+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. április 4. vasárnap, 07:57
Eduard Hegernek miniszterelnökként állandó védelem jár, a szlovák belügyminisztérium egyelőre nem tudja, hogy oldja ezt meg egy hétköznapi panelházban. Matovič egy családi házban él, szociáldemokrata elődei luxuslakásokban.

Szlovákia csütörtökön kinevezett új kormányának miniszterelnöke, az addig a pénzügyminisztériumot vezető Eduard Heger feleségével és négy gyermekükkel egy négyszobás pozsonyi lakótelepi lakásban él, és ezen nem is kíván változtatni – írja a jobbközép-liberális Sme napilap.

 

Egyszerű emberek

 

A szlovák belügyminisztérium közjogi méltóságok és a Szlovákiában szolgálatot teljesítő külföldi diplomaták védelmére szakosodott hivatala a miniszterelnöknek is állandó személyi védelmet biztosít. Bár a kormányfőnek jár szolgálati lakás is, a jobboldali-populista OĽaNO (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek) delegálta Eduard Heger nem szeretné ezt igénybe venni.

 

Heger a Smenek azt mondta, mivel a jelenlegi lakása közel van a városhoz, nem tervezik a költözést, és egyébként is nagyon szeretnek ott lakni. A miniszterelnök a lapnak az is elárulta: a biztonsági emberek egyelőre nem tudják, hogyan oldják meg a védelmét

 

a 11 emeletes panelházban található lakásában.

 

EZEN A LAKÓTELEPEN LAKIK EDUARD HEGER. FORRÁS: DÚBRAVKA / FACEBOOK

 

Heger elődje, Igor Matovič, amikor 2020-ban miniszterelnök lett, szintén nem költözött szolgálati lakásba,

 

maradt a saját családi házában a Pozsonytól 60 kilométerre fekvő Nagyszombatban.

 

Bár terjedt róla olyan pletyka, hogy az ingázás helyett valójában Bécsben tölti az éjszakákat – ami pont ugyanakkora távolságra van Pozsonytól, mint Nagyszombat –, erre semmilyen bizonyíték nem látott napvilágot, ellenben a szlovák bulvársajtó több fényképpel is rendelkezik arról, hogy Matovič késő este megérkezik a nagyszombati házához.

 

Fico egy adócsalótól bérelt luxuslakást, Pellegrini a sajátjában lakik

 

A Sme a két korábbi miniszterelnök lakásügyeire is visszatekintett. Szintén maradt a társasházi lakásában Robert Fico, a szociálpopulista Smer-SD (Irány-Szociáldemokrácia) elnöke, amikor 2006-ban először miniszterelnök lett, később azonban beköltözött az egyik pozsonyi állami szolgálati lakásba. A második miniszterelnöki ciklusának kezdetétől, azaz 2012-től viszont már a Pozsony feletti egyik hegyen található,

 

Bonaparte nevű luxuslakótelep egyik lakását bérelte.

 

Fico nem tudta megmagyarázni, honnan telik neki a luxuslakás bérleti díjára, ráadásul amikor kibérelte a lakást, az még csak szerkezetkész volt, és Fico maga rendezte be a saját költségén. 

 

TÜNTETÉS FICO LAKÁSA ELŐTT 2016-BAN. FORRÁS: RICHARD SULÍK / FACEBOOK

 

A Bonaparte a szlovákiai korrupció egyik jelképévé vált; a Fico által bérelt lakás tulajdonosa ugyanis a Kuciak-gyilkosság megrendelésével vádolt és felmentett, de más bűncselekmények miatt börtönben lévő Marian Kočnerrel is kapcsolatban álló Ladislav Bašternák oligarcha volt, akit 2019-ben tartóztattak le, és adócsalás miatt a bíróság öt év börtönbüntetést szabott ki rá. Bašternáknak a vagyonát is elkobozták, így többek között azt a lakást is, amiben Fico lakott a családjával. A Denník N cikke szerint amikor Ficóék kiköltöztek, mindent magukkal vittek, amit Fico vásárolt:

 

a lakásban sem konyhaszekrény, sem belső ajtók nem maradtak, több teremben még a padlóburkolatot is felszedték.

 

Szintén luxuslakásban lakik Peter Pellegrini, aki Ficót váltotta a kormányfői székben, miután az a Kuciak-gyilkosság miatt 2018-ban lemondani kényszerült. Pellegrini – aki a 2020-as választás után otthagyta Fico pártját és saját pártot alapított Hlas-SD (Hang-Szociáldemokrácia) néven – nem bérli, hanem tulajdonosa a pozsonyi vár alatt, a Duna-parton fekvő, Zuckermandel nevű luxuslakóparkban található lakásnak.

 

A ZUCKERMANDEL. ITT LAKIK PETER PELLEGRINI. FORRÁS: ZUCKERMANDEL / FACEBOOK

 

A lakást Pellegrini közvetlenül a miniszterelnökké válása után vásárolta attól a befektetői csoporttól,

 

aminek a nagyszabású ingatlan-fejlesztéseit  befektetésekért felelős miniszterelnök-helyettesként támogatta.

 

A lakásvásárlást firtató Plus7dní bulvárlap kérdéseire a miniszterelnöki hivatal 2018-ban azt válaszolta: Pellegrini a lakást hitelből és a megtakarításaiból vette, de a szülei is adtak neki kölcsön.

 

NYITÓKÉP: Eduard Heger - predseda vlády SR / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás