+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. április 1. csütörtök, 11:31
A járványpolitika németországi vitái a CDU/CSU kancellárjelöltségére is kihatnak. Angela Merkel egy vasárnapi műsorban olyan élesen bírálta Armin Laschet CDU-elnököt, hogy sokan úgy értelmezik: a kancellár a bajor CSU elnökét, Markus Södert szeretné inkább utódjának. A CDU/CSU drasztikusan csökkenő népszerűsége azonban eleve okafogyottá teheti ebbéli szándékait.

Múlt héten Angela Merkel és a 16 német tartomány miniszterelnökei megállapodtak abban, hogy a növekvő fertőzési számok miatt behúzzák a vészféket – azaz számos eddigi lazítást visszavonnak, és nem lesznek újabb nyitások. Már az a múlt hétfői – kedd hajnali 3-ig átnyúló – megbeszélés is elég kaotikusra sikeredett – a húsvétot érintő lockdownt végül is vissza kellett vonni –, de Merkel vészfékét se akarta minden tartomány behúzni.

 

Saar-vidék kereszténydemokrata miniszterelnöke például fittyet hányt a kancellári kérésekre, és bejelentette: húsvét után a francia határ melletti tartomány megkezdi a nyitásokat. De azon Észak-Rajna-Vesztfália tartomány is, amelyet a CDU élére januárban megválasztott Armin Laschet vezet, kihátrált a lockdownból: nem minden körzetben akart volna szigorításokat.

 

Merkel a szőnyeg szélére állította a CDU elnökét

 

Ez eddig persze járványügyi vitának tűnik csak. Azonban a szereplők miatt belpolitikai jelentősége is van – elvégre

 

a lockdownpártiak között Merkel mellett Markus Söder bajor miniszterelnök és CSU-elnök áll, míg a lazítást a CDU-t elnöklő Laschet támogatná.

 

Azt, hogy Laschet vagy Söder lesz-e végül a CDU/CSU közös kancellárjelöltje az őszi Bundestag-választáson, húsvét és pünkösd között dönti el a két politikus. Merkel eddig távoltartotta magát ezen belső vitáktól. Vasárnap azonban adott egy nagyinterjút az ARD közszolgálati tévének, amiben keményen bírálta Saar-vidék és Észak-Rajna-Vesztfália lazításait. Noha Anne Will újságírónak többször is neki kellett futnia, hogy kritikát húzzon ki a kancellárból,

 

Merkel végül a CDU-elnök Laschet kapcsán is azt mondta, hogy „nem boldog” a döntései miatt, mert „nem ebben állapodtunk meg”.

 

Emellett pedig inkább Södert dicsérte.

 

A BAJOR CSU-T ELNÖKLŐ MARKUS SÖDER (BALOLDALT) MUTATJA AZ UTAT, MELLETTE ARMIN LASCHET CDU-ELNÖK FIGYEL. ANGELA MERKEL A JÁRVÁNYKEZELÉS KAPCSÁN FOLYAMATOSAN SÖDERT ÉRTÉKELI FEL, MÍG LASCHETET BÍRÁLJA. FOTÓ: MS / FB

 

Sokak szerint ezzel Merkel Laschetnek árt – elvégre

 

a politikus hiába CDU-elnök, most mégis a „Mutti” által a szőnyeg szélére lett állítva,

 

ami nem tesz jót a tekintélyének.

 

Hasonló gesztust tett már Merkel egy CDU-elnökkel szemben. Amikor 2020 januárjában Annegret Kramp-Karrenbauer, az akkori CDU-elnök nem lépett fel határozottan az ellen, hogy a CDU Türingiában AfD-sekkel közösen szavazott meg egy liberális politikust miniszterelnöknek, Merkel egy dél-afrikai útjáról üzent vissza, és követelt nagyobb fegyelmet. Annak akkor az lett a vége, hogy Kramp-Karrenbauer bedobta a törölközőt, és lemondott a CDU éléről. Most Laschet tapasztalhatja meg, hogy Merkel tudhat még visszaszólni és ártani neki a kancellárjelöltségért folyó versenyben.

 

Laschet megszeppent kisfiúként reagált a merkeli kiritikákra – azt mondta: „nem örültem neki”. Egyben azonnal vissza is táncolt bármilyen lazításból, és Merkellel közösen húzza be a tartományában is a lockdown-vészféket.

 

Söder, a jófiú

 

Münchenben bizonyosan nagy élvezettel nézte Laschet rendreutasítását és megszégyenítését Markus Söder, aki a CSU elnökeként és bajor kormányfőként maga is aspirál a CDU/CSU kancellárjelöltségére.

 

Södert ráadásul Merkel folyamatosan fel is értékeli a járványkezelésben.

 

Noha Söder csak tavaly őszig volt a 16 tartományi miniszterelnököt összefogó konferencia elnöke – jelenleg Berlin városállam szocdem tartományfőnöke tölti be ezt a pozíciót –, Merkel ma is Söderrel közösen tartja a sajtótájékoztatókat. Ráadásul múlt héten, amikor hajnalig tanácskoztak a miniszterelnökök, Merkel, Söder és a berlini tartományfőnök, Michael Müller órákra visszavonult hármasban tárgyalni.

 

Laschet is csak szomorúan tudta megjegyezni, hogy órákon át nézhette az üres képernyőt – a CDU-s kancellár a CSU-s Södert vonta be a legbelsőbb körbe, nem a CDU-s Laschetet.

 

Ez persze összefügg azzal is, hogy Söder a kínai koronavírus-járvány tavaly tavaszi kirobbanása óta Merkel mellett a szigorú lockdownpolitika híve – ezzel szemben Laschet tavaly még nagyon határozottan szorgalmazott több nyitást, de mostanra ebből is visszavett, ami nemcsak a tekintélyét rombolta, de egyben a következetlenség és gyengeség vádjai is megfogalmazódhatnak vele szemben.

 

ANGELA MERKEL MELLETT A SAJTÓTÁJÉKOZTATÓKON MARKUS SÖDER BAJOR MINISZTERELNÖK ÜL KINT. EKÖZBEN LASCHET A TÖBBI TARTOMÁNYI MINISZTERELNÖKKEL AZ ÜRES KÉPERNYÖT BÁMULHATJA, A LEGBELSÖBB DÖNTÉSEKBEN NINCS BEAVATVA. FOTÓ: MS / FB

 

Merkelnek abban is szövetségese Söder, hogy Németországban több jogot kapjon a szövetségi kormányzat a járványügyben. Amint az Azonnali még tavaly megírta: Németországban a járványkezelést az is nehezíti, hogy az tavalyig teljes mértékben tartományi hatáskör volt (a szövetségi alkotmány más katasztrófák és hadiállapot esetén engedélyez csak szövetségi fellépést).

 

Noha végül a járványügyi törvényt módosították úgy, hogy most már Berlin nem teljesen béna kacsa – azért az egész járványügy fő felelőse továbbra is a 16 tartományi miniszterelnök, nem véletlen, hogy minden intézkedés előtt velük kell órákon át egyeztetnie Merkelnek. A megállapodásokhoz pedig a tartományok aztán vagy tartják magukat, vagy nem – jogi kötőerővel a tartományi miniszterelnökök konferenciájának döntései nem rendelkeznek. Merkel azonban vasárnapi tévéinterjújában nagyon harciasan közölte, hogy „nem fogom tétlenül nézni”, ahogy a fertőzési számok emelkednek – azaz szerinte igenis még több hatáskört kéne kapnia a szövetségi kormánynak. Ezen terveihez pedig nem mást, mint a korábban a föderalizmusra nagyon kényes Markus Södert nyerte meg támogatónak – ami annak is lehet a jele, hogy

 

a bajor kormányfő egy ideje már nem egy tartományi miniszterelnök, hanem egy jövőbeli kancellár fejével gondolkodik.

 

Söder helyreutasította Laschetet

 

Miközben Laschet a helyreutasított, megszeppent gyerek képét nyújtja, Söder a stréberét. Még Merkelen is túlszárnyalva állt bele a héten Laschetba – persze hivatalosan csak a járványpolitika kapcsán. A bajor politikus azzal utasította helyre Laschetet, hogy szerinte

 

„nagyon különös, ha a CDU elnöke választások előtt fél évvel a CDU-s kancellárral vitázik”

 

– ami akként is érthető: miközben Laschet megbontja a pártegységet és veszélyezteti a győzelmet, ő (mármint Söder) a CDU/CSU – és persze az ország – érdekeit tartja szem előtt. Ezt már persze Laschet sem hagyta szó nélkül, és

 

azt üzente Merkelnek és Södernek, hogy „egy tartományi miniszterelnöknek nincs szüksége a kioktatásaikra”,

 

valamint odaszúrt Södernek, hogy Bajorországban elég lassan halad az oltás. De még Merkelt is bírálta, amikor azt mondta, hogy a mostani járványhelyzet mutatja meg, mi mindent szalasztott el Németország – főleg a digitalizáció terén – az elmúlt években.

 

Se Laschet, se Söder

 

A Merkel, Söder és Laschet közötti szópárbaj értelemszerűen nemcsak a járványkezelésről szól, hanem arról is, ki lesz a CDU/CSU közös kancellárjelöltje. Ezt Söder és Laschet húsvét és pünkösd között dönti el – de Merkel a kritikáival Laschetet hozta nehéz helyzetbe. A helyzet azért is sajátos, mert a CDU-elnökválasztásakor éppen Laschetet tartotta mindenki Merkel emberének, aki a merkeli utat folytatná.

 

A két politikus vitájától se független azonban, hogy a CDU/CSU drasztikusan zuhan a közvélemény-kutatásokban:

 

a pártszövetség 27 százalékot kapna, azaz csak 4 százalékponttal áll már csak a második helyezett Zöldek előtt.

 

Ráadásul egy zöld-szocdem-liberális kormánynak már 48 százaléka lenne, azaz lehetséges: bárki is lesz a CDU/CSU-kancellárjelöltje, arra a szeptemberi bukás átvállalása várna. Ha a CDU/CSU tovább zuhan, Söder vélhetően nem vállalja a megmérettetést, hanem Münchenben marad – ebben az esetben Laschet vihetné el a balhét mindazért, amit sokban Merkelnek és Södernek köszönhet.

 

FOTÓ: Markus Söder / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

A képviselő szerint most bizony az ombudsmannak kell a kormány rendelkezése ellen védenie az egészséghez való alapjogot Magyarországon.

Az ortodox egyház, a mulatósénekesek és a maszkviselés belengetett eltörlése se nagyon növelte a románok oltási kedvét, így a misztikumhoz fordultak.

A Tsúfos Tükör huszadik számában meg-mutatkozik, hogy kotsmázással, dorbézolással 's dínom-dánommal kísérti meg a' Gonosz, a' fene védetségi kártya pedig tsak a jámborságtól s' a' józanságtól védhet meg.

Nemcsak pénzt, hanem 20 liter fehérbort is adott, sőt még a polgármester magánbirtokán is dolgozott a panasztevő.

Öt év alatt négyszeresére nőtt az átadott új ingatlanok száma, aminek oka a koronavírus
előtti időkben keresendő.

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás