+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. március 31. szerda, 18:50
Letartóztatták az olasz tengerészet egyik kapitányát, mert ötezer euróért adott át titkos NATO-dokumentumokat Moszkvának. A katona már előzetesben ül, kémkedés és hazaárulás a vád ellene.

Szerdán azonnal előzetes letartóztatásba helyezték az olasz haditengerészet egyik kapitányát. Walter Biot kapitánnyal szemben az a vád, hogy ötezer euróért adott át NATO-dokumentumokat az orosz katonai hírszerzésnek.

 

Az olasz hírszerzés már hónapok óta figyelte a kapitányt, miután olyan információkat kapott, hogy kapcsolatban áll a római orosz nagykövetség egyes tisztvégviselőivel – a megfigyelések révén értesültek arról is, hogy hadi titkokat képező dokumentumok átadására készül.

 

Szerdán egy római parkban történt a rajtaütés, amikor

 

Biot kapitány a római orosz nagykövetség egyik munkatársának adta volna éppen át az iratokat, amelyekért ötezer eurót kapott a helyszínen egy dobozban.

 

A csendőrség különleges osztaga azonnal lecsapott: Biotot letartóztatták, az orosz diplomatát viszont védi a diplomáciai mentessége. A római külügyminisztérium azonban bejelentette, hogy kiutasítják az országból.

 

Walter Biot a haditengerészet kapitánya, aki egy ideig a római honvédelmi minisztériumban is dolgozott. Biot a haditengerészeten belüli kommunikációért volt felelős. 2015-ben azonban eltávolították már a minisztériumtól, ekkor került a haditengerészet parancsnokságára, ahol

 

az volt a feladata, hogy eldöntse, mely iratok számítanak államtitoknak – ami azt is jelenti értelemszerűen, hogy valamennyi államtitoknak minősülő dokumentum átment a kezei között.

 

Ezek közül mentett le többet is Biot – más iratokat egyszerűen kifotozótt –, szerdán ezeket adta volna át az orosz nagykövetség egyik munkatársának. A katonai elhárítás információi szerint azonban nem ez volt az első találkozó köztük. A dokumentumok NATO-országok – de nem Olaszország – biztonságát érintő adatokat tartalmaztak.

 

Luigi Di Maio, ötcsillagos külügyminiszter azonnal berendelte magához az orosz nagykövetet. A római orosz nagykövetség azonban azt közölte: nem tudtak a kapitány és a nagyköveti munkatárs közötti találkozókról, és „remélik, az eset nem érinti negatívan az olasz-orosz kétoldalú kapcsolatokat“. Ezt már azonban hiába remélik, Di Maio ugyanis nem csak a szerdán tetten ért orosz diplomatát, de egy másik munkatársát is kiutasította az országból. A szenátus külügyi bizottságában pedig

 

Di Maio „nagyhorderejű ellenséges beavatkozásként“ értékelte az orosz nagykövetség szerepét az ügyben.

 

Az orosz külügyminisztérium és a Duma külügyi bizottsága azt közölte: kivizsgálják a két munkatárs ügyét, de szerintük nem volt arányos és szükséges az olasz válaszlépés a kiutasítással.

 

NYITÓKÉP: Olasz haditengerészet egyik hadihajóján zászlófelvonás / Marina Militare, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás