Ötezer euróért adott át NATO-dokumentumokat egy olasz katona Moszkvának

Szerző: Techet Péter
2021.03.31. 18:50

Letartóztatták az olasz tengerészet egyik kapitányát, mert ötezer euróért adott át titkos NATO-dokumentumokat Moszkvának. A katona már előzetesben ül, kémkedés és hazaárulás a vád ellene.

Ötezer euróért adott át NATO-dokumentumokat egy olasz katona Moszkvának

Szerdán azonnal előzetes letartóztatásba helyezték az olasz haditengerészet egyik kapitányát. Walter Biot kapitánnyal szemben az a vád, hogy ötezer euróért adott át NATO-dokumentumokat az orosz katonai hírszerzésnek.

Az olasz hírszerzés már hónapok óta figyelte a kapitányt, miután olyan információkat kapott, hogy kapcsolatban áll a római orosz nagykövetség egyes tisztvégviselőivel – a megfigyelések révén értesültek arról is, hogy hadi titkokat képező dokumentumok átadására készül.

Szerdán egy római parkban történt a rajtaütés, amikor

Biot kapitány a római orosz nagykövetség egyik munkatársának adta volna éppen át az iratokat, amelyekért ötezer eurót kapott a helyszínen egy dobozban.

A csendőrség különleges osztaga azonnal lecsapott: Biotot letartóztatták, az orosz diplomatát viszont védi a diplomáciai mentessége. A római külügyminisztérium azonban bejelentette, hogy kiutasítják az országból.

Walter Biot a haditengerészet kapitánya, aki egy ideig a római honvédelmi minisztériumban is dolgozott. Biot a haditengerészeten belüli kommunikációért volt felelős. 2015-ben azonban eltávolították már a minisztériumtól, ekkor került a haditengerészet parancsnokságára, ahol

az volt a feladata, hogy eldöntse, mely iratok számítanak államtitoknak – ami azt is jelenti értelemszerűen, hogy valamennyi államtitoknak minősülő dokumentum átment a kezei között.

Ezek közül mentett le többet is Biot – más iratokat egyszerűen kifotozótt –, szerdán ezeket adta volna át az orosz nagykövetség egyik munkatársának. A katonai elhárítás információi szerint azonban nem ez volt az első találkozó köztük. A dokumentumok NATO-országok – de nem Olaszország – biztonságát érintő adatokat tartalmaztak.

Luigi Di Maio, ötcsillagos külügyminiszter azonnal berendelte magához az orosz nagykövetet. A római orosz nagykövetség azonban azt közölte: nem tudtak a kapitány és a nagyköveti munkatárs közötti találkozókról, és „remélik, az eset nem érinti negatívan az olasz-orosz kétoldalú kapcsolatokat“. Ezt már azonban hiába remélik, Di Maio ugyanis nem csak a szerdán tetten ért orosz diplomatát, de egy másik munkatársát is kiutasította az országból. A szenátus külügyi bizottságában pedig

Di Maio „nagyhorderejű ellenséges beavatkozásként“ értékelte az orosz nagykövetség szerepét az ügyben.

Az orosz külügyminisztérium és a Duma külügyi bizottsága azt közölte: kivizsgálják a két munkatárs ügyét, de szerintük nem volt arányos és szükséges az olasz válaszlépés a kiutasítással.

NYITÓKÉP: Olasz haditengerészet egyik hadihajóján zászlófelvonás / Marina Militare, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek