+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2021. április 2. péntek, 07:53
Ki is sváb ma Magyarországon? Mit jelent az, hogy sváb? És miért hoznak létre magyarországi sváb fiatalok a svábságukat hangsúlyozó ruhamárkát?

Miközben bejött a hír, hogy a járvány miatti lezárások és a kormány vállalkozóknak juttatott támogatásainak szűkössége miatt megszűnt Magyarország legjobb sváb bisztrókonyhát vivő étterme, a pécsi Krédli, Ercsey Dániel a Lecsengésben a hazai svábokkal foglalkozott. A sváb ugye egy összefoglaló név, amit a magyarság aggatott a Mária Terézia által idetelepített németekre, ők azonban nem csak a svábok által dominált Baden-Württembergből jöttek, hanem szinte mindenhonnan a mai Németországból. 

 

Viszont az ország kvázi tele van velük, nem csak Villány, Szekszárd, Hajós-Baja és Mór német borvidék, de Tolna, Sopron és Etyek is, illetve természetesen Tokajban (Hercegkúton kell keresni őket) és másfelé is találhatunk svábokat. Romániában egy székelyföldi borboltos például azt mesélte róluk: azért tart sváb nevű magyar borokat (Gere, Bock, Frittmann), mert a román közönsége nagyon veszi őket, a német nevű termékeket ugyanis nagyon jó minőségűnek gondolják. Vajon véletlen, hogy pont a sváb Budaörs az ország egyik leggazdagabb települése? Mindenesetre most már ruhamárkájuk is van: Kiss Bianka, Maszlag Marianna és Mirk Szimóna, a magyarországi német közösség fiataljai Einfach Schwäbisch névvel mertek nagyot álmodni.

 

Ercsey Dániel borszakíró őket ültette össze három magyarországi sváb borász borával, hogy beszélgessenek róluk. A videóból kiderül, hogy

 

+ mi az a mondás, ami a mai napig érvényes a svábok munkafelfogására?

 

+ mennyire beszélnek németül a hazai svábok?

 

+ mik a leginkább sváb magyar borvidékeink?

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás