Sötétség délben. Nyílt levél a független médiának a valódi újságírásért

Karsai Dániel

Szerző:
Karsai Dániel

2021.04.01. 08:05

Miért érzi úgy 28 szerkesztőség, a magyar újságírás színe-java, hogy neki a tájékoztató funkciója nevelő funkció? Tényleg az a legfontosabb hiányzó információ, hogy lássuk, milyen szörnyűséges lélegeztetőgépen haldokolni?

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Ritka alkalom, hogy az ember megharagíthatja a teljes – magát ellenzékinek és függetlennek mondó – sajtót, így élnék a lehetőséggel. Szerdán a „döntéshozóknak” címezve megjelent egy nyílt levél 28 szerkesztőség aláírásával. A nyílt levél a Covid-válság kapcsán kialakult információhiány megoldását követeli.

Valós probléma, jogos felvetés. De uramisten, milyen tényleges tartalommal…!

A nyílt levél azzal indít, hogy a „koronavírus-járvány életeket veszélyeztető hatása a kórházak falain belül látszik legjobban”. Minthogy a kórházakon belül tilos forgatni, az egészségügyben dolgozók pedig nem nyilatkozhatnak, a sajtó szerint a hiteles tájékoztatás ellehetetlenült.

Mindezért követelik, hogy forgathassanak a Covid-osztályokon, az orvosok meg mindenki más arccal is nyilatkozhasson és az operatív törzs adjon 0-24 tájékoztatást, a sajtótájékoztatókat pedig újságírók jelenlétében rendezzék meg.

Már a kiindulás is rendkívül elkeserítő. Senkiben nem merült fel a 28 szerkesztőségben, hogyha csak a kórházakon belül látszik igazán a koronavírus „életeket veszélyeztető” hatása, de a külvilágban nem, akkor az talán nem is olyan súlyos probléma, mint azt láttatni szeretnék?

Tényleg az a legfontosabb hiányzó információ, hogy lássuk, milyen szörnyűséges lélegeztetőgépen haldokolni?

Az ilyen helyeken való forgatás szinte semmiben nem járul hozzá a kiegyensúlyozott tájékoztatáshoz Covid-ügyben. Kiváló horrorisztikus vágóképek lesznek emberi szenvedésről, kimerült egészségügyről, halálról, haldoklásról. Ez nyilvánvaló, hiszen az intenzív egészségügyi ellátás rég nem ismert krízisét éli át nagyon súlyos betegek tömeges kezelésekor.

A téma megvitatásához ez viszont sokat nem ad hozzá, viszont a pánikot remekül növeli majd. Meg persze a cikkek, videók kattintásszámát, hiszen az emberi szenvedés mindig érdekes. Az, hogy valami sok embert érdekel, még nem jelenti azt, hogy valóban lényeges is. A(z át)láthatóságot megint összekeverjük a relevanciával.

A legszebb azonban talán nem is ez, hanem az a gondolat, hogy „sokan még mindig lekicsinylik a járvány veszélyeit, nem tartják be a védelmi intézkedéseket, ez pedig csak még több megbetegedéshez, ezen keresztül pedig a járvány súlyosbodásához vezet”. Kérem a 28 szerkesztőséget, árulják már el, ezt honnan veszik? Vannak konkrét számaik a témában? Erős a gyanúm, hogy semmilyen ilyen típusú valódi számadat, statisztika, elemzés nem áll a rendelkezésére egyik szerkesztőségnek sem. Prekoncepció alapján nem kellene újságot írni, először nézzük meg a tényeket, és azokat közöljük. Aztán jöhetnek az elemző véleménycikkek. De nem fordítva.

Miért érzi úgy 28 szerkesztőség, a magyar újságírás színe-java, hogy neki a tájékoztató funkciója nevelő funkció? Mert ebben az esetben erről van szó, fegyelmezettségre akarják szoktatni a társadalmat. (Nem kell, köszönöm, az vagyok.)

Totális szereptévesztés, a sajtó tájékoztasson elsősorban. Tökéletesen értékmentes témaválasztás nincs, de nyíltan prekoncepció alapján működni, egy vélemény alátámasztására tényeket gyűjteni és közölni nem lehet. Ez a sokat szidott (kormány)propaganda sajátja. 

Külön elkeserítő, hogy az utolsó kérdésben legalább fel lehetett volna villantani, hogy a szerkesztőségek érdekeltek a valódi, cizellált elemzésben. De ott sem sikerült semmi konkrétumot mondani, hogy mit várnának az operatív törzstől a 0-24 órás tájékoztatáson meg az újságírók személyes jelenlétét lehetővé tevésen kívül. Akinek írásbeli kérdéseire tudtommal most sem válaszol Cili néni és csapata, annak nyilván élőben majd sokkal inkább fog…

A sajtószabadságot sok minden fenyegeti idehaza és világszinten is. Ezen okok egyike a NER információs monopóliuma és a közérdekű adatok valóban rendszerszintű eltitkolása számos kérdésben.

A másik, mélyebb és bonyolultabban megfogható probléma az, melyet a tárgybeli nyílt levél is jól példáz. Nevezetesen, hogy a sajtó is a maga kreálta hangulatok és uralkodó széljárások foglya. A Covid esetében ez a szélsőséges halálkultusz.

Semmi más nem érdekes már, csak hogy hányan halnak meg hetente, naponta, óránként, percenként. Mintha az életben és a Covid-válságban nem lenne más probléma, csak halál.

A koronavírus-válság egyéb aspektusai említés nélkül maradnak vagy legalábbis aránytalanul kevés figyelmet kapnak.

De ez a médiát a jelek szerint nem érdekli. Elfogadom, hogy cizelláltabb tájékoztatásra azért nincs lehetőség, mert a kormány titkolja a vonatkozó információkat. De akkor tessék ezen információkhoz való hozzáféréshez, és ne horrorfilm-forgatáshoz engedélyt kérni.

Disclaimer: Aki a fentieket úgy érti, hogy szerintem nincs Covid, nem kellenek védőintézkedések, stb., azt sajnálom, de nem tudok vele mit kezdeni.

Utóirat: Akit érdekel, hogy mi folyik a Covid-osztályokon, ezen a linken talál számos torokszorító fotót.

A szerző ügyvéd, alkotmányjogász, főként az Alkotmánybíróság és az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt képvisel ügyfeleket. Ez a cikk a szerdai Facebook-posztjának másodközlése. Vitáznál vele? Írj!

 

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek