A sváb Zöldek a CDU-val folytatják. Üzenet ez az országos pártnak?

Szerző: Techet Péter
2021.04.08. 11:25

A baden-württembergi tartományi koalíció mégsem változik: az ott 2011 kormányzó helyi Zöldek nem a szocdemekkel és a liberálisokkal, hanem továbbra is a kereszténydemokratákkal fognak össze. Azaz éppen azon szociálliberális koalícióra mondanak nemet, amire az országos párt készülne ősztől. Miért döntöttek így?

A sváb Zöldek a CDU-val folytatják. Üzenet ez az országos pártnak?

Március 14-én voltak a tartományi választások Németország leggazdagabb tartományában, a részben svábok lakta Baden-Württembergben. A délnyugati tartományt 2011 óta Németország első – és eddig egyetlen – zöldpárti miniszterelnöke vezeti.

A zöld-katolikus Winfried Kretschmann ráadásul másodszor hozta fel az első helyre a pártját.

Eddigi koalíciós társai, a kereszténydemokraták (CDU) – akik 2011 előtt évtizedeken át uralták a tartományt – történelmi vereséget szenvedtek el. (A tartomány politikai helyzetét itt elemeztük.)

A délnyugati Zöldek kényelmes helyzetben voltak, mert válogathattak a koalíciós partnerek között.

A CDU-val folytatandó koalíciónak ugyanúgy többsége van a stuttgarti parlamentben, mint a szocdemekkel (SPD) és a liberálisokkal (FDP) kötendő – a pártok színei (zöld, piros, sárga) alapján közlekedési lámpának nevezett – koalíciónak is. Ezen utóbbi egyfajta üzenet is lehetett volna az őszi Bundestag-választások előtt.

A három pártnak ugyanis jelenleg már az országos felmérésekben is meglenne a többsége, azaz elképzelhető, hogy ősztől Németországot egy zöld kancellár vezetheti a szocdemekkel és a jobboldali liberálisokkal közösen. Erre a jobboldali liberálisok is hajlanak már, elvégre más módon nem tudnának hatalomra kerülni, hiszen a CDU/CSU-val országosan nincs többségük. A baden-württembergi politikában is az SPD és az FDP nagyon várta a Zöldek felkérését.  

Ez azonban elmaradt. Winfried Kretschmann a Zöldek tartományi elnökségével közösen úgy döntött: a CDU-val kezd koalíciós tárgyalást, azaz folytatnák az eddigi zöld-fekete kormányt. Ez ellen élesen tiltakozott a Zöldek ifjúsági szervezete, mert ők attól tartanak, hogy a CDU blokkolna számos ökológiai reformot. Anna Peters, a Zöld Fiatalok országos elnöke szerint Kretschmann a döntésével nemet mondott egy valóban progresszív fordulatra. Lars Klingbeil, az SPD főtitkára pedig azt mondta, hogy

a balos szavazók jó, ha megértik: a Zöldekre adott szavazat akár országosan is egy CDU/CSU-s kormányzati részvételt hozhat,

ezért szerinte aki valóban változást akar, annak az SPD-re kéne szavaznia. Érvelése persze azért sajátos, mert éppen az SPD töltötte a merkeli 16 évet 12 évig a CDU/CSU koalíciós társaként.

Az ifjúzöldekkel ellentétben a gazdasági körök – amelyek a Mercedesnek is otthont adó tartományban nagyon fontos tényezők – üdvözlik a Zöldek és a CDU közeledését, ők éppen abban bíznak, hogy a CDU lesz a garancia a gazdaságbarát kormányzás folytatására.

BADEN-WÜRTTEMBERGBEN NEM LEHET FIGYELMEN KÍVÜL HAGYNI A GAZDASÁG, FŐLEG AZ AUTÓIPAR ÉRDEKEIT. WINFRIED KRETSCHMANN (KÉPEN) A MERCEDESRŐL ANNAK HAZÁJÁBAN ZÖLD MINISZTERELNÖKKÉNT SE MONDHAT LE. NOHA BÍRÁLTÁK, HOGY MINDIG ÚJABB SZOLGÁLATI KOCSIT KAP, Ő BÜSZKÉN PÓZOL A SVÁB AUTÓIPAR TERMÉKÉVEL (A KÉPEN SZOLGÁLATI KOCSIJA MELLETT). FOTÓ: WK / FB

Látszólag Kretschmann a döntésével az országos pártnak árt, és a szocdemekkel és a liberálisokkal kirajzolódó új szövetség ellenében cselekszik. Ez azonban csak a felszín.

Az ökopártnak ugyanis valójában nagyon is megérheti, hogy Kretschmann a CDU-t választotta.

Miért is?

+ Kretschmann maga is hangsúlyozta, hogy ez egy tartományi döntés, az országos párt értelemszerűen azzal fogjon majd össze, akivel akar és tud. Azaz Kretschmann döntése nem irányul országosan egy zöldek vezette szociálliberális koalíció ellen.

+ Ha Kretschmann az SPD-t és az FDP-t választja, akkor azzal túlságosan balra tolja a Zöldeket. Ez Baden-Württembergben, ahol sok polgári szavazó ikszeli a Zöldeket, nem lehet érdeke. Hatalomtechnikailag kifizetődőbb neki, hogy

a második helyezett CDU-t veszi be maga mellé, amely ennek révén – amint az eddigi választások is mutatták – nem tud felnőni alternatívaként.

Az SPD és az FDP – amelyek egyenként 10-10 százalékon állnak a tartományban – eleve nem jelentenek veszélyt Kretschmannra.

+ Kretschmann döntése országosan is üzenetértékű.

Sok polgári szavazó most azt hiheti, hogy a Zöldek mégsem annyira balosak,

azaz még a CDU-tól is esetleg pártolhatnak át nagyvárosi centrista szavazók ősszel a Zöldekhez. Ha a Zöldek már az őszi Bundestag-választás előtt nagyon balra húzódnak, akkor éppen elestek volna annak lehetőségétől, hogy a CDU/CSU-táborban is tudjanak szavazókat halászni, a CDU/CSU pedig hitelesebben tudott volna egy balosabb koalícióval rémisztgetni.

+ Kretschmann döntése megteremti tehát annak lehetőségét, hogy

a Zöldek – ugyan egy balos programmal, de – centrista arcéllal tudjanak indulni ősszel.

Ha a párt komolyan gondolja, hogy szeretne egy balközép kormányt, akkor nem az az érdeke, hogy a többi baloldali párttól – azaz az SPD-től és a Linkétől – hozzon el voksokat, hanem a CDU/CSU-ra kell rámozdulnia.

A ZÖLDEKNEK A PÁRT KÉT TÁRSELNÖKE, ANNALENA BAERBOCK (BALOLDALT) ÉS ROBERT HABECK (JOBBOLDALT) KÖZÖTT KELL DÖNTENIÜK, KIT IS INDÍTANAK KANCELLÁRJELÖLTKÉNT. HABECK NEM CSAK A KÉPEN MUTAT BAERBOCKRA, DE VALÓBAN KÉSZ VISSZALÉPNI, HA BAERBOCK SZERETNE ELINDULNI JELÖLTKÉNT. FOTÓ: B90/G/FB

A Zöldek még nem döntötték el amúgy, hogy ki lesz a kancellárjelöltjük. A két társelnök – Robert Habeck és Annalena Baerbock – esélyes, de Habeck azt mondta: ha Baerbock szeretne indulni, akkor átengedi neki a jelöltséget. Pünkösdig etéren a CDU/CSU-hoz hasonlóan náluk is felszáll a fehér füst.

NYITÓKÉP: Winfried Kretschman freiburgi plakátja a márciusi tartományi választásokra / Techet Péter, Azonnali

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek