Ha Erdélybe vagy a román tengerpartra mennél, legyen EU-s oltási igazolványod

2021.04.07. 16:07

A román kormány az Azonnalinak azt írta: ez kelleni fog az országba való belépéshez.

Ha Erdélybe vagy a román tengerpartra mennél, legyen EU-s oltási igazolványod

Mint arról az Azonnali beszámolt, Romániában az országon belül a románok utazását és nyaralását nem kötik az oltási igazolvány meglétéhez. Florin Cîţu román jobbközép miniszterelnök azzal magyarázta az EU-s zöld igazolvány mellőzését az országon belül, hogy helyette létrehoznak majd egy minisztériumközi bizottságot, hogy az előkészítsen mindent annak érdekében, hogy június 1-től Románia elkezdjen visszaállni a normalitásba.

Az Európai Bizottság a Covid-19 világjárvány idejére még március elején az ún. zöld igazolvány kiállítását javasolta az állampolgárok EU-n belüli biztonságos utazása érdekében. Az igazolvány azt fogja bizonyítani, hogy

tulajdonosa megkapta a Covid-19 elleni oltást, vagy kigyógyult már a betegségből, vagy negatívan tesztelték koronavírusra.

Hogy a Romániába való belépéshez kell-e a zöld igazolvány, arról hétfőn a román miniszterelnök nem nyilatkozott, holott ez az Erdélyben, a Duna-deltában vagy épp a Fekete-tenger partján a nyaralását tervező magyarországi magyaroknak is fontos információ lenne.

Ezért az Azonnali megkereste a román miniszterelnöki hivatalt, illetve a belügyminisztériumot, hogy megkérdezze, milyen szabályok vonatkoznak majd a más EU-tagországból beutazókra. A belügyminisztériumtól kaptunk is választ, amely szerint:

„Az államok közötti utazás a zöld igazolvány alapján fog történni, úgy, ahogyan európai szinten is javasolták.”

Ez tehát azt jelenti, hogy a Romániába utazáshoz mindenképp szükség lesz a zöld igazolványra. Románia mellett Görögországról tudjuk még, hogy milyen feltételekkel engedik be a turistákat: náluk vagy oltási igazolvány vagy negatív PCR-teszt kell. A görögök külön hozzátették: részükről teljesen mindegy, hogy EMA-engedéllyel rendelkező vagy épp nem rendelkező oltással lett beoltva a náluk pénzt elkölteni akaró turista, a lényeg, hogy minél többen jöjjenek.

NYITÓKÉP: A konstancai Kaszinó még a felújítás előtt. Fotó: AdinaVoicu / Pixabay

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek