Bejutna a szlovák parlamentbe az új közös magyar párt egy friss felmérés szerint

Szerző: Renczes Ágoston
2021.04.12. 10:41

A március végén létrehozott Szövetség először szerepelt közvélemény-kutatásban, ami pont a bejutási küszöb fölé mérte a pártot. A kormánykoalíció pártjai egy kivétellel megsínylették kormányválságot, a szétszakadt szlovák szélsőjobb pedig parlamenten kívül maradna.

Bejutna a szlovák parlamentbe az új közös magyar párt egy friss felmérés szerint

A Focus ügynökség március 31-e és április 7-e között, vagyis már a szlovák kormányválság fináléja, Igor Matovič lemondása után végzett felmérése szerint 

 

bejutna a szlovák parlamentbe a szlovákiai magyar pártok Szövetség néven létrehozott új pártja.

 

A Szövetséget kereken öt százalékra mérte az ügynökség.

Nehezen jött összefogás

A 2020-as szlovák választáson egyik magyar vagy magyar vonatkozású párt sem jutott be a szlovák parlamentbe, így a felvidéki magyarság a rendszerváltás óta először parlamenti képviselet nélkül maradt.

2020 nyarán három párt, a Magyar Közösség Pártja, a vegyespárt Most-Híd és az együttműködés keretének biztosításával létrejött Összefogás

 

szándéknyilatkozatot írt alá egy közös magyar párt létrehozásáról.

 

Decemberben úgy tűnt, a tárgyalásaik zátonyra futnak, majd februárban az MKP és Híd be is jelentették, hogy ők ketten az Összefogás nélkül teremtik meg „Szlovákiában az új magyar politizálás szervezeti alapjait”. 

Március 23-án azonban mégis az Összefogással együtt jelentették be: Szövetség néven létrehozzák az új, közös magyar pártot. A 2020-as választás óta a közvélemény-kutatások külön-külön nem mérték a bejutási küszöb közelébe egyik magyar pártot sem,

 

a Szövetség azonban a létrehozása utáni első közvélemény-kutatáson pont a bejutási küszöbön áll.

 

A radikálisok a köszöb alatt, a kormánykoalíció pártjai megérezték a kormányválságot

 

Nem jutna be azonban a parlamentbe a szlovák szélsőjobb. 2020-ban az ĽSNS (Mi Szlovákiánk Néppárt) magabiztos nyolc százalékos eredményt ért el, januárban azonban több húzónév otthagyta a neonáci performansza miatt elsőfokon börtönbüntetésre ítélt Marian Kotleba pártját, és Republika néven új pártot alapítottak. A Focus friss felmérése szerint

 

ezzel az ĽSNS a bejutási küszöb alá, 4,3 százalékra zuhant,

 

és még a szakadárjai által alapított Republika is megelőzi őket, bár a 4,8 százalékukkal ők sem jutnának be a parlamentbe.

 

Ez szintén nem sikerülne a kormánykoalíció legkisebb tagjának, a jobbközép-liberális Za ľudínak (Az Emberekért) sem.

 

A kormányválság alatt tovább apadt Igor Matovič jobboldali-populista OĽaNO-jának (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek) támogatottsága is:

 

a 2020-as választást 24 százalékkal nyerő OĽaNO Matovič lemondása és a Heger-kormány kinevezése után 9,4 százalékon áll.

Richard Sulík gazdasági miniszter libertariánus pártjának, a parlamentbe 2020 februárjában mindössze 6,2 százalékkal bejutó SaS-nek (Szabadság és Szolidaritás) a támogatottsága decemberig folyamatosan nőtt, egészen 15 százalék fölé; a párt támogatottsága azonban a járvány január-februári tetőzésével és a márciusi kormányválsággal párhuzamosan visszafordult: a Focus friss kutatása 11,2 százalékra mérte őket.  

A negyedik kormánypártot, a jobboldali-populista Sme rodinát (Család vagyunk) januárban és februárban a bejutási küszöb köré mérték a közvélemény-kutatások, a kormányválságból viszont – mivel abban Boris Kollár pártja a moderátor szerepét vállalta magára, és nem voltak követelései a koalíciós partnerneivel szemben – a Sme rodina megerősödve került ki: a Focus 7,4 százalékra mérte.

Vezet a szociálpopulista baloldal, de bajosan tudnának kormányt alakítani

Egy most vasárnap tartandó választást a Peter Pellegrini exkormányfő vezette baloldali Hlas-SD (Hang-Szociáldemokrácia) nyerné 22,3 százalékkal.

Pellegrini 2018-ban lett miniszterelnök, miután Robert Fico lemondani kényszerült a Kuciak-gyilkosság miatt, majd Fico szociálpopulista Smer-SD-jéből (Hang Szociáldemokrácia) kilépve alapította meg a saját pártját. Fico azonban továbbra is Pellegrini legkézenfekvőbb szövetségesének számít; a két párt közösen gyűjtik az aláírásokat azért, hogy népszavazás döntsön arról, legyen-e előrehozott választás. 

A Smer 10,9 százalékon áll; Fico és Pellegrini közösen 64 képviselői helyet szerezne a 150 tagú parlamentben. A kormányzáshoz azonban 76 képviselő kell,

 

és mivel a radikálisok nem jutnának be a parlamentbe, Pellegriniék bajosan találnának koalíciós partnert.

 

A jelenlegi négytagú kormánykoalíció három pártján és a magyar Szövetségen kívül parlamentbe jutna még a konzervatív KDH (Kereszténydemokrata Mozgalom) 5,7 és a liberális PS (Progresszív Szlovákia) 6,2 százalékkal is. 

NYITÓKÉP: Összefogás / Facebook
Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek