Minden, amit egy Azonnali-olvasónak a soproni borvidékről tudnia érdemes

Szerző: Bukovics Martin
2021.03.26. 07:30

Fehérboros vidék volt, mára vörösboros lett, ráadásul igazán csak akkor értelmezhető, ha Burgenlanddal együtt szerves egységként tekintünk rá: Ercsey Dániel boriskolájának legújabb része!

A Pinka folyó Pornóapátinál lép be Magyarország területére, ez a soproni borvidék legdélebbi pontja. Onnan egészen a Fertő-tóig Vaskeresztesen és Kőszegen át rengetegféle területen termelnek főleg kékfrankosokat olyan alapkőzeteken, amelyek itthon csak itt fordulnak elő. Aki megnézi a térképen a soproni borvidéket, annak rögtön feltűnik, mennyire széttagolt ez az egész: ennek az oka az, hogy a határ túloldalán, Burgenlandban ugyanúgy van szőlő, és a két borvidék földrajzilag-klimatikusan-fajtaválasztékban olyannyira szerves egészt alkot, hogy

őket csak a trianoni döntés és a Sopron hovatartozásáról szóló, bizonyos osztrák történészek szerint Magyarország javára elcsalt népszavazás tudta szétválasztani.

Ercsey Dániel borszakíró a Lecsengés nevű boros vlog boriskolájának legújabb adásában minden olyat elmond, amit egy Azonnali-olvasónak tudnia érdemes erről az itthon alulértékelt borvidékről. Ami annak ellenére alulértékelt, hogy a határ túloldalán olyan, akár 80 eurós kékfrankosokat készítenek, amiket ha egy magyarországi borszakértőkből álló zsűri elé tesznek, azok bizony leiskolázzák a hazai mezőnyt. Szóval tényleg ideje felzárkóznia Sopronból mindenkinek, kiemelkedő borászok a határ innenső oldalán is vannak ugyanis. A videóból kiderül többek közt:

+ Miért nem igaz már rég, hogy a soproni borok savasak és ihatatlanok?

+ Mitől ennyire széttagolt ez az osztrák határ menti borvidék?

+ Melyik az a hegy, ahonnan a világ legjobb kékfrankosai jönnek, és noha átnyúlik Magyarországra, nálunk csak egy nem túl közismert termelő van ott igazán jelen?

+ Mikor bontsunk fel egy drágább soproni bort?

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek