Nemcsak borokat, de már ruhamárkát is csinálnak a magyarországi svábok

Szerző: Bukovics Martin
2021.04.02. 07:53

Ki is sváb ma Magyarországon? Mit jelent az, hogy sváb? És miért hoznak létre magyarországi sváb fiatalok a svábságukat hangsúlyozó ruhamárkát?

Miközben bejött a hír, hogy a járvány miatti lezárások és a kormány vállalkozóknak juttatott támogatásainak szűkössége miatt megszűnt Magyarország legjobb sváb bisztrókonyhát vivő étterme, a pécsi Krédli, Ercsey Dániel a Lecsengésben a hazai svábokkal foglalkozott. A sváb ugye egy összefoglaló név, amit a magyarság aggatott a Mária Terézia által idetelepített németekre, ők azonban nem csak a svábok által dominált Baden-Württembergből jöttek, hanem szinte mindenhonnan a mai Németországból. 

Viszont az ország kvázi tele van velük, nem csak Villány, Szekszárd, Hajós-Baja és Mór német borvidék, de Tolna, Sopron és Etyek is, illetve természetesen Tokajban (Hercegkúton kell keresni őket) és másfelé is találhatunk svábokat. Romániában egy székelyföldi borboltos például azt mesélte róluk: azért tart sváb nevű magyar borokat (Gere, Bock, Frittmann), mert a román közönsége nagyon veszi őket, a német nevű termékeket ugyanis nagyon jó minőségűnek gondolják. Vajon véletlen, hogy pont a sváb Budaörs az ország egyik leggazdagabb települése? Mindenesetre most már ruhamárkájuk is van: Kiss Bianka, Maszlag Marianna és Mirk Szimóna, a magyarországi német közösség fiataljai Einfach Schwäbisch névvel mertek nagyot álmodni.

Ercsey Dániel borszakíró őket ültette össze három magyarországi sváb borász borával, hogy beszélgessenek róluk. A videóból kiderül, hogy

+ mi az a mondás, ami a mai napig érvényes a svábok munkafelfogására?

+ mennyire beszélnek németül a hazai svábok?

+ mik a leginkább sváb magyar borvidékeink?

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek