+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2021. március 26. péntek, 07:30
Fehérboros vidék volt, mára vörösboros lett, ráadásul igazán csak akkor értelmezhető, ha Burgenlanddal együtt szerves egységként tekintünk rá: Ercsey Dániel boriskolájának legújabb része!

A Pinka folyó Pornóapátinál lép be Magyarország területére, ez a soproni borvidék legdélebbi pontja. Onnan egészen a Fertő-tóig Vaskeresztesen és Kőszegen át rengetegféle területen termelnek főleg kékfrankosokat olyan alapkőzeteken, amelyek itthon csak itt fordulnak elő. Aki megnézi a térképen a soproni borvidéket, annak rögtön feltűnik, mennyire széttagolt ez az egész: ennek az oka az, hogy a határ túloldalán, Burgenlandban ugyanúgy van szőlő, és a két borvidék földrajzilag-klimatikusan-fajtaválasztékban olyannyira szerves egészt alkot, hogy

 

őket csak a trianoni döntés és a Sopron hovatartozásáról szóló, bizonyos osztrák történészek szerint Magyarország javára elcsalt népszavazás tudta szétválasztani.

 

Ercsey Dániel borszakíró a Lecsengés nevű boros vlog boriskolájának legújabb adásában minden olyat elmond, amit egy Azonnali-olvasónak tudnia érdemes erről az itthon alulértékelt borvidékről. Ami annak ellenére alulértékelt, hogy a határ túloldalán olyan, akár 80 eurós kékfrankosokat készítenek, amiket ha egy magyarországi borszakértőkből álló zsűri elé tesznek, azok bizony leiskolázzák a hazai mezőnyt. Szóval tényleg ideje felzárkóznia Sopronból mindenkinek, kiemelkedő borászok a határ innenső oldalán is vannak ugyanis. A videóból kiderül többek közt:

 

+ Miért nem igaz már rég, hogy a soproni borok savasak és ihatatlanok?

 

+ Mitől ennyire széttagolt ez az osztrák határ menti borvidék?

 

+ Melyik az a hegy, ahonnan a világ legjobb kékfrankosai jönnek, és noha átnyúlik Magyarországra, nálunk csak egy nem túl közismert termelő van ott igazán jelen?

 

+ Mikor bontsunk fel egy drágább soproni bort?

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás