+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. április 6. kedd, 15:15
Hétfőtől már kültéren négy fő is leülhet egymás mellé meginni egy sört Portugáliában, sőt, még múzeumba vagy fitneszterembe is el lehet látogatni.

Január végén, február elején attól volt hangos a sajtó Európa-szerte, hogy a lockdownt sokáig bevezetni vonakodó Portugáliában kaotikus állapotok uralkodnak a koronavírus-járvány miatt: február elejére Portugália 850 intenzív ellátást nyújtani képes férőhelyéből már csak hét volt üres, a mentőautók olykor órákig álltak a kórházak előtt üres ágyra várva, több beteget végül a kórházi folyosókon kellett ellátni, és nem egy kórháznak jelentett gondot a helyhiány miatt a holttestek hűtött tárolása is.

 

 

Akkor a portugál kormány a kezelhetetlenné váló helyzet miatt teljeskörű lockdownt rendelt el, továbbá nemzetközi segítséget is kért és kapott, például Németországtól és Ausztriától. Ez indokolt is volt, tekintve, hogy

 

akkoriban ott volt a legmagasabb lakosságarányosan a fertőzöttek száma a világon.

 

Mostanra azonban nagyot csökkent a nyomás a portugál egészségügyi ellátórendszeren: az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint míg januárban százezer lakos közül több, mint 1600-an is megfertőzöttek a vírussal két hét alatt, addig mostanra ez a szám 60 körülire csökkent – ezzel a harminc legkevésbé fertőződő ország közé kerülve. Az intenzív osztályokon kezelt covidos betegek száma is majdnem a tizedére, ezerről 117 főre esett vissza.

 

 

Mint azt António Costa baloldali portugál miniszterelnök elmondta, a vírus elleni küzdelemben elért eredmények lehetővé tették a járványügyi nyitást. Így:

 

+ az első körben, március 15-től a bölcsődék, óvodák, az általános iskolák, az elvitelre árusító üzletek, a szépségszalonok (így a fodrászatok is) és a könyvesboltok nyithattak újra;

 

+ a második körben április 5-től, hétfőtől pedig

 

a középoktatásban is újra járhatnak iskolába a tanulók 15 éves korig, kinyithattak a vendéglátóhelyek, a múzeumok és galériák,

 

a kétszáz négyzetméter alatti alapterületű üzletek, a nyílt légterű piacok, továbbá egy csomó spotlétesítmény is, mint a fitnesztermek vagy a tenisz- és golfpályák. Igaz, a vendéglátóhelyeken csak kültéren lehet kiszolgálni a vendégeket, hétköznap este fél 11-ig, hétvégén és ünnepnapokon délután 1-ig, és egy asztalnál legfeljebb négyen foglalhatnak helyet.

 

+ A nyitás második szakaszának részeként a lakosok már anélkül is elhagyhatják a lakókörzetüket, hogy azt külön indokolniuk kéne – a Spanyolországgal közös szárazföldi határ lezárása viszont egyelőre fennmarad.

 

A nyitás második szakaszának szabályai két hétig, április 19-ig érvényesek, és ha ilyen kedvezőek maradnak a járványügyi adatok, Portugália április 19-től visszaengedheti a 15 év felettieket is a középfokú és a felsőoktatásba, továbbá kinyithatnak a beltérrel rendelkező előadótermek, mozik, színházak és vendéglátóhelyek is. Május 3-a után pedig a vendéglátóhelyek arra is engedélyt kaphatnak, hogy nagyobb vallási események és szertartások helyszínéül szolgáljanak.

 

Az egyébként, hogy Portugália nyithat, míg Európa nagy része – köztük Magyarország is – éppen most éli a koronavírus-járvány harmadik hullámának nehezét, egyáltalán nem meglepő: mint azt Rusvai Miklós virológus, az Állatorvostudományi Egyetem tanára az Azonnalinak elmondta,

 

országonként változik, hogy mikor súlyosabb a helyzet, „nincsenek szinkronban a járványgörbék”.

 

Ezeket az időbeli különbségeket a virológus szerint az egyes országok védekezési stratégiái során a különböző ütemben meghozott és különböző mértékű korlátozó intézkedések magyarázzák.

 

Azt, hogy Magyarországon konkrétan mi magyarázza azt, hogy Csehország mögött a második helyen vagyunk a járvány teljes ideje alatti egymillió lakosra jutó halálozások számában, itt szedtük össze.

 

 

NYITÓKÉP: Kávézó Lisszabon belvárosában / Piqsels

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló Márki-Zay, azt viszont egyelőre nem tudni.

A román kormány 2020. márciusban 53 millió facsemete elültetését jelentette be, a Recorder átvizsgált pár helyszínt és kiderült, hogy csak papíron ültetődtek el ezek a fák.

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás