Tizenegy emeletes panelben lakik az új szlovák kormányfő, és nem is szeretne máshová költözni

Szerző: Renczes Ágoston
2021.04.04. 07:57

Eduard Hegernek miniszterelnökként állandó védelem jár, a szlovák belügyminisztérium egyelőre nem tudja, hogy oldja ezt meg egy hétköznapi panelházban. Matovič egy családi házban él, szociáldemokrata elődei luxuslakásokban.

Tizenegy emeletes panelben lakik az új szlovák kormányfő, és nem is szeretne máshová költözni

Szlovákia csütörtökön kinevezett új kormányának miniszterelnöke, az addig a pénzügyminisztériumot vezető Eduard Heger feleségével és négy gyermekükkel egy négyszobás pozsonyi lakótelepi lakásban él, és ezen nem is kíván változtatni – írja a jobbközép-liberális Sme napilap.

Egyszerű emberek

A szlovák belügyminisztérium közjogi méltóságok és a Szlovákiában szolgálatot teljesítő külföldi diplomaták védelmére szakosodott hivatala a miniszterelnöknek is állandó személyi védelmet biztosít. Bár a kormányfőnek jár szolgálati lakás is, a jobboldali-populista OĽaNO (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek) delegálta Eduard Heger nem szeretné ezt igénybe venni.

 

Heger a Smenek azt mondta, mivel a jelenlegi lakása közel van a városhoz, nem tervezik a költözést, és egyébként is nagyon szeretnek ott lakni. A miniszterelnök a lapnak az is elárulta: a biztonsági emberek egyelőre nem tudják, hogyan oldják meg a védelmét

 

a 11 emeletes panelházban található lakásában.

EZEN A LAKÓTELEPEN LAKIK EDUARD HEGER. FORRÁS: DÚBRAVKA / FACEBOOK

Heger elődje, Igor Matovič, amikor 2020-ban miniszterelnök lett, szintén nem költözött szolgálati lakásba,

 

maradt a saját családi házában a Pozsonytól 60 kilométerre fekvő Nagyszombatban.

 

Bár terjedt róla olyan pletyka, hogy az ingázás helyett valójában Bécsben tölti az éjszakákat – ami pont ugyanakkora távolságra van Pozsonytól, mint Nagyszombat –, erre semmilyen bizonyíték nem látott napvilágot, ellenben a szlovák bulvársajtó több fényképpel is rendelkezik arról, hogy Matovič késő este megérkezik a nagyszombati házához.

Fico egy adócsalótól bérelt luxuslakást, Pellegrini a sajátjában lakik

A Sme a két korábbi miniszterelnök lakásügyeire is visszatekintett. Szintén maradt a társasházi lakásában Robert Fico, a szociálpopulista Smer-SD (Irány-Szociáldemokrácia) elnöke, amikor 2006-ban először miniszterelnök lett, később azonban beköltözött az egyik pozsonyi állami szolgálati lakásba. A második miniszterelnöki ciklusának kezdetétől, azaz 2012-től viszont már a Pozsony feletti egyik hegyen található,

 

Bonaparte nevű luxuslakótelep egyik lakását bérelte.

 

Fico nem tudta megmagyarázni, honnan telik neki a luxuslakás bérleti díjára, ráadásul amikor kibérelte a lakást, az még csak szerkezetkész volt, és Fico maga rendezte be a saját költségén. 

TÜNTETÉS FICO LAKÁSA ELŐTT 2016-BAN. FORRÁS: RICHARD SULÍK / FACEBOOK

A Bonaparte a szlovákiai korrupció egyik jelképévé vált; a Fico által bérelt lakás tulajdonosa ugyanis a Kuciak-gyilkosság megrendelésével vádolt és felmentett, de más bűncselekmények miatt börtönben lévő Marian Kočnerrel is kapcsolatban álló Ladislav Bašternák oligarcha volt, akit 2019-ben tartóztattak le, és adócsalás miatt a bíróság öt év börtönbüntetést szabott ki rá. Bašternáknak a vagyonát is elkobozták, így többek között azt a lakást is, amiben Fico lakott a családjával. A Denník N cikke szerint amikor Ficóék kiköltöztek, mindent magukkal vittek, amit Fico vásárolt:

 

a lakásban sem konyhaszekrény, sem belső ajtók nem maradtak, több teremben még a padlóburkolatot is felszedték.

 

Szintén luxuslakásban lakik Peter Pellegrini, aki Ficót váltotta a kormányfői székben, miután az a Kuciak-gyilkosság miatt 2018-ban lemondani kényszerült. Pellegrini – aki a 2020-as választás után otthagyta Fico pártját és saját pártot alapított Hlas-SD (Hang-Szociáldemokrácia) néven – nem bérli, hanem tulajdonosa a pozsonyi vár alatt, a Duna-parton fekvő, Zuckermandel nevű luxuslakóparkban található lakásnak.

 

A ZUCKERMANDEL. ITT LAKIK PETER PELLEGRINI. FORRÁS: ZUCKERMANDEL / FACEBOOK

 

A lakást Pellegrini közvetlenül a miniszterelnökké válása után vásárolta attól a befektetői csoporttól,

 

aminek a nagyszabású ingatlan-fejlesztéseit  befektetésekért felelős miniszterelnök-helyettesként támogatta.

 

A lakásvásárlást firtató Plus7dní bulvárlap kérdéseire a miniszterelnöki hivatal 2018-ban azt válaszolta: Pellegrini a lakást hitelből és a megtakarításaiból vette, de a szülei is adtak neki kölcsön.

 

NYITÓKÉP: Eduard Heger - predseda vlády SR / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek