+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. március 31. szerda, 11:56
Nagy Blankával ellentétben Nagy Károly nem személyi konfliktusok miatt, de távozik a Momentum Mozgalomból. A kilépése miatt megkönnyebbültnek érzi magát, a DK-s Szaniszló Sándor vezette XVIII. kerületben pedig függetlenként folytatja képviselői munkáját.

„A mai napon elküldtem kilépési szándékomat a Momentum Mozgalom elnökségének; ezzel közel három és fél év közös munka után kiléptem a pártból” – jelentette be Nagy Károly, a Momentum XVIII. kerületi önkormányzati képviselője, hogy kilép a Momentumból.

 

A mai napon elküldtem kilépési szándékomat a Momentum Mozgalom elnökségének; ezzel közel három és fél év közös munka...

Posted by Nagy Károly on Wednesday, March 31, 2021

 

De ki az a Nagy Károly?

 

A mindössze 23 éves Nagy Károly – mint azt a 2019 áprilisában nekünk adott interjújában részletesen is elmesélte – politikai pályafutását a gimnáziumi évei végén az akkor még Fodor Gábor vezette Liberálisok ifjúsági szervezetében, a Liberális Fiatalok Társaságában (LiFT) kezdte, majd mikor megjelent a Momentum 2017-ben, a NOlimpia kampányban már aktívan részt vett, belépett a pártba, és a Momentum ifjúsági szervezete, a TizenX alapítója és elnöke lett.

 

Ez utóbbi tisztségéről 2019 novemberében váltotta le a TizenX közössége – ahogy Nagy akkor elmondta, valószínűleg nem függetlenül attól, hogy az országos nagypolitikára és a 2019-es önkormányzati kampányra kezdett el koncentrálni, így az ifjúsági szervezet munkájában nem tudott olyan aktívan részt venni.

 

Mindenesetre Nagy erőfeszítései kifizetődtek: 2019. október 13-án megnyerte a XVIII. kerület 10. számú egyéni választókerületét, így azóta önkormányzati képviselőként és ifjúságpolitikáért felelős tanácsnokként dolgozik – önkormányzati munkáját a Jobbik volt elnöke, Vona Gábor is dicsérte az Azonnalinak adott interjújában.

 

Miért távozik Nagy a Momentumból?

 

Nagy Károly a kilépés indokaként Facebook-posztjában azt jelölte meg, hogy az elmúlt évben „a köztem és a Momentum között köttetett »házasság« sok szempontból megromlott, aminek részleteiről nem kívánok nyilatkozni.” Az Azonnalinak azért annyit sikerült kideríteni a képviselőtől, hogy

 

„nincs arról szó, hogy összevesztem volna a párt vezetőivel, és ezért gondolnám úgy, hogy nem akarok a pártban bent lenni”.

 

Azaz őt nem lehet nevezni a kilépése szempontjából Nagy Blanka 2.0-nak: a diákaktivista tavaly november végén azért távozott Fekete-Győr Andráséktól, mert szerinte „bizonyos véleményvezérek” ellehetetlenítették a munkáját.

 

Nagy Károly azonban arra hívta fel az Azonnali figyelmét, hogy Nagy Blanka és ő teljesen más szerepet töltöttek be a pártban: ő például – Blankával ellentétben – tagja volt a Momentum küldöttgyűlésének is, és az elmúlt három évben mindig az első sorokból küzdötte végig a kampányokat.

 

Nagy Károly azt is cáfolta, hogy Fekete-Győr András pártelnök miniszterelnök-jelöltsége, illetve a Momentum egyre inkább köré koncentrálódó politikája miatt távozna a pártból: mint elmondta, Fekete-Győr miniszterelnök-jelöltségét ő is támogatta, integratív személyiségnek tartja.

 

Az Azonnali kérdésére, hogy ha nem személyes konfliktusok, akkor szervezeti feszültségek állnak-e a kilépése mögött, Nagy úgy reagált:

 

„ez az a kérdés, amire már nem szeretnék válaszolni”.

 

A kilépő politikus hozzátette, hogy azokat a vitákat, amiket megvívott, és azokat az észrevételeket, amiket ő tett, az érintettek tudják, de benne a Momentummal kapcsolatban rossz érzés egyáltalán nincsen, és a jövőben is jó kapcsolatot kíván ápolni a párttal.

 

Mi lesz az önkormányzati munkával?

 

Így kíván eljárni az önkormányzati munkájában is: a DK-s Szaniszló Sándor vezette XVIII. kerületben – ahol az ellenzéki pártok 13:8 arányban többségben vannak a Fidesszel szemben – az ellenzéki pártok külön frakciókat alkotnak, és frakciószövetségben működnek a testületben. Nagy Károly

 

a Momentum önkormányzati frakciójából is ki fog lépni, önkormányzati munkáját azonban független képviselőként folytatja az ellenzéki koalíció munkáját támogatva.

 

Kérdésünkre a képviselő azt is elárulta, hogy nem tervez belépni más pártba, és egyelőre az előválasztáson való induláson sem gondolkodik civil jelöltként.

 

És hogy hogyan érzi most magát a frissen kilépő politikus? Elmondása szerint felszabadultan és nyugodtan. „Az elmúlt fél évben nem éreztem jól magam, most már jó érzem magam, és megkönnyebbülés, hogy meghoztam ezt a döntést.”

 

NYITÓKÉP: Nagy Károly / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás