+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Pénteken jelentette be az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), hogy

 

három helyen új gyártósornak adták meg az engedélyt, hogy az uniós állampolgárok számára gyártson le koronavírus elleni vakcinákat.

 

A legnagyobb figyelem ezek közül a hollandiai Leiden városában található Halix gyógyszergyárra irányult: ott eddig a britek számára gyártották le az AstraZeneca-vakcinákat – Boris Johnsonék szerint viszont a hollandok a nekik szánt vakcinákat nemes egyszerűséggel visszatartották, és követelték ezért a brit-svéd oltóanyag azonnali leszállítását az EU-tól.

 

Emögött az a konfliktus áll, hogy az Európai Bizottság szerint a britek meg a saját javukra tartanak vissza AstraZeneca-szállítmányokat, míg az uniós tagállamok nem kapnak belőlük, holott Nagy-Britannia az uniós gyártóhelyekről már tízmillió adag vakcinát is leszállított.

 

Ezért aztán Ursula von der Leyen bizottsági elnök be is lengette, hogy a Bizottság felfüggesztheti azon országokba (mint Nagy-Britannia, Izrael vagy Chile) a vakcinák exportját, akik az EU-hoz képest jobban állnak az oltáskampányukkal – ennek keretében a hollandok készek is blokkolni a Halix-gyárból a szigetországba tartó szállítmányokat, ha úgy alakul.

 

Ez a helyzet egyszerűsödik most némileg azzal, hogy

 

az EMA megadta arra az engedélyt, hogy a leideni gyártóhelyen elkészült vakcinákból az uniós tagállamokba is megkezdődhessen a szállítás.

 

Stella Kyriakides egészségügyekért felelős biztos azt várja, hogy az EU-s országokba történő szállítás a napokban megkezdődhet.

 

Ezen felül az EMA engedélyezte a svájci Visp városában is egy gyártósor munkába állítását – itt a Moderna vakcináját fogják gyártani. Továbbá engedélyt kapott a németországi Marburgban is egy gyártóhely – ott a Pfizer/BioNTech vakcináját fogják előállítani.

 

Ami a Pfizer-vakcinákat illeti, az EMA annak is zöld lámpát adott, hogy

 

ezeket az oltásokat lehessen -15 és -25 fok között szállítani és tárolni kéthetes intervallumban – korábban ez a gyártó ajánlása alapján -60 és -90 fok közé esett.

 

Azóta azonban további kutatások alapján kiderült, hogy a német-amerikai gyártócég vakcinája magasabb hőmérsékleten is stabil marad két hétig.

 

NYITÓKÉP: Halix / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás