Januárban még az összeomlás szélén állt, ma már nyitva az éttermek Portugáliában

Szerző: Petróczi Rafael
2021.04.06. 15:15

Hétfőtől már kültéren négy fő is leülhet egymás mellé meginni egy sört Portugáliában, sőt, még múzeumba vagy fitneszterembe is el lehet látogatni.

Januárban még az összeomlás szélén állt, ma már nyitva az éttermek Portugáliában

Január végén, február elején attól volt hangos a sajtó Európa-szerte, hogy a lockdownt sokáig bevezetni vonakodó Portugáliában kaotikus állapotok uralkodnak a koronavírus-járvány miatt: február elejére Portugália 850 intenzív ellátást nyújtani képes férőhelyéből már csak hét volt üres, a mentőautók olykor órákig álltak a kórházak előtt üres ágyra várva, több beteget végül a kórházi folyosókon kellett ellátni, és nem egy kórháznak jelentett gondot a helyhiány miatt a holttestek hűtött tárolása is.

Akkor a portugál kormány a kezelhetetlenné váló helyzet miatt teljeskörű lockdownt rendelt el, továbbá nemzetközi segítséget is kért és kapott, például Németországtól és Ausztriától. Ez indokolt is volt, tekintve, hogy

akkoriban ott volt a legmagasabb lakosságarányosan a fertőzöttek száma a világon.

Mostanra azonban nagyot csökkent a nyomás a portugál egészségügyi ellátórendszeren: az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint míg januárban százezer lakos közül több, mint 1600-an is megfertőzöttek a vírussal két hét alatt, addig mostanra ez a szám 60 körülire csökkent – ezzel a harminc legkevésbé fertőződő ország közé kerülve. Az intenzív osztályokon kezelt covidos betegek száma is majdnem a tizedére, ezerről 117 főre esett vissza.

Mint azt António Costa baloldali portugál miniszterelnök elmondta, a vírus elleni küzdelemben elért eredmények lehetővé tették a járványügyi nyitást. Így:

+ az első körben, március 15-től a bölcsődék, óvodák, az általános iskolák, az elvitelre árusító üzletek, a szépségszalonok (így a fodrászatok is) és a könyvesboltok nyithattak újra;

+ a második körben április 5-től, hétfőtől pedig

a középoktatásban is újra járhatnak iskolába a tanulók 15 éves korig, kinyithattak a vendéglátóhelyek, a múzeumok és galériák,

a kétszáz négyzetméter alatti alapterületű üzletek, a nyílt légterű piacok, továbbá egy csomó spotlétesítmény is, mint a fitnesztermek vagy a tenisz- és golfpályák. Igaz, a vendéglátóhelyeken csak kültéren lehet kiszolgálni a vendégeket, hétköznap este fél 11-ig, hétvégén és ünnepnapokon délután 1-ig, és egy asztalnál legfeljebb négyen foglalhatnak helyet.

+ A nyitás második szakaszának részeként a lakosok már anélkül is elhagyhatják a lakókörzetüket, hogy azt külön indokolniuk kéne – a Spanyolországgal közös szárazföldi határ lezárása viszont egyelőre fennmarad.

A nyitás második szakaszának szabályai két hétig, április 19-ig érvényesek, és ha ilyen kedvezőek maradnak a járványügyi adatok, Portugália április 19-től visszaengedheti a 15 év felettieket is a középfokú és a felsőoktatásba, továbbá kinyithatnak a beltérrel rendelkező előadótermek, mozik, színházak és vendéglátóhelyek is. Május 3-a után pedig a vendéglátóhelyek arra is engedélyt kaphatnak, hogy nagyobb vallási események és szertartások helyszínéül szolgáljanak.

Az egyébként, hogy Portugália nyithat, míg Európa nagy része – köztük Magyarország is – éppen most éli a koronavírus-járvány harmadik hullámának nehezét, egyáltalán nem meglepő: mint azt Rusvai Miklós virológus, az Állatorvostudományi Egyetem tanára az Azonnalinak elmondta,

országonként változik, hogy mikor súlyosabb a helyzet, „nincsenek szinkronban a járványgörbék”.

Ezeket az időbeli különbségeket a virológus szerint az egyes országok védekezési stratégiái során a különböző ütemben meghozott és különböző mértékű korlátozó intézkedések magyarázzák.

Azt, hogy Magyarországon konkrétan mi magyarázza azt, hogy Csehország mögött a második helyen vagyunk a járvány teljes ideje alatti egymillió lakosra jutó halálozások számában, itt szedtük össze.

NYITÓKÉP: Kávézó Lisszabon belvárosában / Piqsels

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek