Az EU nem akar Szputnyik-vakcinát venni, Németország megveszi hát magának

Szerző: Bukovics Martin
2021.04.08. 08:50

Az illetékes uniós biztos szerint lesz bőven máshonnan vakcina, Németország ragaszkodik ahhoz, hogy oroszt is vegyen.

Az EU nem akar Szputnyik-vakcinát venni, Németország megveszi hát magának

Jens Spahn jobboldali német egészségügyi miniszter szerda este bejelentette, hogy Németország maga veszi meg az orosz Szputynik V-vakcinákat, miután az Európai Unió egészségügyi miniszterei és az Európai Bizottság úgy döntöttek, az EU nem köt semmiféle előszerződést erről az oroszokkal. A Reuters értesülései szerint ezt Spahn az ülésen közölte többi tagállambeli kollégáival. 

Az EU-ban egyelőre csak Magyarországon, a kontinensen még San Marinóban és Szerbiában használt oltóanyag kapcsán

a német kormánynak még azt is tisztáznia kell az oroszokkal, hogy egyáltalán mennyit és mikor tudnának szállítani belőle.

Jens Spahn hozzátette: természetesen csak akkor kezdenek el oltani a vakcinával, ha az megkapja az engedélyt az amszterdami székhelyű Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA), ő ezért azt szeretné, ha az orosz gyártó megosztaná végre az EMA-val az ehhez szükséges adatokat. Az EMA mindenesetre március óta vizsgálja a vakcinát.

Mint arra az APA osztrák hírügynökség emlékeztet: a német kormány hónapok óta sürgeti az Európai Bizottságot, hogy vegye be az orosz vakcinát is a közös uniós vakcinabeszerzési programba. A sokat kritizált programot felügyelő francia uniós biztos Thierry Breton azonban szükségtelennek tartja ezt, mondván bőven elég vakcinát fog kapni az EU azon gyártóktól, akikkel már korábban szerződést kötött.

Magyarország mellett közben Szlovákia is vásárolt márcicus elején Szijjártó Péter magyar külügyminiszter segítségével az orosz oltásból arra hivatkozva, hogy az unió által beszerzett vakcinák túl lassan érkeznek meg hozzájuk. Azonban hiába szállították le őket már egy hónapja, a szlovák hatóságok még mindig nem engedélyezték a Szputnyik V-öt, mondván hiányos a vakcina dokumentációja, plusz az orosz vakcinákat a koalíciós partnerei háta mögött megrendelő miniszterelnök is belebukott az emiatt kirobbant kormányválságba. Mindeközben Markus Söder konzervatív bajor miniszterelnök is bejelentette, hogy tartománya rendelni fog az orosz oltásból, Észak-Olaszországban pedig külön üzemet is építenek arra a célra, hogy az orosz vakcinát gyárthassák.

A Szputnyik V az AstraZeneca- és a Johnson&Johnson-vakcinák működési elvéhez hasonló, adenovírus-alapú oltás. (Hogy melyik hogyan működik, azt itt olvashatod el közérhetően, a Reszkessetek betörőkből hozott példákkal.)

FOTÓ: Jens Spahn / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek