Három új helyen fognak koronavírus-vakcinát gyártani az EU-nak

Szerző: Petróczi Rafael
2021.03.26. 18:24

Az egyik a Pfizer-BioNTech, a másik a Moderna, a harmadik pedig az AstraZeneca vakcináját fogja gyártani.

Három új helyen fognak koronavírus-vakcinát gyártani az EU-nak

Pénteken jelentette be az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), hogy

három helyen új gyártósornak adták meg az engedélyt, hogy az uniós állampolgárok számára gyártson le koronavírus elleni vakcinákat.

A legnagyobb figyelem ezek közül a hollandiai Leiden városában található Halix gyógyszergyárra irányult: ott eddig a britek számára gyártották le az AstraZeneca-vakcinákat – Boris Johnsonék szerint viszont a hollandok a nekik szánt vakcinákat nemes egyszerűséggel visszatartották, és követelték ezért a brit-svéd oltóanyag azonnali leszállítását az EU-tól.

Emögött az a konfliktus áll, hogy az Európai Bizottság szerint a britek meg a saját javukra tartanak vissza AstraZeneca-szállítmányokat, míg az uniós tagállamok nem kapnak belőlük, holott Nagy-Britannia az uniós gyártóhelyekről már tízmillió adag vakcinát is leszállított.

Ezért aztán Ursula von der Leyen bizottsági elnök be is lengette, hogy a Bizottság felfüggesztheti azon országokba (mint Nagy-Britannia, Izrael vagy Chile) a vakcinák exportját, akik az EU-hoz képest jobban állnak az oltáskampányukkal – ennek keretében a hollandok készek is blokkolni a Halix-gyárból a szigetországba tartó szállítmányokat, ha úgy alakul.

Ez a helyzet egyszerűsödik most némileg azzal, hogy

az EMA megadta arra az engedélyt, hogy a leideni gyártóhelyen elkészült vakcinákból az uniós tagállamokba is megkezdődhessen a szállítás.

Stella Kyriakides egészségügyekért felelős biztos azt várja, hogy az EU-s országokba történő szállítás a napokban megkezdődhet.

Ezen felül az EMA engedélyezte a svájci Visp városában is egy gyártósor munkába állítását – itt a Moderna vakcináját fogják gyártani. Továbbá engedélyt kapott a németországi Marburgban is egy gyártóhely – ott a Pfizer/BioNTech vakcináját fogják előállítani.

Ami a Pfizer-vakcinákat illeti, az EMA annak is zöld lámpát adott, hogy

ezeket az oltásokat lehessen -15 és -25 fok között szállítani és tárolni kéthetes intervallumban – korábban ez a gyártó ajánlása alapján -60 és -90 fok közé esett.

Azóta azonban további kutatások alapján kiderült, hogy a német-amerikai gyártócég vakcinája magasabb hőmérsékleten is stabil marad két hétig.

NYITÓKÉP: Halix / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek