Fehérboros vidék volt, mára vörösboros lett, ráadásul igazán csak akkor értelmezhető, ha Burgenlanddal együtt szerves egységként tekintünk rá: Ercsey Dániel boriskolájának legújabb része!
A Pinka folyó Pornóapátinál lép be Magyarország területére, ez a soproni borvidék legdélebbi pontja. Onnan egészen a Fertő-tóig Vaskeresztesen és Kőszegen át rengetegféle területen termelnek főleg kékfrankosokat olyan alapkőzeteken, amelyek itthon csak itt fordulnak elő. Aki megnézi a térképen a soproni borvidéket, annak rögtön feltűnik, mennyire széttagolt ez az egész: ennek az oka az, hogy a határ túloldalán, Burgenlandban ugyanúgy van szőlő, és a két borvidék földrajzilag-klimatikusan-fajtaválasztékban olyannyira szerves egészt alkot, hogy
Ercsey Dániel borszakíró a Lecsengés nevű boros vlog boriskolájának legújabb adásában minden olyat elmond, amit egy Azonnali-olvasónak tudnia érdemes erről az itthon alulértékelt borvidékről. Ami annak ellenére alulértékelt, hogy a határ túloldalán olyan, akár 80 eurós kékfrankosokat készítenek, amiket ha egy magyarországi borszakértőkből álló zsűri elé tesznek, azok bizony leiskolázzák a hazai mezőnyt. Szóval tényleg ideje felzárkóznia Sopronból mindenkinek, kiemelkedő borászok a határ innenső oldalán is vannak ugyanis. A videóból kiderül többek közt:
+ Miért nem igaz már rég, hogy a soproni borok savasak és ihatatlanok?
+ Mitől ennyire széttagolt ez az osztrák határ menti borvidék?
+ Melyik az a hegy, ahonnan a világ legjobb kékfrankosai jönnek, és noha átnyúlik Magyarországra, nálunk csak egy nem túl közismert termelő van ott igazán jelen?
+ Mikor bontsunk fel egy drágább soproni bort?
Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!
Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.