+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Petróczi Rafael
2021. március 31. szerda, 10:10
A Müszi és a Dürer Kert bezárása után fájóan hiányzik ma Budapestről az undergroundot felkaroló kulturális tér. A ferencvárosi önkormányzat Konnektor Művészeti Inkubátorház néven ezért új otthont kínál az undergroundnak: három teremre kedvezményes bérleti díj ellenében már pályázni is lehet. A kutyapártos alpolgármester még a gonosz földönkívülieket is várja, hogy pályázzanak, még akkor is, ha ezzel földönkívüli inváziót indít el.

„Novemberben akartuk kiírni ezt a pályázatot, de akkor jött éppen a járványügyi zárás, így ez nem történt meg. Most viszont már reméljük, hogy lassan nyitás jön, illetve már mi sem bírtunk tovább várni” – mesélte az Azonnalinak a Kétfarkú Kutya Párt társelnöke és egyben Ferencváros kulturális alpolgármestere, Döme Zsuzsanna a kerületi Konnektor Művészeti Inkubátorház hétfőn megjelent pályázati kiírásáról.

 

A Müszi és a Dürer Kert a minta

 

Még tavaly októberben határozott úgy a Baranyi Krisztina vezette IX. kerület, hogy a Vágóhíd utca 31-33. szám alatt elhelyezkedő, önkormányzati tulajdonban lévő ingatlant kísérleti jelleggel kulturális inkubátorházzá alakítja, lehetőséget adva a pályakezdő fiataloknak, civil szervezeteknek, kisközösségeknek, művészeknek, hogy itt találják meg helyüket kulturális-közösségi programjaiknak. Ezek – mint azt a pályázati kiírás tartalmazza – lehetnek előadások, kiállítások, oktatási tevékenységek, tréningek, műhelyek vagy szociális rendezvények is.

 

 

A Konnektor Művészeti Inkubátorháznak keresztelt projekt célja tehát alapvetően – az évek óta megszűnt Tűzraktér, a nemrég bezárt Müszi vagy az Ajtósi Dürer sorról kitessékelt Dürer Kert mintájára (ami hamarosan új budai helyszínen nyithat ki) – egy olyan teret létrehozni, ahol

 

a kulturális élet új vagy kisebb réteg érdeklődésre számot tartó underground szervezetei, művészei, informális csoportjai működhetnek

 

a piaci bérleményekhez képest jóval rugalmasabban, akár más szervezetekkel közös használatban is.

 

A VÁGÓHÍD UTCÁBAN TALÁLHATÓ KONNEKTOR ÉPÜLETE MŰVELŐDÉSI HÁZKÉNT MŰKÖDIK.

 

Így aztán gyakorlatilag bármilyen közösségi programötlettel lehet pályázni, ami izgalmas, jó, máshol valószínűleg nem lenne helye, és minél többeknek kínál ingyenes szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget.

 

Akkor is érdemes pályázni, ha nem járványkompatibilis programot szerveznél

 

Ennek keretében a közös helyiségeket önkéntes munkában ki is festették, most pedig a Konnektor összesen 15 bérbe adható terméből egyelőre hármat lehet megpályázni: egy 12 négyzetméteres termet havi 16 800 forintért, egy 16 négyzetméteres termet 22 400 forintért, illetve egy 35 négyzetméteres termet 49 ezer forintért.

 

„Ezek nagyon olcsón bérelhető termek, amit egy kis társaság is össze tud dobni, és direkt úgy lettek megszabva az árak, hogy az segítség legyen egy pici szervezetnek is”

 

– mondta Döme azon kérdésünkre, hogy elképzelhető-e, hogy a járványhelyzetre való tekintettel elengedjék a nyertes pályázóknak a bérleti díj egy részét vagy egészét. Az alpolgármester hozzátette, hogy amennyiben jogszabály kötelezi őket erre, úgy természetesen elengedi az önkormányzat a bérleti díjat, de az eleve kedvező díjszabás miatt nem tervezik ezt hosszú távon.

 

Tekintve, hogy egy ingatlan beltéri termeit kínálja bérlésre az önkormányzat, kíváncsiak voltunk arra is, hogy Döme mit üzenne azoknak, akik azért haboznak pályázni, mert tartanak attól, hogy nem fognak tudni olyan programot nyújtani, ami megfelel a járványügyi követelményeknek. Az alpolgármester erre igyekezett megnyugtatni a leendő pályázókat, hogy nem a pandémia idejére keresnek bérlőket, habár örülni fognak annak, ha a pályázatban megjelenik az is, hogy járványügyi helyzetben milyen alternatívákkal tud szolgálni a pályázó, ez azonban nem elbírálási szempont.

 

Sőt, ha még nem lesz járványügyi nyitás egy ideig, akkor is lesz mit tenni-venni a nyertes pályázóknak: a termekkel ugyanis még sok teendő van, annak berendezése előtt egy festést is meg lehet ejteni. Az alpolgármester elmondása szerint

 

azért csak a közös helyiségek festésére koncentráltak, hogy a leendő bérlők a maguk képére formálhassák a termeiket.

 

AZ ÖNKÉNTESEK A KÖZÖS HELYISÉGEKET KIFESTETTÉK, A TERMEKET A BÉRLŐK A SAJÁT ÍZLÉSÜKNEK MEGFELELŐEN ALAKÍTHATJÁK.

 

Mindazonáltal a Kutyapárt társelnöke reméli, hogy a május közepi eredményhirdetés idejére már lesz akkora nyitás, hogy beltéren is lehessen majd bizonyos előírásokat betartva programokat szervezni: „A ludak balra repültek a Bakáts tér fölött, abból olvastam ezt ki.”

 

A gonosz földönkívüliek is pályázhatnak, csak tartsák be a szerződésben vállaltakat

 

Külön érdekessége a több elemében is humorosra vett pályázati kiírásnak, hogy mindenki pályázhat, akinek van programötlete: még a földönkívüliek is. Az Azonnali kérdésére, hogy a gonosz földönkívüliek, mondjuk a Star Trek klingonjai is pályázhatnak-e, Döme úgy válaszolt:

 

„A gonosz erőket megpróbáljuk távol tartani a Konnektortól. Persze ha olyan sok és színes programot kínálnak, ami sokaknak jó, hasznos vagy értékes, lehet, hogy egy-két gonoszabb szervezet is be tud férkőzni a nyertesek közé.”

 

Ehhez a Kutyapárt társelnöke hozzátette, hogy a pályázat elbírálásakor a programkínálat a legfontosabb szempont, és a pályázatokat az úgynevezett Konnektor Tanács fogja elbírálni, amelynek tagjai Dömén kívül Mező András, a Konnektor koordinátora, illetve majd a későbbi pályázati körökben a Konnektor aktuális bérlői.

 

Ez ugyanis kifejezetten cél a Konnektor esetében, hogy az ott művészeti-kulturális tevékenységet biztosító bérlőket is bevonják a döntéshozatalba – ezért sem hirdette meg az önkormányzat egyszerre mind a 15 kiadó termet, ráadásul így egy korábbi körben vesztes pályázó is újra tud majd pályázni egy jobb anyaggal.

 

HOGY MINEK ÖRÜLNEK ENNYIRE A KONNEKTOR FALAIT LEFESTŐ ÖNKÉNTESEK, NEM TUDNI, TALÁN ÉPPEN ANNAK, HOGY MILYEN JÓL FESTENEK FALAT. 

 

Ezzel kapcsolatban Döme elmondta, hogy a nyertes pályázókkal az általuk vállalt programokra fognak szerződést kötni, és a Konnektor Tanács feladata lesz az is, hogy ezek teljesítését havi szinten ellenőrizze. Ha egy bérlő nem teljesíti a vállaltakat, vagy a Konnektor házirendjét megsérti, úgy az szerződésbontással is járhat.

 

„Nem évente egyszer egy fél oldalas beszámolót fogunk kérni, így nem fognak ki nem használt együttműködések születni a bérlő és az önkormányzat között.

 

A Konnektor lesz tulajdonképpen Ferencváros rendpárti intézménye”

 

– jelentette ki az alpolgármester. A szigorú ellenőrzés pedig vonatkozni fog a gonosz földönkívüli pályázókra is.

 

Ha pedig ez végül a gonosz földönkívüliek invázióját hozná magával, Döme bízik abban, hogy a Kutyapárt külpolitikai erőfeszítéseinek hála az inváziós seregeket a saját hatalmi érdekeikre tudják majd felhasználni, elfoglalva például a XII. kerületet, hogy az űrhöz is közelebb legyenek, vagy a magyarok számára délen, a Földközi-tenger környékét, hogy legyen tengerünk.

 

Hogyan lehet pályázni?

 

A leendő bérlőknek először is egy online jelentkezési lapot kell kitölteni, amiben kiválasztják, hogy melyik teremre pályáznak, bemutatják magukat és/vagy a szervezetüket, és részletesen kifejtik, hogy milyen programokat szeretnének megvalósítani a Konnektor falain belül, vagy annak szűken vett környékén.

 

A pályázatokat április 28-ig lehet beküldeni, amiket a Konnektor Tanács május 14-gyel bezárólag bírál el, és értesíti mind a nyertes, mind a vesztes pályázókat az eredményről.

 

A pályázat menetéről és az elbírálás szempontjairól bővebb tájékoztatást ide kattintva, a pályázati kiírásban lehet találni.

 

KÉPEK: A Konnektor fotógalériája

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás