Romániában az országon belüli nyaraláshoz nem kell majd az EU-s védettségi igazolás

Szerző: Bukovics Martin
2021.04.05. 16:55

Hogy az országba való belépéshez kell-e, egyelőre nem tudni.

Romániában az országon belüli nyaraláshoz nem kell majd az EU-s védettségi igazolás

Florin Cîţu román jobbközép miniszterelnök hétfőn úgy nyilatkozott, Románia határain belül az európai oltási igazolvány nélkül lehet majd vakációzni, tudósít az Agerpres hírügynökség. Az Európai Bizottság ugyanis ún. zöld igazolvány kiállítását javasolta az állampolgárok EU-n belüli biztonságos utazása érdekében a Covid-19 világjárvány idejére. Az igazolvány azt fogja bizonyítani, hogy tulajdonosa megkapta a Covid-19 elleni oltást, vagy kigyógyult már a betegségből, vagy negatívan tesztelték koronavírusra. Arra az újságírói kérdésre, hogy Románián belül is alkalmazzák-e majd az európai oltási igazolványt, a kormányfő konkrétan úgy felelt:

„Nem. Semmiképpen sem. Romániában nem fogják bevezetni a zöld igazolványt, a románok anélkül fognak vakációra indulni. Azért lesz ez a minisztériumközi bizottságunk, hogy biztosítsuk a szabályok betartását, de a zöld igazolvány nélkül.”

A politikus által említett bizottságnak az lesz a feladata, hogy előkészítsen mindent annak érdekében, hogy június 1-től Románia elkezdjen visszaállni a normalitásba. Florin Cîţu azt mondta, szeretné, ha az óvintézkedéseknek köszönhetően az idei nyár sokkal jobb és biztonságosabb lenne, mint a tavalyi. (Hogy a már rengeteg embernek kipostázott magyar védettségi igazolás mire lesz jó belföldön, azt továbbra se lehet tudni.) 

Hogy a Romániába való belépéshez kell-e ez az ún. zöld igazolvány, arról a miniszterelnök nem nyilatkozott, holott ez számos, Erdélyben, a Duna-deltában vagy épp a Fekete-tenger partján a nyaralását tervező magyarnak is fontos információ lenne. A szintén EU-s Görögország turisztikai minisztere nemrég jelentette be Belgrádban, hogy ők idén nyáron vagy oltási igazolással vagy negatív PCR-teszttel engedik be a turistákat az országba, és nem ragaszkodnak az uniós oltási igazoláshoz és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinákhoz, beengednek mindenkit, aki igazolja, valamivel be van oltva a covid ellen. 

Így áll most Románia

A politikus beszélt azonban arról, hogy Romániában május végére a beoltottak száma a legpesszimistább forgatókönyv szerint eléri az 5 milliót, az optimista várakozás szerint pedig akár a 6,3 milliót. (Az országban csak az EMA-engedéllyel rendelkező vakcinákkal oltanak.) Eddig 2,1 millió embert oltottak be Romániában.

A miniszterelnök szeretné, ha politikusok, helyi és megyei vezetők, valamint az egyházak képviselői is kivennék a részüket az oltás népszerűsítéséből. Florin Cîţu úgy látja, Romániában július végére eléri a 10 milliót a beoltottak száma, miután a vártnál gyorsabb ütemben érkeznek az oltóanyagok, ehhez azonban arra van szükség, hogy az emberek kérjék az oltást, regisztráljanak az előjegyzési platformra. Ha 10 millióan megkapnák az oltást, a felnőtt lakosság 70 százaléka immunizálva lenne, ami lehetővé tenné a gazdaság szinte teljes megnyitását, közölte a miniszterelnök. Az Európai Bizottság is a júliust tűzte ki célul a nyájimmunitás eléréséhez.

Ha érdekel bővebben az ún. zöldigazolvánnyal kapcsolatos EU-s elképzelés, hallgasd meg a Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal készített podcastunkat!

FOTÓ: Bukovics Martin, Nagyszeben, 2019 / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek