Ötven év után otthagyja a Le Monde-ot a vezető karikaturistája

Szerző: Techet Péter
2021.03.29. 20:00

Ötven éven át mindennap Plantu egy-egy karikatúrájával a címlapján jelent meg a legnagyobb francia napilap, a liberális Le Monde. A karikaturista bejelentette visszavonulását: csütörtöktől új szerzők rajzai jönnek. Mindennap egy másik ország karikaturistájától.

Ötven év után otthagyja a Le Monde-ot a vezető karikaturistája

Aki 1972 óta olvassa a Le Monde liberális párizsi napilapot, mindennap találkozhatott a címlapon egy karikatúrával. Az idén 70 éves Jean Plantureux – művésznevén: Plantu – 21 évesen, 1972-ben kapott lehetőséget napi karikatúrák gyártására az újságnál. Plantu védjegyévé vált, hogy

valamennyi karikatúráján – amelyek legtöbbször a Le Monde címlapjának jobboldali alsó sarkában jelennek meg – egy egér volt látható.

(A napi rajzait itt lehet visszanézni.)

PLANTU EGYIK NEMRÉGI KARIKATÚRÁJA A FRANCIA JÁRVÁNYKEZELÉS BIZONYTALANSÁGA KAPCSÁN: „KIRE VÁRUNK?” „2022-RE!” A SAROKBAN ITT IS MEGJELENIK AZ EGÉR MINT ALKOTÓI VÉDJEGYE. FOTÓ: PLANTU / FB

Ennek a hagyománynak szerdán – március 31-én – végeszakad: Plantu bejelentette ugyanis, hogy 70 évesen vissza szeretne már vonulni a mindennapi munkától.

A karikaturista azt mondta, hogy nem azért távozik, mert bármi problémája lenne a lappal. Már tíz éve tervezi a visszavonulását, de csak akkor akarta ezt meglépni, ha garanciát kap a laptól, hogy a karikatúrák nem tűnnek el a Le Monde-ból.

„Nem szeretném, ha egy reklám jelenne meg a helyemen”

nyilatkozta az Europe 1 rádióadónak. Az RTL rádiónak pedig azt mondta, hogy mindennap hatalmas felelősség volt számára a vezető francia napilapnak készíteni karikatúrákat: „A Le Monde olyan hatalmat adott nekem, ami túllépett rajtam.”

Plantu nem volt híve annak, hogy bármit ki lehessen figurázni a karikatúrákkal. 2005-ben, amikor kirobbant a vita a Mohamed-karikatúrák kapcsán azt mondta, hogy

„nem kell Mohamedet rajzolnom“.

Ezt még 2019-ben is felrótta neki Philipp Val, a Charlie Hebdo egykori szerkesztője, aki szerint Plantu a nyilatkozatával az öncenzúrát támogatta volna.

„NEM KELL MOHAMEDET RAJZOLNOM“ – ÍRTA 2005-BEN AZ EGYIK NAPI KARIKATÚRÁJÁRA PLANTU, AKI ELLENEZTE MÁSOK ÉRZÉSEINEK KARIKATÚRÁKKAL TÖRTÉNŐ MEGSÉRTÉSÉT. FOTÓ: CLASSES BNF / FB

A France Culture rádióadónak nyilatkozva elmondta, hogy a karikatúrák miatt lett igazán nagy hírfogyasztó, mert ezek adják neki az inspirációt a rajzokhoz. A karikaturista élénken követte és rajzaival kommentálta a nemzetközi politikai eseményeket is.

Plantu most valóban elérte, hogy szerdai távozása után se marad napi karikatúra nélkül a Le Monde. Ezentúl azonban nem egyetlen ember feladata lesz a rajzok készítése –

egy karikaturistákból álló nemzetközi szervezet küldi majd be mindennap a javaslatait, és azokból válogat a párizsi szerkesztőség.

PLANTU A PALESZTIN ÁLLAMISÁG TÁMOGATÓJA. EZEN A 2016-OS KARIKATÚRÁN AZT ÍRTA: „EZEN A KARIKATÚRÁN ELREJTETTÜNK EGY PALESZTIN ÁLLAMOT – MEG TUDNÁD TALÁLNI?” KÉP: PLANTU / FB

Még 2005-ben az akkori ENSZ-főtitkár, Kofi Annan kezdeményezésére hozta létre Plantu a Cartooning for Peace-hálózatot. Ez egyfajta válasz volt az akkori tüntetésekre, amelyeket egy dán napilap Mohamed-karikatúrái váltottak ki. Plantu tudatosan keresztény, muzulmán és zsidó karikaturistákat hívott meg. Ezentúl ők lehetnek – mindennap egy valaki a világ valamely országából – a Le Monde új napi karikaturistái.

NYITÓKÉP: A francia köztársaság 150. évfordulójára készített karikatúra / Plantu, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek