Úgy néz ki, Merkel már eldöntötte: Markus Södert akarja kancellárjelöltnek

Szerző: Techet Péter
2021.04.01. 11:31

A járványpolitika németországi vitái a CDU/CSU kancellárjelöltségére is kihatnak. Angela Merkel egy vasárnapi műsorban olyan élesen bírálta Armin Laschet CDU-elnököt, hogy sokan úgy értelmezik: a kancellár a bajor CSU elnökét, Markus Södert szeretné inkább utódjának. A CDU/CSU drasztikusan csökkenő népszerűsége azonban eleve okafogyottá teheti ebbéli szándékait.

Úgy néz ki, Merkel már eldöntötte: Markus Södert akarja kancellárjelöltnek

Múlt héten Angela Merkel és a 16 német tartomány miniszterelnökei megállapodtak abban, hogy a növekvő fertőzési számok miatt behúzzák a vészféket – azaz számos eddigi lazítást visszavonnak, és nem lesznek újabb nyitások. Már az a múlt hétfői – kedd hajnali 3-ig átnyúló – megbeszélés is elég kaotikusra sikeredett – a húsvétot érintő lockdownt végül is vissza kellett vonni –, de Merkel vészfékét se akarta minden tartomány behúzni.

Saar-vidék kereszténydemokrata miniszterelnöke például fittyet hányt a kancellári kérésekre, és bejelentette: húsvét után a francia határ melletti tartomány megkezdi a nyitásokat. De azon Észak-Rajna-Vesztfália tartomány is, amelyet a CDU élére januárban megválasztott Armin Laschet vezet, kihátrált a lockdownból: nem minden körzetben akart volna szigorításokat.

Merkel a szőnyeg szélére állította a CDU elnökét

Ez eddig persze járványügyi vitának tűnik csak. Azonban a szereplők miatt belpolitikai jelentősége is van – elvégre

a lockdownpártiak között Merkel mellett Markus Söder bajor miniszterelnök és CSU-elnök áll, míg a lazítást a CDU-t elnöklő Laschet támogatná.

Azt, hogy Laschet vagy Söder lesz-e végül a CDU/CSU közös kancellárjelöltje az őszi Bundestag-választáson, húsvét és pünkösd között dönti el a két politikus. Merkel eddig távoltartotta magát ezen belső vitáktól. Vasárnap azonban adott egy nagyinterjút az ARD közszolgálati tévének, amiben keményen bírálta Saar-vidék és Észak-Rajna-Vesztfália lazításait. Noha Anne Will újságírónak többször is neki kellett futnia, hogy kritikát húzzon ki a kancellárból,

Merkel végül a CDU-elnök Laschet kapcsán is azt mondta, hogy „nem boldog” a döntései miatt, mert „nem ebben állapodtunk meg”.

Emellett pedig inkább Södert dicsérte.

A BAJOR CSU-T ELNÖKLŐ MARKUS SÖDER (BALOLDALT) MUTATJA AZ UTAT, MELLETTE ARMIN LASCHET CDU-ELNÖK FIGYEL. ANGELA MERKEL A JÁRVÁNYKEZELÉS KAPCSÁN FOLYAMATOSAN SÖDERT ÉRTÉKELI FEL, MÍG LASCHETET BÍRÁLJA. FOTÓ: MS / FB

Sokak szerint ezzel Merkel Laschetnek árt – elvégre

a politikus hiába CDU-elnök, most mégis a „Mutti” által a szőnyeg szélére lett állítva,

ami nem tesz jót a tekintélyének.

Hasonló gesztust tett már Merkel egy CDU-elnökkel szemben. Amikor 2020 januárjában Annegret Kramp-Karrenbauer, az akkori CDU-elnök nem lépett fel határozottan az ellen, hogy a CDU Türingiában AfD-sekkel közösen szavazott meg egy liberális politikust miniszterelnöknek, Merkel egy dél-afrikai útjáról üzent vissza, és követelt nagyobb fegyelmet. Annak akkor az lett a vége, hogy Kramp-Karrenbauer bedobta a törölközőt, és lemondott a CDU éléről. Most Laschet tapasztalhatja meg, hogy Merkel tudhat még visszaszólni és ártani neki a kancellárjelöltségért folyó versenyben.

Laschet megszeppent kisfiúként reagált a merkeli kiritikákra – azt mondta: „nem örültem neki”. Egyben azonnal vissza is táncolt bármilyen lazításból, és Merkellel közösen húzza be a tartományában is a lockdown-vészféket.

Söder, a jófiú

Münchenben bizonyosan nagy élvezettel nézte Laschet rendreutasítását és megszégyenítését Markus Söder, aki a CSU elnökeként és bajor kormányfőként maga is aspirál a CDU/CSU kancellárjelöltségére.

Södert ráadásul Merkel folyamatosan fel is értékeli a járványkezelésben.

Noha Söder csak tavaly őszig volt a 16 tartományi miniszterelnököt összefogó konferencia elnöke – jelenleg Berlin városállam szocdem tartományfőnöke tölti be ezt a pozíciót –, Merkel ma is Söderrel közösen tartja a sajtótájékoztatókat. Ráadásul múlt héten, amikor hajnalig tanácskoztak a miniszterelnökök, Merkel, Söder és a berlini tartományfőnök, Michael Müller órákra visszavonult hármasban tárgyalni.

Laschet is csak szomorúan tudta megjegyezni, hogy órákon át nézhette az üres képernyőt – a CDU-s kancellár a CSU-s Södert vonta be a legbelsőbb körbe, nem a CDU-s Laschetet.

Ez persze összefügg azzal is, hogy Söder a kínai koronavírus-járvány tavaly tavaszi kirobbanása óta Merkel mellett a szigorú lockdownpolitika híve – ezzel szemben Laschet tavaly még nagyon határozottan szorgalmazott több nyitást, de mostanra ebből is visszavett, ami nemcsak a tekintélyét rombolta, de egyben a következetlenség és gyengeség vádjai is megfogalmazódhatnak vele szemben.

ANGELA MERKEL MELLETT A SAJTÓTÁJÉKOZTATÓKON MARKUS SÖDER BAJOR MINISZTERELNÖK ÜL KINT. EKÖZBEN LASCHET A TÖBBI TARTOMÁNYI MINISZTERELNÖKKEL AZ ÜRES KÉPERNYÖT BÁMULHATJA, A LEGBELSÖBB DÖNTÉSEKBEN NINCS BEAVATVA. FOTÓ: MS / FB

Merkelnek abban is szövetségese Söder, hogy Németországban több jogot kapjon a szövetségi kormányzat a járványügyben. Amint az Azonnali még tavaly megírta: Németországban a járványkezelést az is nehezíti, hogy az tavalyig teljes mértékben tartományi hatáskör volt (a szövetségi alkotmány más katasztrófák és hadiállapot esetén engedélyez csak szövetségi fellépést).

Noha végül a járványügyi törvényt módosították úgy, hogy most már Berlin nem teljesen béna kacsa – azért az egész járványügy fő felelőse továbbra is a 16 tartományi miniszterelnök, nem véletlen, hogy minden intézkedés előtt velük kell órákon át egyeztetnie Merkelnek. A megállapodásokhoz pedig a tartományok aztán vagy tartják magukat, vagy nem – jogi kötőerővel a tartományi miniszterelnökök konferenciájának döntései nem rendelkeznek. Merkel azonban vasárnapi tévéinterjújában nagyon harciasan közölte, hogy „nem fogom tétlenül nézni”, ahogy a fertőzési számok emelkednek – azaz szerinte igenis még több hatáskört kéne kapnia a szövetségi kormánynak. Ezen terveihez pedig nem mást, mint a korábban a föderalizmusra nagyon kényes Markus Södert nyerte meg támogatónak – ami annak is lehet a jele, hogy

a bajor kormányfő egy ideje már nem egy tartományi miniszterelnök, hanem egy jövőbeli kancellár fejével gondolkodik.

Söder helyreutasította Laschetet

Miközben Laschet a helyreutasított, megszeppent gyerek képét nyújtja, Söder a stréberét. Még Merkelen is túlszárnyalva állt bele a héten Laschetba – persze hivatalosan csak a járványpolitika kapcsán. A bajor politikus azzal utasította helyre Laschetet, hogy szerinte

„nagyon különös, ha a CDU elnöke választások előtt fél évvel a CDU-s kancellárral vitázik”

– ami akként is érthető: miközben Laschet megbontja a pártegységet és veszélyezteti a győzelmet, ő (mármint Söder) a CDU/CSU – és persze az ország – érdekeit tartja szem előtt. Ezt már persze Laschet sem hagyta szó nélkül, és

azt üzente Merkelnek és Södernek, hogy „egy tartományi miniszterelnöknek nincs szüksége a kioktatásaikra”,

valamint odaszúrt Södernek, hogy Bajorországban elég lassan halad az oltás. De még Merkelt is bírálta, amikor azt mondta, hogy a mostani járványhelyzet mutatja meg, mi mindent szalasztott el Németország – főleg a digitalizáció terén – az elmúlt években.

Se Laschet, se Söder

A Merkel, Söder és Laschet közötti szópárbaj értelemszerűen nemcsak a járványkezelésről szól, hanem arról is, ki lesz a CDU/CSU közös kancellárjelöltje. Ezt Söder és Laschet húsvét és pünkösd között dönti el – de Merkel a kritikáival Laschetet hozta nehéz helyzetbe. A helyzet azért is sajátos, mert a CDU-elnökválasztásakor éppen Laschetet tartotta mindenki Merkel emberének, aki a merkeli utat folytatná.

A két politikus vitájától se független azonban, hogy a CDU/CSU drasztikusan zuhan a közvélemény-kutatásokban:

a pártszövetség 27 százalékot kapna, azaz csak 4 százalékponttal áll már csak a második helyezett Zöldek előtt.

Ráadásul egy zöld-szocdem-liberális kormánynak már 48 százaléka lenne, azaz lehetséges: bárki is lesz a CDU/CSU-kancellárjelöltje, arra a szeptemberi bukás átvállalása várna. Ha a CDU/CSU tovább zuhan, Söder vélhetően nem vállalja a megmérettetést, hanem Münchenben marad – ebben az esetben Laschet vihetné el a balhét mindazért, amit sokban Merkelnek és Södernek köszönhet.

FOTÓ: Markus Söder / Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek