+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael & Antal Róbert-István
2021. április 2. péntek, 18:10
Április 1-jén adták át a ferencvárosi BLM-szobornak nevezett 100 centiméteres műanyag köztéri alkotást, ami két hétig állt volna ott. Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere az Azonnalinak arról beszélt, a szobor ellen tiltakozók csinálnak politikát az egészből, míg a Mi Hazánkot vezető Toroczkai László arról beszélt: Baranyinak inkább a szobor helyszínének rendes füvesítésére kellene pénzt és energiát fordítania. Videó!

Április 1-jén adták át a már másnap ledöntött ferencvárosi Black Lives Matter-szobrot. A szobor már az átadás előtt nagyon átpolitizálódott: míg a ferencvárosi önkormányzat szerint a művész a szabad önkifejezéshez való jogával kívánt élni, a szélsőjobboldali Mi Hazánk, illetve a neonáci Légió Hungária politikusai és aktivistái szerint a szobor célja a keresztények provokálása és az „abnormalitás reklámozása”.

 

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere szerint a szobor több jelentéstartalommal is bír, és a szobor ellen agitálók csináltak politikai ügyet a IX. kerületi Ferenc térre két hétig kiállított alkotásról. Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke, Ásotthalom polgármestere az Azonnalinak nyilatkozva finoman üzent kollégájának, hogy

 

ilyen szobrok helyett inkább a park füvesítésére kéne áldoznia pénzt és energiát, és nem az általa csak „műanyag szörnyszülöttnek” titulált alkotásra.

 

De mit gondolnak a kerület lakosai az alkotásról?

 

Az általunk megkérdezettek többségének nem volt problémája a szoborral, és annak jelentéstartalmával, de volt olyan is, aki a sokszínűség, illetve a homoszexuálisok elfogadása helyett úgy gondolta, hogy egy sporteseményt ábrázolt Szalay Péter alkotása.

 

Szeretet, elfogadás, konfliktus, szobordöntés. Ez mind szerepel a videónkban.

 

Szoborátadás helyett így egy összművészeti performansz kerekedett az alkotásból. De vajon nem pont ez lehetett a művész célja?

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

A párt küldöttgyűlése döntött így. Karácsony szombatra nagy bejelentést ígért.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Szombattól korlátozás nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország között, jelentette be Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás