Hivatalos bolgár tanács a koronavírus ellen beoltottaknak: egyenek több paradicsomot!

2021.04.01. 10:33

A paradicsom ugyanis természetes gyógymód a vérrögök kialakulásának megelőzésében.

Hivatalos bolgár tanács a koronavírus ellen beoltottaknak: egyenek több paradicsomot!

Az elmúlt hetekben több hír is megjelent arról, hogy vérrögök alakultak ki azoknál az embereknél, akiket a brit-svéd fejlesztésű Oxford/AstraZeneca-vakcinával oltottak be.

Ugyan az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és a gyártó is kijelentette, hogy a több tízmillió beoltott közül mindössze elhanyagolható százalékban alakultak ki vérrögök – és sokkal alacsonyabb számban, mint ami a társadalomban természetes módon kialakul –, de több ország – mint például Franciaország, vagy a héten már Németország is – elővigyázatosságból úgy döntött, hogy a szert csak 60 év felett használják, mivel úgy vélik: 60 év alatt megnőtt a vérrög kialakulásának a veszélye.

Most erre a problémára talált egy megoldást a Bolgár Fertőző és Parazita Betegségek Országos Központjának igazgatója, Todor Kantardzhiev professzor:

a beoltottaknak több paradicsomot és paradicsomlevet kell fogyasztaniuk.

A paradicsom ugyanis egy természetes gyógymód a véralvadás ellen, és ezért az egészségügyi szerv hivatalos tanácsában javasolja a zöldség fogyasztását. Kantardzhiev minderről egy interjúban beszélt a bTV-nek, ahol ezenkívül azt is kifejtette, hogy Bulgáriában már a társadalom egyharmadának lehet valamilyen védelme a kínai koronavírus ellen, hiszen az eddig beoltott közel hat százaléknyi ember mellett azokat is hozzászámolják, akik már felgyógyultak a vírus okozta betegségből.

Bulgária egyébként ezzel a hat százalékos átoltottsággal bőven az EU-s átlag alatt van. Míg az Európai Unióban átlagosan a társadalom 11,2 százaléka kapta meg legalább az első oltását, addig Bulgáriában ez a szám mindössze 5,3 százalék. Ez részben a vakcinák lassú érkezésének köszönhető, hiszen a hétmilliós Bulgáriába eddig mindössze kevesebb mint félmillió adag vakcina érkezett, és naponta körülbelül tízezer embert képesek oltani.

A lassú vakcinaszállítmány miatt nem véletlen, hogy Bulgáriában alternatív megoldásokat is javasolnak a vírus ellen. Kantardzhiev még két héttel ezelőtt azt ajánlotta a megfertőzött bolgároknak, hogy egyenek szódabikarbónával meghintett citromot, hogy a torkuk vírusterhelését ezzel is csökkentsék.

Hogy ez utóbbi mennyire lehet hatásos a vírus ellen, azt még nem tudni, ellenben a paradicsom egészségre gyakorolt hatásáról, és a véralvadás megelőzésében betöltött szerepéről már korábban is készültek tanulmányok.

De mi is volt ez a probléma az AstraZenecával? Tényleg tartani kell tőle? Szakértőkkel jártuk körbe! Egyáltalán hogyan működnek a vakcinák? Azt is megírtuk!

NYITÓKÉP: Magyarország Kormánya / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek