Kurz vétóval fenyegetőzik, ha nem kap több vakcinát Ausztria

2021.03.30. 21:19

Az osztrák kancellár úgy harcolna ki több vakcinát országának, hogy megakadályozná az EU-t, hogy élesítse az opciós jogát 100 millió adag további Pfizer-vakcinára.

Kurz vétóval fenyegetőzik, ha nem kap több vakcinát Ausztria

Március 25-én és 26-án tartottak virtuális Európai Tanács-találkozót, ahol az EU-tagállamok kormány- és államfői többek között a koronavírus elleni vakcinák elosztásáról is tárgyaltak.

A Politico értesülései szerint

az Európai Tanács ülésén éles vita alakult ki a vakcinaszállítmányok elosztása kapcsán.

Ugyan az Európai Tanács a csúcstalálkozó után kiadott nyilatkozatában megerősítette a lakosságarányos szétosztás elvét, de emellett arról is döntöttek, hogy a 2021 második negyedévére ütemezett 10 millió adag amerikai-német Pfizer-BioNTech-vakcina elosztásával az Állandó Képviselők Bizottságát – az Európai Unió tagállamainak brüsszeli nagyköveteiből álló testületet – bízzák meg.

Mivel a brüsszeli nagykövetek fogják megtárgyalni a június 30-ig érkező 10 millió adag Pfizer-BioNTech-vakcinák elosztását, ez lehetőséget ad az országoknak arra, hogy újratárgyalják az elosztások arányát. A legtöbb kormányfő ezzel azt szerette volna elérni, hogy azokba az országokba érkezhessen több vakcina, ahol jelenleg intenzíven tombol a járvány és az oltáskampánnyal sem állnak túl jól – ilyen tagállam például Bulgária vagy Litvánia.

Azonban nem mindenki elégedett ezen fejleményekkel. A lap szerint az osztrák kancellár, Sebastian Kurz azzal fenyegette meg uniós kollégáit, hogy

Ausztria megvétózza az EU opciós jogát 100 millió adag Pfizer-BioNTech-vakcinára, ha Ausztria nem kap több vakcinát, mint eddig.

Kurz a belebegtetett vétó mellett megismételte korábbi álláspontját, miszerint az EU-ban nem igazságosan osztják szét a vakcinaszállítmányokat. A Pfizerrel kötött szerződés értelmében az Európai Bizottságnak április közepéig kell jeleznie a gyártónak, hogy igényt tart-e a már lekötött 400 millió adag vakcina mellé újabb 100 millióra.

A Politiconak több diplomata is nyilatkozott, akik úgy látják, hogy Kurz ezzel azon országok oltáskampányát nehezíti, ahol jelenleg nagyon rosszul állnak a járvánnyal. Egy név nélkül nyilatkozó diplomata szerint Kurz önzően viselkedik, és úgy véli: „A szolidaritás egyirányú út Bécs szerint.”

Kurz már korábban is élesen bírálta az EU-t a vakcinaelosztás kapcsán, mert szerinte az egyes tagállamok és a gyógyszergyártók külön szerződéseket is kötöttek, és emiatt egyes országok előnyhöz jutnak más országokhoz képest. Az osztrák kancellár az EU-s csúcstalálkozó előtt még szövetségeseket is keresett ahhoz, hogy próbáljanak módosítani a vakcinaelosztás elvén, de csak részleges győzelmet könyvelhetett el azzal, hogy a kormányfők helyett a tagállamok brüsszeli nagykövetei fognak majd tárgyalni erről. Osztrák sajtóinformációk szerint Oroszország nagyjából egymillió adag Szputnyik-vakcinát kínált fel közben Ausztriának.

Ausztria az oltáskampányával egyébként jól áll az EU-ban: míg Ausztriában a lakosságnak már a 13 százaléka kapta meg legalább az első oltását, addig az EU-s átlag 10,7 százalék a Bloomberg naponta frissülő statisztikája szerint.

A környező országokban jelenleg így állnak az oltásokkal:

NYITÓKÉP: Sebastian Kurz várakozik az első beoltott osztrák nővel az oltás előtt december 27-én. Fotó: Sebastian Kurz / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek