+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Tóth Csaba Tibor
2021. március 28. vasárnap, 16:50
A román hatóságok két bukaresti és egy temesvári férfit gyanúsítanak a fenyegető levéllel, azt még nem tudni, hogy az AUR párt, amire hivatkoztak, valóban köthető-e hozzájuk.

Gyermekei megkínzását, és a színház felgyújtását ígérte be egy hamis IP-címről elküldött fenyegető levél szombaton Maia Morgensternnek, a bukraesti Állami Zsidó Színház igazgatójának. A levél, amelyet eredetileg Adrian Ilarie néven írták alá, és a színház hivatalos email címére érkezett be, írja a kolozsvári Transindex a Ziare.com híre alapján.

 

Benne az író a zsidó színházat „koszos patkányfészeknek” minősítette, és azt írta, fel fogja gyújtani.

 

Majd hozzátette Morgensternt és a gyerekeit is megkeresi, és halálra fogja kínozni. Az email végére az Ilarie álnevű szerző azt írt, a nacionalista Szövetség Románia Egyesítéséért (AUR) párt nevében írta azt.

 

A levél ügyében Morgenstern azonnal panaszt tett a rendőrségen, ahol nyomozás is indult. A Transindex szerint a román hírszerzők már azonosítottak is a levél mögött két bukaresti és egy temesvári férfit, azt azonban nem árulták el, valóban köze van-e az AUR-hoz a küldőknek.

 

Morgenstern a maga részéről teljesen lehetségesnek tartja, hogy a támadás mögött valóban az AUR áll, és azt is szimbolikusnak nevezte, hogy éppen a zsidó Pészach ünnepe és a színházi világnak körül körül kapott ilyen levelet. A színésznő-igazgatót a magyarok is ismerhetik, többek között a 2006-os Mansfeld című, ötvenhatos filmből, vagy éppen Mel Gibson Passiójából, ahol ugyancsak játszott.

 

Morgenstern mellett a román értelmiség és közélet szinte egésze kiállt az elmúlt 24 órában, a fenyegetést pedig élesen elítélte.

 

George Simion, az AUR elnöke a támadást és az antiszemtizimust is kategorikusan elítélte, és elhatárolódott a levél íróitól.

 

Ugyanakkor magának a pártnak, amely csupán tavaly, a december 7-i választáson került be a bukaresti nemzetgyűlésbe, már voltak hasonló ügyei. Eleve vírusszkeptikus kampányával robbant be, de jó pár képviselője ismert arról, hogy szívesen idézi fel Románia huszadik századi, szélsőséges sovinizmusának emlékét pozitív színben. Van olyan képviselőjük is, aki például a két világháború között, antiszemita és magyarellenes akciókban résztvevő Vasgárdát éltette, legutóbb pedig mi írtunk arról, hogy a szerintük „elnyomott” székelyföldi román kisebbségnek követeltek külön bizottságot a parlamentben.

 

NYITÓKÉP: Maia Morgenstern a seattle-i román filmfesztiválon 2018-ban. Fotó: Joe Mabel / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Főleg a francia Európa-tervekkel kritikusabb kisebb országok támogatnák az osztrák kancellárt lapértesülések szerint. Kurz számára a brüsszeli karrier kiút lehet az osztrák belpolitikából is.

Az amerikai céggel dózisonkénti 23,20 eurós szerződést köthet az Európai Bizottság 2021 decemberétől 2023-ig.

A kormányinfón kiderült az is, hogy augusztusig se koncertre, se szállodába nem mehet az, akinek nincs védettségi igazolványa, és hogy hogyan pótolja a kormány az önkormányzatokat a kieső hipa-bevételek miatt.

Szakértők és aktivisták írtak egy törvényjavaslatot, az ellenzék közösen beadta a parlamentben, a kormány meg szép csendben rendeletbe is foglalta azt. Ritka jelenség ez Magyarországon.

Az újranyitó szolgáltatások csak a védettségi igazolványokkal rendelkezők számára hozzáférhetőek.

A nemzetközi helyzet fokozódik Jersey Bailiffség körül. A brexit utáni időkben is az egyik legnagyobb problémát továbbra is a halászat adja.

A politikusokat egy zárva tartó klubnál fényképezték le, ahol éjszakába nyúlóan tartózkodtak. Munkamegbeszélésük volt, ketten közülük lemondtak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás