+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2021. április 5. hétfő, 16:55
Hogy az országba való belépéshez kell-e, egyelőre nem tudni.

Florin Cîţu román jobbközép miniszterelnök hétfőn úgy nyilatkozott, Románia határain belül az európai oltási igazolvány nélkül lehet majd vakációzni, tudósít az Agerpres hírügynökség. Az Európai Bizottság ugyanis ún. zöld igazolvány kiállítását javasolta az állampolgárok EU-n belüli biztonságos utazása érdekében a Covid-19 világjárvány idejére. Az igazolvány azt fogja bizonyítani, hogy tulajdonosa megkapta a Covid-19 elleni oltást, vagy kigyógyult már a betegségből, vagy negatívan tesztelték koronavírusra. Arra az újságírói kérdésre, hogy Románián belül is alkalmazzák-e majd az európai oltási igazolványt, a kormányfő konkrétan úgy felelt:

 

„Nem. Semmiképpen sem. Romániában nem fogják bevezetni a zöld igazolványt, a románok anélkül fognak vakációra indulni. Azért lesz ez a minisztériumközi bizottságunk, hogy biztosítsuk a szabályok betartását, de a zöld igazolvány nélkül.”

 

A politikus által említett bizottságnak az lesz a feladata, hogy előkészítsen mindent annak érdekében, hogy június 1-től Románia elkezdjen visszaállni a normalitásba. Florin Cîţu azt mondta, szeretné, ha az óvintézkedéseknek köszönhetően az idei nyár sokkal jobb és biztonságosabb lenne, mint a tavalyi. (Hogy a már rengeteg embernek kipostázott magyar védettségi igazolás mire lesz jó belföldön, azt továbbra se lehet tudni.) 

 

Hogy a Romániába való belépéshez kell-e ez az ún. zöld igazolvány, arról a miniszterelnök nem nyilatkozott, holott ez számos, Erdélyben, a Duna-deltában vagy épp a Fekete-tenger partján a nyaralását tervező magyarnak is fontos információ lenne. A szintén EU-s Görögország turisztikai minisztere nemrég jelentette be Belgrádban, hogy ők idén nyáron vagy oltási igazolással vagy negatív PCR-teszttel engedik be a turistákat az országba, és nem ragaszkodnak az uniós oltási igazoláshoz és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinákhoz, beengednek mindenkit, aki igazolja, valamivel be van oltva a covid ellen. 

 

Így áll most Románia

 

A politikus beszélt azonban arról, hogy Romániában május végére a beoltottak száma a legpesszimistább forgatókönyv szerint eléri az 5 milliót, az optimista várakozás szerint pedig akár a 6,3 milliót. (Az országban csak az EMA-engedéllyel rendelkező vakcinákkal oltanak.) Eddig 2,1 millió embert oltottak be Romániában.

 

 

A miniszterelnök szeretné, ha politikusok, helyi és megyei vezetők, valamint az egyházak képviselői is kivennék a részüket az oltás népszerűsítéséből. Florin Cîţu úgy látja, Romániában július végére eléri a 10 milliót a beoltottak száma, miután a vártnál gyorsabb ütemben érkeznek az oltóanyagok, ehhez azonban arra van szükség, hogy az emberek kérjék az oltást, regisztráljanak az előjegyzési platformra. Ha 10 millióan megkapnák az oltást, a felnőtt lakosság 70 százaléka immunizálva lenne, ami lehetővé tenné a gazdaság szinte teljes megnyitását, közölte a miniszterelnök. Az Európai Bizottság is a júliust tűzte ki célul a nyájimmunitás eléréséhez.

 

 

Ha érdekel bővebben az ún. zöldigazolvánnyal kapcsolatos EU-s elképzelés, hallgasd meg a Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal készített podcastunkat!

 

FOTÓ: Bukovics Martin, Nagyszeben, 2019 / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

A képviselő szerint most bizony az ombudsmannak kell a kormány rendelkezése ellen védenie az egészséghez való alapjogot Magyarországon.

Az ortodox egyház, a mulatósénekesek és a maszkviselés belengetett eltörlése se nagyon növelte a románok oltási kedvét, így a misztikumhoz fordultak.

A Tsúfos Tükör huszadik számában meg-mutatkozik, hogy kotsmázással, dorbézolással 's dínom-dánommal kísérti meg a' Gonosz, a' fene védetségi kártya pedig tsak a jámborságtól s' a' józanságtól védhet meg.

Nemcsak pénzt, hanem 20 liter fehérbort is adott, sőt még a polgármester magánbirtokán is dolgozott a panasztevő.

Öt év alatt négyszeresére nőtt az átadott új ingatlanok száma, aminek oka a koronavírus
előtti időkben keresendő.

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás