A FreeSZFE is készít egy filmet saját magáról, a Partizáné csúszva, de kijön majd

2021.03.26. 19:15

A Partizán 2020 augusztusa óta forgatott az SZFE egyetemfoglalóival, a filmet viszont a diákok nyomására mégsem hozták ki. Az egyetemfoglalók azt mondják, nincs tiltás a filmen, csak joglemondó nyilatkozatokra van még szükség. Mindeközben a FreeSZFE-sek is forgatnak egy filmet saját magukról: ott ezeket elintézték. A Partizán állítja: a hallgatói önkormányzat vállalta, hogy a nyilatkozatokat az ő filmjükhöz is beszerzik. A film sorsa még nincs megpecsételve, de van, aki a transzparencia zsarnokságától tart.

A FreeSZFE is készít egy filmet saját magáról, a Partizáné csúszva, de kijön majd

Elég nagy meglepetést okozott március 25-én késő este a Gulyás Márton által alapított Partizán facebookos bejegyzése, amelyben arról tájékoztatják követőiket:

„a pénteken (március 26-án) 18:00-tól publikálni tervezett 'Hülye fiatalság' c. filmünk betiltásra került”.

Kedves Közönségünk, a pénteken (március 26-án) 18:00-tól publikálni tervezett 'Hülye fiatalság' c. filmünk betiltásra...

Posted by Partizán on Thursday, March 25, 2021

A továbbiakban pedig beszámoltak arról, az SZFE egyetemfoglaló diákjainak és sztrájkoló tanárainak egyesülete, a FreeSZFE végül nem járult hozzá ahhoz, hogy a Hatala Noémi által rendezett, a Partizánon bemutatandó filmben szerepeljenek. Ezt a Partizán stábja gyakorlatilag betiltásként értelmezte. Noha a csatornának és a film készítőinek hozzájárulások hiányában is joga lenne a filmet bemutatni, végül úgy határoztak, a FreeSZFE döntése nyomán erre mégsem kerül majd sor. Azt is hangsúlyozták azonban, hogy az egyesület feléjük megfogalmazott kérése nem jogilag megalapozott.

A stáb a helyzetet úgy mutatta be:

„Vagy ragaszkodunk a függetlenségünkhöz, és bemutatjuk a filmet és ezzel egy beláthatatlan marakodás veszi kezdetét, vagy elállunk a film bemutatásától, amivel a filmen dolgozó munkatársaink munkáját, erőfeszítéseit és a szerkesztőségnek a film elkészítésére fordított erőforrásait tekintjük semmisnek. Mi ezt a dilemmát önmagában problémásnak és vállalhatatlannak érezzük.”

 

A bejegyzésre végül március 26-án hajnalban a FreeSZFE Egyesület Facebookján is reagáltak, és tagadták azt hogy bármiféle módon is „betiltották” volna a produkciót, majd arról írtak: 

„Nem a freeSZFE közösség hozzájárulása szükséges a Partizán »Hülye fiatalság« című filmjének közléséhez, hanem a szereplők személyes hozzájárulása a róluk készült felvételek felhasználásához”.

 

Majd úgy folytatták, az SZFE HÖK és az egyesület két hetet töltöttek azzal, hogy egyeztessenek a Partizán filmeseivel, mivel szerintük hiányzott a filmben feltűnő személyek jelentős részének joglemondó nyilatkozata. Ennek hiányában ezek a szereplők nem járultak hozzá ahhoz, hogy nyilvánosan is feltűnjenek a dokumentumfilmben.

Küzdelem a joglemondó nyilatkozatokért

Veszprémi Judit a FreeSZFE egyesülettől az Azonnali kérdéseire megerősítette, hogy

a vegyesen tanárokból és az egyetem hallgatóiból, köztük a hökösökből álló fórum szavazással döntötte el végül, hogy az aggályok miatt nem járulnak hozzá a film bemutatásához,

de leszögezte: sem szándékukban, sem módjukban nem állt hivatalosan is „betiltani a filmet”.

A freeSZFE közösségnek nem áll jogában betiltani semmilyen művészeti alkotást. Nem a freeSZFE közösség hozzájárulása...

Posted by Freeszfe on Thursday, March 25, 2021

Kérdésünkre, hogy ha a Partizán és Hatala filmjéről már tavaly szeptemberben tudtak az egyetemfoglalásban résztvevők, akkor miért most lett probléma belőle, Veszprémi elmondta: a dokumentumfilmhez általában joglemondó nyilatkozatokat kell begyűjteni, azonban volt olyan filmben szereplő személy, akitől szerint ez még tegnapig sem történt meg, és meg sem keresték őket a Partizán filmjének készítői az ügyben.

„Egy dokumentumfilmnél joglemondó nyilatkozat kell mindenkitől, aki abban részt vesz – attól nyilván nem, aki tüntetésen és nyilvános rendezvényen vesz részt”

– mondta az FreeSZFE Egyesület tagja. Hozzátette, az egyetem épületén belül nem mindenki lehetett tisztában azzal, mikor, ki és milyen célra forgat velük filmet. Veszprémi azt mondja, olyanok emeltek kifogást a szereplésük ellen, akik végül nem szólaltak meg a filmben, de vágóképeken felismerhetően szerepelnek.

A FreeSZFE is készít közben magáról egy filmet, ott nem gond a papír

Azt is jelezte:

az SZFE-seknek ugyancsak ősz óta készül egy hasonló dokumentumfilmjük.

Rajtuk kívül tavaly szeptemberben csak a Partizán stábját és Hatalát engedték be például az egyetemfoglalók fórumaira és a Vas utcai épületbe, kollégiumba is, így lényegében – ahogyan azt Veszprémi Judit is megerősítette –

az ő saját, készülő filmjükön kívül a most bemutatásra nem kerülő Partizán-film az egyetlen, ami belülről is bemutathatná az őszi eseményeket.

Erre a felvetésre Veszprémi Judit hangsúlyozta,

„amint a joglemondó nyilatkozatok beérkeznek, nincs további problémánk ezzel a történettel”,

hozzátéve ismét, szerinte szó sincs „betiltásról”. A belsős filmnél Veszprémi szerint ezt „elintézték”, mert a nyilatkozatok beszerzése „alap dokumentumfilmes szabály”.

A FreeSZFE közleménye többek között úgy fogalmazott facebookos reakciójában: 

„A dokumentumfilmezés nem sajtómunka, hanem személyes, bizalmi műfaj – ahogyan a szereplők tiszteletben tartják az alkotói autonómiát, úgy az alkotónak is kötelessége lenne tiszteletben tartani a szereplők önrendelkezését.”

 

Kérdésünkre Veszprémi itt annyit tett hozzá ehhez a mondathoz, hogy véleménye szerint egy dokumentumfilm sokkal érzékenyebb műfaj, mint egy „híradós” beszámoló, belemegy a részletekbe is, és körültekintően kell eljárnia a filmen szerepeltetettekkel. Ennek az egyesület álláspontja szerint része kellett volna legyen az, hogy még azoktól is begyűjtik a joglemondó nyilatkozatokat megjelenés előtt, akik csak arccal és röviden szerepelnek az alkotásban.

A film készítője, Hatala Noémi egyébként dolgozott már a régi Index videós rovatának és a TASZ-nak, de jelentek meg munkái az amerikai Vice Newson is. Mielőtt visszatért a Partizánhoz Budapestre, öt évig Londonban dolgozott.

Mostani dokumentumfilmjéről még az ügy kirobbanása előtt azt mondta:

„Amikor elkezdtem forgatni, tudtam, hogy egy szűk csoportra kell fókuszálnom, hogy az ő gondolataikon és érzelmeiken keresztül kerülhessünk közelebb az események megértéséhez. A foglalás előtt egy hónappal felkerestem az egyetemi polgárok egy csoportját és végigkísértem őket egészen a foglalásig, majd folytattuk a közös munkát még egy hónapig. Nagyon inspirált az, ahogyan az erőszakos politikai hatalomátvétellel szemben felléptek, elemezték a lehetőségeiket, elkezdtek gondolkozni, kitalálták az ellenállásuk új formáit és végül megvalósították őket. Összesen 98 órányi forgatott nyersanyagból alkottuk meg ezt a 110 perces dokumentumfilmet.”

Partizán: A SZFE-s hök dolga lett volna a nyilatkozatok beszerzése

Megkeresésünkre a Partizán stábja is részletesen reagált. Azt írták, aláírtak az SZFE EHÖK-kel egy együttműködési nyilatkozatot, ennek alapján az pedig

az SZFE EHÖK állításuk szerint kötelezte magát arra, hogy a fórumokon résztvevő hallgatókat a Partizán forgatásáról előzetesen tájékoztatja, és beszerzi hozzájárulásukat a kép- és hangfelvételek elkészítéséhez és nyilvánosságra hozatalához.

Hozzátették, hogy a film készítői a főszereplők és a közreműködők mindegyikétől rendelkeznek hozzájáruló nyilatkozattal képmás, hang, előadás rögzítéséről és felhasználásáról. Ugyanakkor a stáb álláspontja szerint az elvárás, amely szerint tömegrendezvényeken is lemondó nyilatkozatokat kéne beszerezniük „jogilag nem helytálló, nem életszerű, nem is elvárható, és kizárólag a mi munkánk utólagos ellehetetlenítését célozza”. Felidézték válaszukban a Polgári törvénykönyv 2:48. § (2) bekezdését is, amely szerint nincs szükség az érintett hozzájárulására a felvétel elkészítéséhez és az elkészített felvétel felhasználásához tömegfelvétel és nyilvános közéleti szereplésről készült felvétel esetén.

Arra reagálva, hogy a FreeSZFE Egyesület leszögezte, a filmet nem tiltották le, Gulyásék azt írták:     

örülnek annak, hogy a Free SZFE Egyesület a tiltástól elállt, szerintük ugyanis ez azt jelenti, hogy hamarosan mégis publikálhatják majd a filmet –hogy hogyan, mikor és miként, arról pedig hamarosan döntést is hoznak.

A transzparencia zsarnoksága?

A filmmel kapcsolatos problémákra egy neve elhallgatását kérő érintett is reagált. Ő azt jelezte, részt vett és előadást is tartott egy SZFE-s egyetemfoglalásos eseményen, ahol észrevette, hogy Hatala kamerája forog. Arra kérte, mivel igen érzékeny, belsős ügyeket is átbeszélt, hogy a felvétel ne kerüljön bele a filmbe, amiben a rendezővel ekkor elmondása szerint meg is egyeztek.

Kiemelte, szerinte sokan, akik egzisztenciálisan még mindig függenek az SZFE új vezetésétől, vagy esetleg más oktatási és kulturális intézményektől, a teljes sajtószabadságot és transzparenciát a jelenlegi politikai helyzetben számos érintett inkább teherként élik meg, mint lehetőségként.

Facebookon, csak az ismerősei által elérhető bejegyzésben ezt a helyzetet úgy foglalta össze:

„Szerintem nem annyira jó ötlet informális beszélgetéseket teljesen nyilvánossá tenni olyan időkben, amikor komoly költségvetési pénzekből tép szét nyilvánosan egyetemi hallgatókat és oktatókat néhány médiafelület. […] Ilyenkor persze mindig a »nyilvánosság erejére« szokás hivatkozni, de azok az idők szerintem már rég elmúltak, manapság inkább azt látom, amit a nyolcvanas évek társadalomtudományi vitáiban a »transzparencia zsarnokságának« kereszteltek el.”

Erre a jelenségre reakcióként Veszprémi Judit is hangsúlyozta:

sok, őket megkereső, a felvételeken feltűnő szereplő is attól félt, következmény vagy retorzió érheti egyetemén vagy munkahelyén akkor, ha viszontlátják őt a filmben.

Mindezeket az aggodalmakat annak ellenére fogalmazták meg, hogy az egyesület képviselőjének elmondása szerint a hivatalos, Vidnyánszky-kuratórium által vezetett egyetem semmiféle nyomást nem gyakorolt az ügyben eddig rájuk, sem szóban, sem pedig tettekben.

A „Hülye Fiatalság” így tehát március 26-án, este hat órakor mégsem kerül a Partizán adására, egy rövid előzetest viszont már publikált az oldal, ami itt megtekinthető:

NYITÓKÉP: Szűcs Donát / Azonnali

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek