Gyerekei megkínzását ígérte a bukaresti zsidó színház igazgatójának egy, a román szélsőjobbra hivatkozó, álneves email

2021.03.28. 16:50

A román hatóságok két bukaresti és egy temesvári férfit gyanúsítanak a fenyegető levéllel, azt még nem tudni, hogy az AUR párt, amire hivatkoztak, valóban köthető-e hozzájuk.

Gyerekei megkínzását ígérte a bukaresti zsidó színház igazgatójának egy, a román szélsőjobbra hivatkozó, álneves email

Gyermekei megkínzását, és a színház felgyújtását ígérte be egy hamis IP-címről elküldött fenyegető levél szombaton Maia Morgensternnek, a bukraesti Állami Zsidó Színház igazgatójának. A levél, amelyet eredetileg Adrian Ilarie néven írták alá, és a színház hivatalos email címére érkezett be, írja a kolozsvári Transindex a Ziare.com híre alapján.

Benne az író a zsidó színházat „koszos patkányfészeknek” minősítette, és azt írta, fel fogja gyújtani.

Majd hozzátette Morgensternt és a gyerekeit is megkeresi, és halálra fogja kínozni. Az email végére az Ilarie álnevű szerző azt írt, a nacionalista Szövetség Románia Egyesítéséért (AUR) párt nevében írta azt.

A levél ügyében Morgenstern azonnal panaszt tett a rendőrségen, ahol nyomozás is indult. A Transindex szerint a román hírszerzők már azonosítottak is a levél mögött két bukaresti és egy temesvári férfit, azt azonban nem árulták el, valóban köze van-e az AUR-hoz a küldőknek.

Morgenstern a maga részéről teljesen lehetségesnek tartja, hogy a támadás mögött valóban az AUR áll, és azt is szimbolikusnak nevezte, hogy éppen a zsidó Pészach ünnepe és a színházi világnak körül körül kapott ilyen levelet. A színésznő-igazgatót a magyarok is ismerhetik, többek között a 2006-os Mansfeld című, ötvenhatos filmből, vagy éppen Mel Gibson Passiójából, ahol ugyancsak játszott.

Morgenstern mellett a román értelmiség és közélet szinte egésze kiállt az elmúlt 24 órában, a fenyegetést pedig élesen elítélte.

George Simion, az AUR elnöke a támadást és az antiszemtizimust is kategorikusan elítélte, és elhatárolódott a levél íróitól.

Ugyanakkor magának a pártnak, amely csupán tavaly, a december 7-i választáson került be a bukaresti nemzetgyűlésbe, már voltak hasonló ügyei. Eleve vírusszkeptikus kampányával robbant be, de jó pár képviselője ismert arról, hogy szívesen idézi fel Románia huszadik századi, szélsőséges sovinizmusának emlékét pozitív színben. Van olyan képviselőjük is, aki például a két világháború között, antiszemita és magyarellenes akciókban résztvevő Vasgárdát éltette, legutóbb pedig mi írtunk arról, hogy a szerintük „elnyomott” székelyföldi román kisebbségnek követeltek külön bizottságot a parlamentben.

NYITÓKÉP: Maia Morgenstern a seattle-i román filmfesztiválon 2018-ban. Fotó: Joe Mabel / Flickr

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek