Az ellenzék bojkottja miatt nem sikerült leváltania a parlament elnökét a jobboldali szlovén kormánynak

2021.03.31. 11:05

Janez Janšat jelenleg a nyugdíjaspárt kilépése utáni kisebbségi kormánykoalícióban ellenzéke bojkottálta, hogy az eredetileg a koalíciós partner pártjában politizáló, de őt rendszeresen kritizáló és akadályozó Igor Zorčič házelnököt szavazással távolítsák el.

Az ellenzék bojkottja miatt nem sikerült leváltania a parlament elnökét a jobboldali szlovén kormánynak

Elbukott az a szavazás március 31-én a szlovén parlamentben, amelynek segítségével Janez Janša miniszterelnök pártja, a Szlovén Demokrata Párt (SDS), és koalíciós partnerei, az Új Szlovénia (Nsi) és a Modern Centrum Pártja (SMC) megpróbálták eltávolítani az ugyancsak a Modern Centrumban mandátumot szerző házelnököt, Igor Zorčičot.

Igor Zorčičot még az előző miniszterelnök, Marjan Šarec lemondása után, 2020. március 2-án választották meg a nemzetgyűlés elnökének, miután Janša lett a miniszterelnök.

Az akkor még a Modern Centrumban ülő Zorčič azonban március 26-án kilépett pártja frakciójából, és új parlamenti csoportot alakított, két másik, az SMC-ben politizáló társával, és a Janša koalícióját már korábban elhagyó Nyugdíjaspárt (DeSuS), egy képviselőjével.

Ezzel a Janša által vezetett jobboldali szlovén koalíciónak 38 szavazata maradt a nemzetgyűlésben, tehát kisebbségbe került.

A többséghez viszont 46 voks kell, amit jelenleg nagyon nehéz összeszedni. Mindennek próbája volt az a kezdeményezés, amellyel a kormánykoalíció pártjai megpróbálták a kilépő Zorčičot eltávolítani házelnöki posztjáról. A szavazáson kizárólag az SDS, Nsi és SMC képviselői voltak jelen, az ellenzéki Marjan Šarec Listája (LMŠ), a szociáldemokraták (SD), az újbaloldali Levica és a szintén ellenzéki Alenka Bratušek Pártja a szavazást egyenesen bojkottálta, így semmi esélye nem volt annak, hogy ilyen körülmények között Zorčičot valóban el lehet távolítani a posztjáról.

Igor Zorčič a maga részéről üdvözölte a szavazás kimenetelét, és közölte, örvend annak, hogy „a józan ész győzedelmeskedett.”

A szavazás után Tanja Fajon, az ellenzéki szociáldemokraták elnöke és EP-képviselője egyenesen győzelmet hirdetett a szlovén miniszterelnök fölött, kihangsúlyozva, hogy a többség elvesztése után a kisebbségi jobboldali koalíció lényegében immár nem tudja irányítani a szlovén törvényhozást sem.

Szerinte ezért a válságot egyedül egy előrehozott választás szüntethetné meg, amellyel Janez Janša leváltható lenne.

Danijel Krivec SDS-es képviselő szerint azonban korai az ellenzék öröme, és a mostani kudarc nem azt jelenti, hogy „nem próbálják meg újból” eltávolítani az őket faképnél hagyó Zorčičot.

Janša korábban már jelentős bajba került, amikor a DeSUS, a nyugdíjasok pártjának elnöke, Karl Erjavec már 2020. december 18-án bejelentette, nem tetszik neki, hogy a miniszterelnök szoros kapcsolatokat ápol Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, és propagandasajtóján kereszül „orbanizálni” akarja Szlovéniát, ezért nem kormányoz a továbbiakban vele.

Erjavec szerint akkor minderre azért volt szükség, mert szerinte Szlovéniának nem Orbánnal, hanem a németekkel és franciákkal kellene tartaniuk az EU ügyeiben, hogy az ország „valóban magországgá” válhasson majd.

Magyarországon is nagy figyelmet kapott az a jelenség, hogy Janez Janša Habony Árpád embereinek hathatós segítségével komoly jobboldali médiabirodalmat épített ki egy szlovén televízió, a Nova24 és a Demokracija nevű napilap körül, amelyet igyekszik a Fidesz által ellenőrzött médiáról mintázni. A szlovén ellenzéki politikusok szerint azonban ezt a kísérletet a csírájában kell elfojtani, és Janša koalíciójának egyre több tagja értett egyet velük ebben.

Akkor rövid kormányválság alakult ki Szlovéniában ami most, a kormányzó többség elveszítésével, és a kisebbségi kormányzással visszatérhet, az előrehozott választáshoz azonban bizalmi szavazást kellene majd indítani a kormányfő ellen.

NYITÓKÉP: Janez Janša még a szlovén ellenzék vezéreként felszólal az Európai Néppárt 2018 novemberi, Helsinkiben tartott kongresszusán / Fotó: Európai Néppárt, Wikimedia Commons. Licensz: CC-BY-SA 2.0

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek