Sajtótájékoztatót tartott a szakszervezet egy alföldi fürdő előtt, eljárás indult ellenük gyülekezés miatt

2021.03.24. 11:20

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei cserkeszőlői fürdő lezárása miatt jelentősen csökkentette a dolgozók bérét, sokakat el is küldött. A közalkalmazotti szakszervezet sajtótájékoztatót szervezett a helyszínre, rendőrök igazoltatták a tisztségviselőket.

Sajtótájékoztatót tartott a szakszervezet egy alföldi fürdő előtt, eljárás indult ellenük gyülekezés miatt

Nem mindennapi fordulatot vett egy szokványos bérharcnak ígérkező nagykunsági ügy a múlt héten.

Március 18-án tette közzé a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) Facebook-oldalán azt a hivatalos iratot, amely szerint február 24-én, a cserkeszőlői gyógyfürdő előtt tartott sajtótájékoztatójuk miatt rendőrségi közigazgatási eljárás indult a szakszervezet elnöke, Boros Péterné ellen a kunszentmártoni rendőrkapitányságon.

A videóban bemutatott okirat szerint a szakszervezet a sajtótájékoztatóval megszegte a járványhelyzet miatt érvényben lévő gyülekezési korlátozásokat.

Gyújtogatás gyanúja miatt szállt ki, nyolcfős „gyűlést” talált a járőr

Az irat szerint a helyszínre érkező kunszentmártoni járőr a sajtótájékoztató helyszínén „körülbelül 8 fő” által tartott „gyűlést” talált, amelyet egy „mozgatható plakát” is kiegészített, ez pedig a feljelentés álláspontja szerint a járványügyi védekezés hatálya alatt „tiltott gyülekezésnek” minősült.

Boros Péterné és az MKKSZ érvelése szerint azonban a gyülekezésről szóló 2018. évi LV. törvény nyomán Lakatos Tibor országos rendőr-főkapitány korábban teljesen egyértelművé tette,

a közterületi sajtótájékoztatók nem tartoznak az amúgy érvényben lévő gyülekezési törvény, így a korlátozások hatálya alá, azok továbbra is megtarthatók.

Az üggyel kapcsolatban számos rokonszakszervezet is szolidaritását fejezte ki Boros Péternével.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei rendőr-főkapitányság az Azonnali üggyel kapcsolatos érdeklődésére szűkszavúan csupán annyit közölt: „az Ön által említett ügyben a Kunszentmártoni Rendőrkapitányság közigazgatási hatósági eljárást folytat. Tekintettel a folyamatban lévő eljárásra, bővebb tájékoztatást nem adunk.”

Borosné megkeresésünkre megerősítette: valóban beidézték közigazgatási eljárás ügyében a sajtótájékoztatóval kapcsolatban.

Az előzményekről annyit mondott el, hogy a sajtótájékoztató után a kunszentmártoni rendőrkapitányságról két rendőr állította meg őket. Igazoltatták őt, valamint a szakszervezet egyéb megjelent munkatársait is.

Ekkor még a járőrök úgy informálták őket:

névtelen lakossági bejelentést kaptak arról, hogy az eseményen Cserkeszőlőn „valakik papírlapokat fognak égetni és majd azt a kukába bedobják”.

Ez a rendőrök szerint „gyújtogatás” lett volna. Borosné elmondta, a végül általa kézhez vett végzésben ennek a történetnek már nyoma nincs, helyette a járványszabályok megszegése a vád.

„Ez az eljárás »félig róka, félig szamár« vádakon alapul: ha ez egy rendezvény volt, akkor nem volt sajtótájékoztató, ha pedig sajtótájékoztató volt, akkor nem lehet rendezvény” – tette hozzá Borosné, jelezve, hogy a gyülekezési szabályok megsértéséről helyben a járőr nem tájékoztatta őket. Ezek alapján szerinte vagy két különböző bejelentés történt az ügyükben, vagy időközben a gyújtogatásról szóló feljelentés változott át járványszabályok megszegésévé, mivel

senki nem gyújtott fel végül semmiféle papírt.

A szakszervezeti elnök azt is elmondta még, szerinte a dolgozók és Cserkeszőlő lakói „alapvetően nagyon is szimpatizálnak velük”, így sejtésük szerint a bejelentőt nem köztük kell keresni. Az ügyben március 22-én köteles a kunszentmártoni rendőrkapitányságon az ügyben megjelenni, ahol meghallgatják őt.

Állásidő havi nettó 86 ezerért beláthatatlan ideig

Az MKKSZ egyébként azután aktivizálta magát Cserkeszőlőn, hogy korábban kiderült, 2020 áprilisa után 2020 novemberétől kényszerleállással néz szembe az önkormányzati fenntartásban működő, így nagyobb részt közalkalmazottakat is foglalkoztató helyi gyógyfürdő. A dolgozók ekkor jutottak arra a következtetésre, hogy szakszervezetet kell alapítani.

Áprilisban ugyanis a vírus miatt

állásidőre rendelték azokat a dolgozókat (gyógyászati részleg dolgozói, éttermi és szállodai dolgozók, takarítók, pénztárosok és néhány adminisztratív munkavállaló), akiket simán elbocsátani nem tudtak, erre az időre nettó 86 ezer forintos bért adtak a maradóknak havonta.

Ezzel a közalkalmazotti státusz szabályait áthágva, külön szerződéssel foglalkoztattak tovább mindenkit, a státusz által garantált bérszínvonalon jóval alul.

A fürdő vezetése előbb azt ígérte, hogy ez az állapot csak május végéig tart, később kiderült, hogy amikor 2020. július 16-án a fürdő ismét megnyitott. Ekkor is maradt ez a szerződés, holott vissza kellett volna állnia az eredeti, 2020 januárjában aláírt és 2020. december 31-i hatályú, régi munkaszerződéseknek.

Előbb 2020. november 1-én próbálta a fürdő vezetése kezelni a helyzetet de ekkor 10 százalékkal csökkentette volna az eredeti alapbéreket, majd 2021 január elején még tovább durvultak, havi nettó 80 ezer forintot határozatlan időre ajánlottak mindenkinek, de ekkor már vállalni kellett, hogy 2021. december 31-ig senki nem mond fel.

Szakszervezetet alapítottak, ekkor kezdődtek a furcsaságok 

A növekvő elégedetlenségre a dolgozók – köztük egy helyi önkormányzati képviselő – már szervezkedni kezdett, végül január végére úgy döntöttek, alapszervezettel csatlakoznak az MKKSZ-hez. A titkár az említett önkormányzati dolgozó lett, az alapszervezet megalakulásáról szóló dokumentumokat azonban a fürdő igazgatósága nem fogadta el.

Február 27-én a szakszervezeti titkárságot vállaló dolgozó azt állította, nála járt a fürdő igazgatója, Gál Bertalan, és azt közölte vele, a következő hétfőn fáradjon be az irodába, mert elbocsátják.

Gál és Varga Attila cserkeszőlői polgármester az állításokat egyértelműen tagadta, szerinte szó sem volt az illető dolgozó elbocsátásáról a beszélgetésük során. Február 28-án a fürdőigazgató azonban a lemondását is beadta, a továbbiakban az ügyet nem kommentálta. A férfi mellé állt az MKKSZ vezetősége is, felhívva a figyelmet arra: szakszervezeti titkárt elbocsátani ilyen egyszerűen nem lehet, mert védett személy. 

Nem úgy Varga Attila polgármester, aki a fürdő igazgatójának lemondása után, február 26-án az önkormányzat hivatalos Facebook-oldalán, reakcióképpen azt írta: „A nem körültekintő újságírás következményei beláthatatlanok. A felelőtlen munkavállalói hozzáállás nem megbocsátható.

A szenzációhajhász szakszervezeti tevékenység méltatlan.”

Varga Attilát, Cserkeszőlő független polgármesterét az Azonnali is megkereste, akit a fürdőt fenntartó önkormányzat vezetőjeként arról kérdeztünk, mit tud a folyamatban lévő rendőrségi eljárásról. Erre Varga úgy válaszolt, „bármilyen rendőrségi eljárással kapcsolatban nyilatkozni önkormányzatunk nem tud”, ugyanakkor az Azonnalinak nehezményezte, hogy csupán március 2-án kereste meg őt Borosné és a szakszervezet, „pont egy héttel azután, hogy minden ellenőrzést és valóságot nélkülöző, Cserkeszőlő számára ezzel súlyos károkat okozó kinyilatkoztatásait megtette nagy nyilvánosság előtt”.

Varga hozzátette, mivel jogi eljárást fontolgat a szakszervezet ellen, ezért a továbbiakért az önkormányzat 2021. február 26-i közleményére hivatkozna, mint ami „tételesen cáfolja” a szakszervezet által elmondottakat. Ismételten

hangsúlyozta azt is, hogy a szakszervezeti alapszervezet titkára továbbra is a fürdő alkalmazottja, őt senki sem bocsátotta el.

Ilyen előzmények után kapta kézhez az ügyben a szakszervezet részéről közbenjáró elnök, Boros Péterné a közigazgatási eljárásról szóló végzést. Ezzel kapcsolatban szerkesztőségünknek elmondta: már Varga polgármesterrel és a jegyzővel is leültek tárgyalni, az álláspontok azonban nem közeledtek. A szakszervezet szerinte messzemenőkig méltányolja azt a szempontot, hogy a koronavírus-járvány egy főleg a fürdőből élő községnek már az önkormányzatokat érintő kormányzati megszorítások miatt is óriási terhet jelent, azonban nem igazságos szerinte az, „hogy mindennek csupán a dolgozók igyák meg a levét”.

NYITÓKÉP: Cserkeszőlő / FB

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek