Járványellenes nemzetközi szerződést szorgalmaz számos vezető európai politikus

Szerző: Techet Péter
2021.03.30. 14:55

Angela Merkel, Boris Johnson, Mario Draghi, Klaus Johannis és Aleksandar Vučić is aláírta azt a felhívást, amely egy új nemzetközi szerződésben rendezné egy jövőben esetleg megjelenő új járvány esetén a szorosabb és gyorsabb nemzetközi együttműködést.

Járványellenes nemzetközi szerződést szorgalmaz számos vezető európai politikus

Kedden több külföldi újságban is megjelent egy felhívás, amit többek között Emmanuel Macron francia elnök, Angela Merkel német kancellár, Mario Draghi olasz kormányfő, Boris Johnson brit kormányfő, Aleksandar Vučić szerb elnök, Klaus Johannis román elnök, Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, Mark Rutte holland kormányfő, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Edi Rama albán miniszterelnök vagy Cyril Ramaphosa dél-afrikai államelnök írt alá. Sem Ursula von der Leyen, sem Orbán Viktor nem csatlakozott a felhíváshoz.

Ebben arról írnak, hogy

a jelenlegi járványhelyzet az 1940-es évek óta a legnagyobb kihívás az emberiségre.

A koronavírus-járványból azonban tanulni kell, és abbéli reményüket fejezik ki, hogy „egy szilárd nemzetközi egészségügyi szervezet” épülhet fel a mostani járvány legyőzése után. Erre azért van szükség, mert világjárványokat egyetlen állam vagy eddigi nemzetközi szervezet sem tud önállóan kezelni – ezért nem az a kérdés, hogy kell-e egy új nemzetközi együttműködési forma a járványügyben, hanem hogy mikor születik ez meg. A közös cél az, hogy új járványok esetén a vakcinákat is könnyebben lehessen elosztani, ne alakuljanak ki egyenlőtlenségek.

Az új egyezménynek az „egy egészség” elvét kellene követnie: azaz

az emberi, az állati és a környezeti egészséget egy egységként kell elgondolnia.

A felhívás azonban csak egy politikai szándéknyilatkozat, annak nincs semmilyen jogi kötőereje.

NYITÓKÉP: Fent balról jobbra: Boris Johnson, Klaus Johannis, Mario Draghi és Emmanuel Macron. Lent balról jobbra: Mark Rutte, Angela Merkel, Charles Michel és Aleksandar Vučić.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek