+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. március 30. kedd, 14:55
Angela Merkel, Boris Johnson, Mario Draghi, Klaus Johannis és Aleksandar Vučić is aláírta azt a felhívást, amely egy új nemzetközi szerződésben rendezné egy jövőben esetleg megjelenő új járvány esetén a szorosabb és gyorsabb nemzetközi együttműködést.

Kedden több külföldi újságban is megjelent egy felhívás, amit többek között Emmanuel Macron francia elnök, Angela Merkel német kancellár, Mario Draghi olasz kormányfő, Boris Johnson brit kormányfő, Aleksandar Vučić szerb elnök, Klaus Johannis román elnök, Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, Mark Rutte holland kormányfő, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Edi Rama albán miniszterelnök vagy Cyril Ramaphosa dél-afrikai államelnök írt alá. Sem Ursula von der Leyen, sem Orbán Viktor nem csatlakozott a felhíváshoz.

 

Ebben arról írnak, hogy

 

a jelenlegi járványhelyzet az 1940-es évek óta a legnagyobb kihívás az emberiségre.

 

A koronavírus-járványból azonban tanulni kell, és abbéli reményüket fejezik ki, hogy „egy szilárd nemzetközi egészségügyi szervezet” épülhet fel a mostani járvány legyőzése után. Erre azért van szükség, mert világjárványokat egyetlen állam vagy eddigi nemzetközi szervezet sem tud önállóan kezelni – ezért nem az a kérdés, hogy kell-e egy új nemzetközi együttműködési forma a járványügyben, hanem hogy mikor születik ez meg. A közös cél az, hogy új járványok esetén a vakcinákat is könnyebben lehessen elosztani, ne alakuljanak ki egyenlőtlenségek.

 

Az új egyezménynek az „egy egészség” elvét kellene követnie: azaz

 

az emberi, az állati és a környezeti egészséget egy egységként kell elgondolnia.

 

A felhívás azonban csak egy politikai szándéknyilatkozat, annak nincs semmilyen jogi kötőereje.

 

NYITÓKÉP: Fent balról jobbra: Boris Johnson, Klaus Johannis, Mario Draghi és Emmanuel Macron. Lent balról jobbra: Mark Rutte, Angela Merkel, Charles Michel és Aleksandar Vučić.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás