Minden út Mardipoorba vezet: így áll jelenleg a Sólyom és a Tél Katonája

Szerző: Ágoston Dániel
2021.04.08. 19:10

Magas geekfaktoros, spoileres ismertető a Marvel legújabb sorozatának legutóbbi részéről.

Minden út Mardipoorba vezet: így áll jelenleg a Sólyom és a Tél Katonája

Félidőhöz érkezett a Marvel filmes univerzum (haverok között csak MCU) 4. fázisának második sorozata, a Sólyom és a Tél Katonája. Aki követi a filmipar létező legnagyobb szabású vállalkozásának eseményeit, az két dologban bizonyosodhatott meg a legutóbbi epizód után:

ha eddig nem nézte a Marvel-filmeket, gőze nem lesz arról, mi történik, illetve jó esély van arra, hogy a történetbe elkezdődött a Disney legutóbbi nagybevásárlásának becsatolása is.

A nagybevásárlás alatt természetesen a 21th Century Fox felvásárlását értem, amellyel végleg a Marvelhez (vagyis a Disney-hez, amely korábban felvásárolta a Marvelt) kerültek azok a karakterek, amelyeknek filmes jogait a képregénykiadó korábban vakon szórta minden érdeklődőnek. Így lehetséges többek között, hogy a Pókembert továbbra is tandemben lovagolja a Disney a Sony-val, mivel a Sony hülye lenne kiadni a karaktert a kezeiből, viszont elég jó érzékkel dolgoztatja szimbiózisban a Marvelt, amelynek örvén szépen építi is a saját „Pókverzumát”. Ugyanennek okán volt eddig csak kölcsönben a Hulk, akit csak crossover filmekben kaphatott meg a Marvel, a Fox által birtokolt karakterekhez pedig gyakorlatilag hozzá sem nyúlhatott.

Pedig igen népes karaktergárda volt ott, hogy csak az X-Ment, vagy a Fantasztikus Négyest említsük. S amennyi pénzt elköltött a Disney a Fox felvásárlásával, borítékolható volt, hogy már a 4. fázisban elkezdenek megágyazni az új szereplőknek és azok világának.

A polgárháború visszhangja

Aki képben van az eddigi történésekkel, meg úgy általában a Marvel világával, tudja, hogy a Sólyom és a Tél katonájának történetszálai az Amerika Kapitány: Polgárháborúból és a Bosszúállók: Végjátékból nyúlnak át a sorozatba, ahol Sólyom mégsem él az örökség lehetőségével, amit Steve Rogers ráhagyott. A gebasz ettől még persze beüt, Amerika Kapitány gyerekkori barátja, Bucky, vagyis a Tél Katonája, és Sam Wilson, vagyis Sólyom egy klasszikus bromance keretében összefog, hogy kiderítsék, honnan szabadult elő egy rakás szuperkatona, és hogy tényleg megint felütötte-e a fejét a náci Hydra, amihez elengedhetetlenül szükségük van korábbi ellenlábasukra, Zemo báróra.

És aki képben van a Marvellel, az tudja, hogy bár Zemo az egyik legjobban megírt antagonistája az MCU-nak, akit a Polgárháborúban is zseniálisan hozott Daniel Brühl – mégsem tudott kiteljesedni abban a csetepatéban, amit a Polgárháború engedett. Ezzel együtt egy sokkal mélyebb gonoszról beszélhetünk, akiről azonban csak annyi derült ki a laikus számára, hogy az Ultron korában elszenvedett Szokóviai eseményekben elvesztette a családját, majd egy mestertervvel szétbarmolta és egymás ellen fordította a Bosszúállókat.

Zemo azonban ennél jóval több a képregényekben, aki most kapott végre hátteret az MCU-ban is, hiszen kiderült, hogy nem csak egy összetört és bosszúszomjas zseni, hanem egy kőgazdag arisztokrata, akinek ikonikus lila maszkja családi örökség, ő maga pedig profi harcos és feketeöves cinikus.

Rozsomák kocsmája

A történet során, amely jelenleg a 3. epizódnál tart, és félidőt jelent, Sólyom, Bucky és a sittről gyorsan kiszabadított Zemo eljutnak egy fiktív szigetre, a Szingapúrtól nem messze fekvő Madripoorba, ami azért orbitális bazmeg, mert Madripoor nemcsak bűnözők és bérgyilkosok lelőhelye, hanem az X-Men-képregényekből ismert legendás helyszín is. Ez persze nem jelenti azt, hogy a Marvel rögtön rászabadítja a nézőkre a Foxtól megvásárolt mutánssereget – viszont

ismerve Kevin Fiege produceratyaisten észjárását, alighanem vissza fog nyúlni ide valahogy a majdani (több) X-Men-történetszál.

Az epizódból ugyan nem sok több derül ki a kalózhagyományokban élő Madripoorról, viszont bőven elég volt megjárni Rozsomák törzshelyét, a Princess Bart ahhoz, hogy a geekek letegyék a hajukat a gyönyörtől, és élénk reményeket tápláljanak a mutánsok mielőbbi felbukkanásához – pláne, hogy végleg kiderült, hogy Wanda az MCU-ban nem Magneto lánya, és nem is mutáns.

Wakanda visszanéz

Az igazán nagy bazmeg azonban nem is Madripoor, hiszen arra a stáblista grafikáiból lehetett már következtetni, hanem az, amikor a csapat Lettországba utazik a sorozat katalizátoraként működő anarchista terrorszervezet feje, Karli Morgenthau után. Itt Bucky, miközben az utcán sétálnak, úgynevezett kimoyo gyöngyöket szúr ki, ami pedig wakandai technológia. És hát ki is derül, hogy jó volt a megérzése, Bucky ugyanis eltöltött némi időt a Fekete Párduc otthonában, így pontosan tudta, mit látott. Hamarosan pedig meg is jelenik vele szemben Ayo, aki a Dora Milaje másodparancsnoka Okoye után, a bazmeg pedig mindebben az, hogy a wakandai kormány alighanem még mindig élénken érdeklődik a korábbi király, T’Chaka gyilkosa iránt.

Adódik persze a nagy kérdés, hogy mi a helyzet most Wakandában, ugyanis mindenképp változásoknak kell történnie, hiszen tavaly teljesen váratlanul jött a hír, hogy elhunyt Chadwick Boseman, aki a Fekete Párducot alakította, és akinek karakterét deklaráltan semmilyen módon nem fogja újracastingolni, vagy pótolni a Marvel.

Szóval a Sólyom és a Tél katonája jelenleg még mindig több kérdést vet fel, mint amennyit megmagyaráz,

ami egyenesen mutat utat a végkifejlett felé, úgyhogy péntektől még három rész lesz arra, hogy kiderüljön, mit is akar Karli Morgenthau, ügyködik-e a Hydra, mennyire lesz rohadék a Steve-et központilag helyettesítésre kijelölt U.S. Agent, mivel fog beaprítani Zemo (merthogy tuti forral valamit, elvégre egy evil mastermind), és hogy mit is keres Zemo nyomában Wakanda.

FOTÓ: Disney

Ágoston Dániel
Ágoston Dániel az Azonnali újságírója

Podcast, techno, divat, publicisztika.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek