+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Tóth Csaba Tibor
2021. március 31. szerda, 11:05
Janez Janšat jelenleg a nyugdíjaspárt kilépése utáni kisebbségi kormánykoalícióban ellenzéke bojkottálta, hogy az eredetileg a koalíciós partner pártjában politizáló, de őt rendszeresen kritizáló és akadályozó Igor Zorčič házelnököt szavazással távolítsák el.

Elbukott az a szavazás március 31-én a szlovén parlamentben, amelynek segítségével Janez Janša miniszterelnök pártja, a Szlovén Demokrata Párt (SDS), és koalíciós partnerei, az Új Szlovénia (Nsi) és a Modern Centrum Pártja (SMC) megpróbálták eltávolítani az ugyancsak a Modern Centrumban mandátumot szerző házelnököt, Igor Zorčičot.

 

Igor Zorčičot még az előző miniszterelnök, Marjan Šarec lemondása után, 2020. március 2-án választották meg a nemzetgyűlés elnökének, miután Janša lett a miniszterelnök.

 

Az akkor még a Modern Centrumban ülő Zorčič azonban március 26-án kilépett pártja frakciójából, és új parlamenti csoportot alakított, két másik, az SMC-ben politizáló társával, és a Janša koalícióját már korábban elhagyó Nyugdíjaspárt (DeSuS), egy képviselőjével.

 

Ezzel a Janša által vezetett jobboldali szlovén koalíciónak 38 szavazata maradt a nemzetgyűlésben, tehát kisebbségbe került.

 

A többséghez viszont 46 voks kell, amit jelenleg nagyon nehéz összeszedni. Mindennek próbája volt az a kezdeményezés, amellyel a kormánykoalíció pártjai megpróbálták a kilépő Zorčičot eltávolítani házelnöki posztjáról. A szavazáson kizárólag az SDS, Nsi és SMC képviselői voltak jelen, az ellenzéki Marjan Šarec Listája (LMŠ), a szociáldemokraták (SD), az újbaloldali Levica és a szintén ellenzéki Alenka Bratušek Pártja a szavazást egyenesen bojkottálta, így semmi esélye nem volt annak, hogy ilyen körülmények között Zorčičot valóban el lehet távolítani a posztjáról.

 

Igor Zorčič a maga részéről üdvözölte a szavazás kimenetelét, és közölte, örvend annak, hogy „a józan ész győzedelmeskedett.”

 

A szavazás után Tanja Fajon, az ellenzéki szociáldemokraták elnöke és EP-képviselője egyenesen győzelmet hirdetett a szlovén miniszterelnök fölött, kihangsúlyozva, hogy a többség elvesztése után a kisebbségi jobboldali koalíció lényegében immár nem tudja irányítani a szlovén törvényhozást sem.

 

Szerinte ezért a válságot egyedül egy előrehozott választás szüntethetné meg, amellyel Janez Janša leváltható lenne.

 

Danijel Krivec SDS-es képviselő szerint azonban korai az ellenzék öröme, és a mostani kudarc nem azt jelenti, hogy „nem próbálják meg újból” eltávolítani az őket faképnél hagyó Zorčičot.

 

Janša korábban már jelentős bajba került, amikor a DeSUS, a nyugdíjasok pártjának elnöke, Karl Erjavec már 2020. december 18-án bejelentette, nem tetszik neki, hogy a miniszterelnök szoros kapcsolatokat ápol Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, és propagandasajtóján kereszül „orbanizálni” akarja Szlovéniát, ezért nem kormányoz a továbbiakban vele.

 

Erjavec szerint akkor minderre azért volt szükség, mert szerinte Szlovéniának nem Orbánnal, hanem a németekkel és franciákkal kellene tartaniuk az EU ügyeiben, hogy az ország „valóban magországgá” válhasson majd.

 

Magyarországon is nagy figyelmet kapott az a jelenség, hogy Janez Janša Habony Árpád embereinek hathatós segítségével komoly jobboldali médiabirodalmat épített ki egy szlovén televízió, a Nova24 és a Demokracija nevű napilap körül, amelyet igyekszik a Fidesz által ellenőrzött médiáról mintázni. A szlovén ellenzéki politikusok szerint azonban ezt a kísérletet a csírájában kell elfojtani, és Janša koalíciójának egyre több tagja értett egyet velük ebben.

 

Akkor rövid kormányválság alakult ki Szlovéniában ami most, a kormányzó többség elveszítésével, és a kisebbségi kormányzással visszatérhet, az előrehozott választáshoz azonban bizalmi szavazást kellene majd indítani a kormányfő ellen.

 

NYITÓKÉP: Janez Janša még a szlovén ellenzék vezéreként felszólal az Európai Néppárt 2018 novemberi, Helsinkiben tartott kongresszusán / Fotó: Európai Néppárt, Wikimedia Commons. Licensz: CC-BY-SA 2.0

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

A képviselő szerint most bizony az ombudsmannak kell a kormány rendelkezése ellen védenie az egészséghez való alapjogot Magyarországon.

Az ortodox egyház, a mulatósénekesek és a maszkviselés belengetett eltörlése se nagyon növelte a románok oltási kedvét, így a misztikumhoz fordultak.

A Tsúfos Tükör huszadik számában meg-mutatkozik, hogy kotsmázással, dorbézolással 's dínom-dánommal kísérti meg a' Gonosz, a' fene védetségi kártya pedig tsak a jámborságtól s' a' józanságtól védhet meg.

Nemcsak pénzt, hanem 20 liter fehérbort is adott, sőt még a polgármester magánbirtokán is dolgozott a panasztevő.

Öt év alatt négyszeresére nőtt az átadott új ingatlanok száma, aminek oka a koronavírus
előtti időkben keresendő.

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás