+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. március 29. hétfő, 20:00
Ötven éven át mindennap Plantu egy-egy karikatúrájával a címlapján jelent meg a legnagyobb francia napilap, a liberális Le Monde. A karikaturista bejelentette visszavonulását: csütörtöktől új szerzők rajzai jönnek. Mindennap egy másik ország karikaturistájától.

Aki 1972 óta olvassa a Le Monde liberális párizsi napilapot, mindennap találkozhatott a címlapon egy karikatúrával. Az idén 70 éves Jean Plantureux – művésznevén: Plantu – 21 évesen, 1972-ben kapott lehetőséget napi karikatúrák gyártására az újságnál. Plantu védjegyévé vált, hogy

 

valamennyi karikatúráján – amelyek legtöbbször a Le Monde címlapjának jobboldali alsó sarkában jelennek meg – egy egér volt látható.

 

(A napi rajzait itt lehet visszanézni.)

 

PLANTU EGYIK NEMRÉGI KARIKATÚRÁJA A FRANCIA JÁRVÁNYKEZELÉS BIZONYTALANSÁGA KAPCSÁN: „KIRE VÁRUNK?” „2022-RE!” A SAROKBAN ITT IS MEGJELENIK AZ EGÉR MINT ALKOTÓI VÉDJEGYE. FOTÓ: PLANTU / FB

 

Ennek a hagyománynak szerdán – március 31-én – végeszakad: Plantu bejelentette ugyanis, hogy 70 évesen vissza szeretne már vonulni a mindennapi munkától.

 

A karikaturista azt mondta, hogy nem azért távozik, mert bármi problémája lenne a lappal. Már tíz éve tervezi a visszavonulását, de csak akkor akarta ezt meglépni, ha garanciát kap a laptól, hogy a karikatúrák nem tűnnek el a Le Monde-ból.

 

„Nem szeretném, ha egy reklám jelenne meg a helyemen”

 

nyilatkozta az Europe 1 rádióadónak. Az RTL rádiónak pedig azt mondta, hogy mindennap hatalmas felelősség volt számára a vezető francia napilapnak készíteni karikatúrákat: „A Le Monde olyan hatalmat adott nekem, ami túllépett rajtam.”

 

Plantu nem volt híve annak, hogy bármit ki lehessen figurázni a karikatúrákkal. 2005-ben, amikor kirobbant a vita a Mohamed-karikatúrák kapcsán azt mondta, hogy

 

„nem kell Mohamedet rajzolnom“.

 

Ezt még 2019-ben is felrótta neki Philipp Val, a Charlie Hebdo egykori szerkesztője, aki szerint Plantu a nyilatkozatával az öncenzúrát támogatta volna.

 

„NEM KELL MOHAMEDET RAJZOLNOM“ – ÍRTA 2005-BEN AZ EGYIK NAPI KARIKATÚRÁJÁRA PLANTU, AKI ELLENEZTE MÁSOK ÉRZÉSEINEK KARIKATÚRÁKKAL TÖRTÉNŐ MEGSÉRTÉSÉT. FOTÓ: CLASSES BNF / FB

 

A France Culture rádióadónak nyilatkozva elmondta, hogy a karikatúrák miatt lett igazán nagy hírfogyasztó, mert ezek adják neki az inspirációt a rajzokhoz. A karikaturista élénken követte és rajzaival kommentálta a nemzetközi politikai eseményeket is.

 

Plantu most valóban elérte, hogy szerdai távozása után se marad napi karikatúra nélkül a Le Monde. Ezentúl azonban nem egyetlen ember feladata lesz a rajzok készítése –

 

egy karikaturistákból álló nemzetközi szervezet küldi majd be mindennap a javaslatait, és azokból válogat a párizsi szerkesztőség.

 

PLANTU A PALESZTIN ÁLLAMISÁG TÁMOGATÓJA. EZEN A 2016-OS KARIKATÚRÁN AZT ÍRTA: „EZEN A KARIKATÚRÁN ELREJTETTÜNK EGY PALESZTIN ÁLLAMOT – MEG TUDNÁD TALÁLNI?” KÉP: PLANTU / FB

 

Még 2005-ben az akkori ENSZ-főtitkár, Kofi Annan kezdeményezésére hozta létre Plantu a Cartooning for Peace-hálózatot. Ez egyfajta válasz volt az akkori tüntetésekre, amelyeket egy dán napilap Mohamed-karikatúrái váltottak ki. Plantu tudatosan keresztény, muzulmán és zsidó karikaturistákat hívott meg. Ezentúl ők lehetnek – mindennap egy valaki a világ valamely országából – a Le Monde új napi karikaturistái.

 

NYITÓKÉP: A francia köztársaság 150. évfordulójára készített karikatúra / Plantu, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

A képviselő szerint most bizony az ombudsmannak kell a kormány rendelkezése ellen védenie az egészséghez való alapjogot Magyarországon.

Az ortodox egyház, a mulatósénekesek és a maszkviselés belengetett eltörlése se nagyon növelte a románok oltási kedvét, így a misztikumhoz fordultak.

A Tsúfos Tükör huszadik számában meg-mutatkozik, hogy kotsmázással, dorbézolással 's dínom-dánommal kísérti meg a' Gonosz, a' fene védetségi kártya pedig tsak a jámborságtól s' a' józanságtól védhet meg.

Nemcsak pénzt, hanem 20 liter fehérbort is adott, sőt még a polgármester magánbirtokán is dolgozott a panasztevő.

Öt év alatt négyszeresére nőtt az átadott új ingatlanok száma, aminek oka a koronavírus
előtti időkben keresendő.

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás