Magyarországon lakosságarányosan már több ember kapta meg az első oltását, mint az éllovas Szerbiában

2021.04.01. 15:38

Összegészében még így is több vakcinát használtak fel Szerbiában, mint Magyarországon.

Magyarországon lakosságarányosan már több ember kapta meg az első oltását, mint az éllovas Szerbiában

Európában sokáig déli szomszédunk, Szerbia állt legjobban a kínai koronavírus ellni oltással, ugyanis Szerbiában már jóval korábban megérkeztek a kínai Sinopharm, illetve az orosz Szputnyik V vakcinái, mint Magyarországra, de ezek emellett a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech, illetve a brit-svéd Oxford/AstraZeneca vakcináit is használják a szerb hatóságok.

Azonban Szerbiában megtorpantak az oltáskampánnyal,

ugyanis Szerbiában szinte már mindenkit beoltottak, aki az önkéntes oltáson részt kívánt venni.

Részben emiatt már a külföldieket is elkezdték oltani az egykori jugoszláv államban, azonban Aleksandar Vučić rezsimje ezt nem a humanitárius segély jegyében teszi így, hanem mert egyszerűen több a vakcina, mint az oltásra várakozó szerb, ezért szerbiai lakcímmel nem rendelkező külföldi állampolgárokat is oltanak. (Erről, illetve hogy hol lehet regisztrálni a szerbiai oltásra, itt írtunk bővebben.)

Ez lehet az egyik oka annak, hogy a miniállamokat nem számítva

Európában immáron Magyarországon kapta meg a legtöbb ember a koronavírus elleni első oltását.

Az Our World in Data adatai szerint március 31-ig a magyar lakosságnak már a 21,39 százaléka kapta meg az első oltást, míg Szerbiában ez a szám „csak” 21 százalék.

Azonban ez csak az első adag oltásra vonatkozik, ugyanis déli szomszédunknál már jóval több ember kapta meg a második oltását is, így Szerbiában jóval több embernél alakult ki a teljes immunitás. E számok tekintetében míg Szerbiában a társadalom 14,92 százaléka kapta meg a második oltását is, Magyarországon csak 8,15, bár ez még mindig jobb, mint az EU-s átlag, ami az első szám tekintetében 11,62, míg a második szám tekintetében 4,93 százalék.

Amögött, hogy Magyarországon már több ember kapta meg az oltást, az állhat, hogy változott az oltási terv: mint arról Gulyás Gergely is beszámolt a március 25-i kormányinfón, a magyar hatóságok meghosszabbították a két oltás közötti időt, hogy így minél több ember kaphassa meg az első oltást, és alakulhasson ki nála valamilyen fokú védettség a kínai koronavírus ellen.

NYITÓKÉP: Aleksandar Vučić és Orbán Viktor megtekint egy térképet Belgrádban. Fotó: Orbán Viktor / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek