+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. április 3. szombat, 15:34
Egy férfi és egy nő az államfőnek és a kormánynak küldött névtelen levélben követelte a kormány lemondását, terrorizmus vádjával tartóztatták le őket.

A szlovák Különleges Büntetőbíróság pénteken előzetes letartóztatásba helyezte azt a párost, akik a gyanú szerint március elején

 

névtelen fenyegető levelet küldtek az államfőnek és a kormánynak

 

írja a Joj televízió híroldala.

 

A Zuzana Čaputová államfőnek és az – akkor még – Igor Matovič vezette kabinetnek címzett anonim levelek írói a kormány lemondását követelve azzal fenyegetőztek: épületeket és autókat fognak „likvidálni”, lángba borítják a szlovák kormány hivatalának épületét, és egész Szlovákia „lángokban áll majd”. A levélben azt is írták, hogy ismerik a politikusok családtagjainak címét, és

 

ha a kormány nem mond le március 31-ig, „véres harc kezdődik Szlovákia szabadságáért”.

 

A Joj televízió úgy tudja, a páros férfi tagja egy Nyitrán élő vállalkozó, a szintén nyitrai nő pedig a vendéglátóiparban dolgozott, és a koronavírus-járvány miatt elvesztette az állását.

 

Az üggyel a rendőrség mellett a titkosszolgálat, a SIS (Szlovák Információs Szolgálat) is foglalkozott. 

 

Az utóbbi március eleji közleményében azt írta:

 

intenzíven foglalkozik a közjogi méltóságokat és állami szervekat érő fenyegetésekkel,

 

amik egyre nagyobb arányban jelennek meg „a közösségi hálózatok virtuális környezetében” és anonim postai küldemények formájában. 

 

A feltételezett elkövetőket a szlovák rendőrség különleges egysége, a NAKA (Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség) kedden vette őrizetbe – aznap a fenyegtésüktől függetlenül lemondott Igor Matovič kormányfő, ami egyúttal a kormány lemondását is jelentette; csütörtökön pedig Zuzana Čaputová ki is nevezte a szinte változatlan összetételű új kormányt az élén az új miniszterelnökkel, Eduard Hegerrel. 

 

A Joj televízió azt írja: a fenyegető levelek íróit

 

terrorizmussal vádolják, és akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatnak.

 

NYITÓKÉP: Szlovák rendőrök egy másik esetnél. Polícia Slovenskej republiky / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás