+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Tóth Csaba Tibor
2021. április 1. csütörtök, 19:15
Elveszik a Szabolcs utcai épületet a súlyosan beteg otthontalanoktól, kipakolják, beköltözik egy állami hivatal, hogy az ő belvárosi épületüket elfoglalhassa Habony Árpád haverja. Nem: ez nem Hadházy Ákos lázálma, nem is egy DK-s csoportba feltöltött rémhír, hanem a valóság. Karácsonynak szerencséje van, hiszen maguk a fideszesek teszik lehetővé, hogy végre hősies politikai gesztust tehessen.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Sokféle politikai stratégiai helyzetre használják mostanában a ki nem kényszerített hiba sportfogalmát. Ha viszont azt az ügyet kellene jellemeznünk, ami a múlt hét óta a Szabolcs utcai, évtizedek óta egy helyben álló, és viszonylag jól működő hajléktalanokat is ellátó kórházzal történik, arra már egészen nehéz lenne szavakat találni. A kórház szinte egyedileg fontos szerepet tölt be Budapest szociális ellátásában. Saját belgyógyászata, ápolási osztálya, háziorvosi szolgálata és lábadozója is van, mintegy 91 ággyal üzemel. Így lehetséges az, hogy

 

még a lakcímkártyával nem rendelkező fővárosiak közül is legalább kis részben vannak olyanok, akik rendes kórházi ellátásban részesülhetnek itt.

 

Nem is csupá negy tipikus, lepukkant, elhagyatott magyar kórházról volt szó, a főváros az elmúlt évtizedben igen szépen költött is rá, ahogyan azt kell. Így néz ki most:

 

 

Azaz most úgy tűnik, csak részesülhettek. A főváros által egyébként még a múlt ciklusban, gondosan felújított kórházat ugyanis, mint kiderült, Budapest csak bérli a Nemzeti Vagyonkezelőtől, akik pedig még 2020 nyarán bejelentették: egyoldalúan felmondják a kórház bérleti szerződését, ugyanis irodaházat akarnak csinálni az épületből. Később az is kiderült, hogy azt egy állami intézmény, a mostanában a járvány okán sokat szereplő, és a vakcinákat egymás után engedélyező Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) kapná majd meg.

 

És hogy nekik miért kell? Mert az OGYÉI jelenlegi székházaként szolgáló eddigi, Zrínyi utcai, kényelmes irodaházéra egy üzleti kör csapott le.

 

Egészen pontosan az is kiderült, hogy Habony Árpád régi barátja és üzletfele, az izraeli Michael Gagel egy 2017-es árverésen gyanúsan olcsón megszerezte a Nemzeti Vagyonkezelőtől. Most pedig ők oda akarnának hurcolkodni, és ezért kell Mager Andreának, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt felügyelő miniszternek most a Magyar Nemzetben elmondottak szerint „modern, XXI. századi irodát” biztosítania a felügyeletnek: mert eladták alóluk a régit.

 

Még 2017-ből írt erről a régi Válasz.hu, nevezetesen azt derítették ki, hogy a Zrínyi utca 3. szám alatti, Four Seasons mögötti, igen előnyös fekvésű épületet Gagelnek minden bizonnyal strómanként szolgáló Rózsa Judit játékbolti üzletvezető. Az ingatlan 8200 négyzetméteres, modern stílusban épült irodaház, az akkori és a mostani piaci négyzetméterár töredékéért, 3,87 milliárd forintért lehetett a szerencsés ajánlattevőé az árverés után.

 

A Válasz cikke akkor azt is kiderítette, Rózsa Judit nem csupán a Széna téri Mamut II. bevásárlóközpont Minipolis játékboltját vezeti, hanem papíron ő igazgatott egy sor, offshore cégek átlal birtokolt magyar vállalkozást is. Az egyik máltai offshore cég kézbesítői megbízottjaként bukkantak rá akkor az újságírók Békés Ádám ügyvéd nevére, akiről viszont akkoriban még a régi Index írta meg  egy cikkben, hogy a Rogán Antal és Habony Árpád köré, azokban az években szerveződő üzleti kör embere.

 

Ráadásul kiderült végül az is, hogy a máltai, offshore hátterű East Castle Investment egyszemélyi tulajdonosa, Dina Moshavit Michael Gagel izraeli illetőségű, budapesti ingatlantulajdonos testvére. Gagel izraeli-grúz vállalkozócsapata amúgy régi szereplő: a fő tulajdonos kezdetben a budapesti SZDSZ kegyéből futtatta saját gyorspékség-láncolatát, majd amikor ez a párt jól megérdemelt álmára szenderült a 2010-es választásokat követően, Gagel hirtelen elkezdett a fővárosi, majd országos Fidesz felé helyezkedni és végül milliárdos lett. Tehát ezt minden bizonnyal nem csinálta azért rosszul.

 

Később pedig az is kiderült, hogy a Gagelhez kötődő máltai offshore cég 2 milliárd forintos hitelt kapott az árverésre a magyar államhoz erősen kötődő Gránit Banktól.

 

Összeállt tehát a kép. Azt ugyan nem lehet tudni, hogy Gagel az OGYÉI Zrínyi utcai épületbe mit tervez: újabb unalmas, globalobarokk stílusú szállodát rózsaszín fényekkel, avagy újabb fölöslegesen belsőépítészekkel műluxus-fideszreál stílusban kidekorált, de kínálatában már annál rosszabb tipikus magyar belvárosi éttermet. Az viszont száz százalékos igazságnak tűnik, hogy akármelyik is lenne az üveggolyókért megszerzett épületben, egyik sem szolgálja tizedannyira sem a közérdeket, mint az OGYÉI létezése, és századannyira sem, mint a Szabolcs utcai hajléktalankórház.

 

Ezek után egyáltalán nem csoda, ha Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely a politikai magas labdát egyből lecsapva levelet írt Mager Andreának, majd végül kategorikusan kijelentette, hogy a kórház bizony sehová sem költözik csak azért, mert ők és a kormány január óta egyezkednek és utóbbi még csereingatlant sem hajlandó felajánlani, egyszerűen kipaterolna mindenkit.

 

Ebben az ügyben és az abba való beleállásban ugyanis a NER saját maga termelte ki leginkább, legérzékletesebben a saját ellenpropagandáját, amelyet azután volt szíves a sokak szerint miniszterelnök-jelölti ambíciókat is dédelgető főpolgármester asztalára felszolgálni.

 

Ebben ugyanis szó szerint minden benne van: gyanús árverésen strómanok mögé bújva lenyúlt klasszikus belvárosi ingatlan, cserébe otthontalanná vált, létfontosságú állami intézmény, amit pedig a szó szerint beteg otthontalanok kárára kívánnak kárpótolni. Az ostor tehát a dühöngő ingatlanmutyi közepette is természetesen azokon csattan akik a legkevesebb erőt és érdekérvényesítő képességet tudják felmutatni, akiket – a kormány így gondolhatja – senki sem véd meg.

 

Persze számíthattak másra is: 2020 nyarán már egyszer tiltó rendeletben próbálta a kormányhivatal megakadályozni, hogy Karácsony Gergely a városháza amúgy a járvány miatt nem használt, tehát hónapokig üres helyiségeiben helyezzen el néhány hajléktalant a járvány és a kijárási tilalom idejére. Itt is arra számíthattak az ötletgazdák, hogy a 2010 óta tartó, hajléktalanellenes kampány folytán mindenki továbbra is elhiszi majd nekik, hogy az otthontalanok 100 százaléka érdemtelen, drogos, élősködő, balhés alak, aki saját hibájából jutott a társadalom legszélére.

 

Ezt az elképzelést főleg az ugyancsak régen Habonyhoz köthető Modern Média Group bulvár-propagandalapjai brit mintára erősen terjesztették is. Csakhogy az álarc most azok számára, akik egy kicsit is figyelnek, lehullt, hiszen egyértelműen kiderült, senkinek nem kellene mennie sehova, ha az állam nem játssza át az OGYÉI székházát a Fidesz-elit barátainak kezére.

 

Az, akinek az állami milliárdokból, az államot duplán megkárosítva véghezvitt felvásárlása miatt egy teljes kórház kerül a XIII. kerületben az utcára, sokkal inkább nevezhető élősködőnek, mint bármelyik kapualjban alvó budapesti.

 

Habony Árpád persze, úgy hírlik, egy darabig nem volt jóban a kormánnyal az utóbbi időben. A Zrínyi utcai ingatlanpanama viszont az ő kedves, utólagos ajándéka lehet. Egy olyan aranynyelű gereblye, amibe most, Karácsony és a Párbeszéd kampánya folytán a kormány csúnyán belelépett.

 

Ha még sok ilyen gereblye van a házuk táján, akkor hiába az állami milliárdok, finoman szólva sem lesz éppen egyszerű kampányuk 2022-ig.

 

Olvass még Tóth Csaba Tibortól az Azonnalin! Vitáznál vele? Írj!

 

NYITÓKÉP: A Párbeszéd molinós akciója a Szabolcs utcai hajléktalankórház maradása érdekébena Dózsa György úti vasúti felüljárón, 2021. április 1-én. / Fotó: Párbeszéd Sajtóosztály

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás