖRÜLT ENNEK LONDON LEGRÉGEBBI KÖNYVESBOLTJÁNAK, AZ 1797-BEN MEGNYITOTT HATCHARD'S-NAK A KÉT ÜZLETVEZETŐJE / FOTÓ: HATCHARD'S, TWITTER

 

De esélyt kínál az újabb szakasz a hoteleknek is, Angliában ezeknél április 12-én nemcsak az étteremrészek, de az egyszemélyes vendégszobákban a vendégfogadás is újraindult. De Boris Johnson kormánya esszenciális, nélkülözhetetlen kikapcsolódási helyekként határozta meg a konditermeket, uszodákat, illetve a könyvesboltokat is, utóbbiak közül is számos, patinás hely várhatja már mától kiéhezett törzsközönségét, a legtöbben pedig a nyitási hétre már programokkal is készültek.

 

Angliában a nyitási terv legelső lépése az iskolák, bölcsődék és óvodák kinyitása volt, március 8-tól már mindenki bejár ezekre a helyekre. Március 29. óta már a legfejlebb hatfős kültéri gyülekezés és szabadidős tevékenység is megengedett volt, most ez nem módosult, de a temetésekre maximum 30 fő, esküvőkön fogadásokon pedig legfeljebb 15 fő részvétele április 12-től megengedett.

 

A következő lépés, amennyiben az oltási adatok továbbra is kedvezőek maradnak, leghamarabb május 17-én jöhet el.

 

Innentől a háztartások közötti találkozásra vonatkozó összes szigorítást feloldhatják, a szabadtéri parkokban ez legfeljebb 30 főt jelent, de megindulhat a kocsmák, éttermek és kávézók beltereinek kinyitása is. Sőt, újraindulhatnak a sportesemények is, közönséggel, legfeljebb ezer főig, amennyiben zárt épületben kerül valami megrendezésre, és abszolút maximum négyezer fővel a szabadtéri események, például a futballmeccsek esetén.

 

AZ ANGOL KULTÚRA EGYIK KEDVENC SZOKÁSA, AZ UDVARIAS, DE HOSSZÚ SORBANÁLLÁS IS VISSZATÉRT AZ ÜZLETNYITÁSSAL: A PRIMARKNÁL A BELTÉRI LÉTSZÁMKORLÁT MIATT UGYANÚGY VÁRNI KELL A BEJUTÁSHOZ, MINT NÁLUNK A BOLTOKNÁL, DE EHHEZ A DÉL-ANGLIAI TORBAY-BEN, ÉS SOK MÁS HELYEN IS A REPÜLŐTEREKRŐL MEGSZOKOTT SZALAGKORLÁTOKAT IS FELÁLLÍTOTTAK / FOTÓ: TORBAY INTELLIGENCE, TWITTER

 

Vannak azonban, akik szerint a kormány nyitási terve továbbra is elég veszélyes lehet. A kormánynak a járványügyekben is tudományos tanácsadást végző SAGE bizottság február 23-án még úgy látta, mind az iskolák, mind a vendéglátóhelyek tervezett, menetrend szerinti kinyitása magában hordozza a veszélyt, hogy 2021 nyár végére, a vírusmutációk eltrejedése miatt megismétlődthet egy olyan koronavírus-katasztrófa az egészségügyi ellátásban, mint amilyen 2020 végén érte el az országot.

 

A jelentés ajánlásai ellenére Johnsonék azonban bíznak a vakcinában (az országban egyelőre a saját gyártású AstraZeneca, a Pfizer és a Moderna oltóanyagainak készletei eddig a lakosság csaknem feléhez eljutottak. Erről mi is megírtuk, a londoni University College kutatói szerint az 50 százalék és afeletti, teljes oltottság (amit az Egyesült Királyság és hazánk is elérhet május közepére) már jó alapot szolgáltathatnak a nyájimmunitás kialakulásához, amely egy közösséget megvédhet a pandémia pusztításának jelentős részétől.

 

NYITÓKÉP:  A Bravas tapasétterem és kocsma karácsony óta először fogadhat vendégeket Bristol divatos Cotham Hill negyedében, igaz, még csak a teraszon. / Fotó: Julie Moore, Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló Márki-Zay, azt viszont egyelőre nem tudni.

A román kormány 2020. márciusban 53 millió facsemete elültetését jelentette be, a Recorder átvizsgált pár helyszínt és kiderült, hogy csak papíron ültetődtek el ezek a fák.

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás