Mennyit narkózunk? – először kérdezi a magyarokat az EU kábítószerügyi ügynöksége

Szerző: Ágoston Dániel
2021.03.24. 16:27

Nagyszabású online felmérésbe kezdett az EU kábítószerügyi ügynöksége, hogy felmérje az EU-s állampolgárok droghasználati szokásait. A kutatáshoz idén először csatlakozott Magyarország is. A vizsgálat hazai szervezője, Dr. Demetrovics Zsolt az Azonnalinak azt mondta, itthon a járvány hatásai és a dizájnerdrogok kapcsán várhatóak a legérdekesebb eredmények.

Mennyit narkózunk? – először kérdezi a magyarokat az EU kábítószerügyi ügynöksége

Habár a kábítószerhasználat, illetve maga a kábítószer témája továbbra is inkább tabu téma, egész Európában emelkedik a kábítószert fogyasztók száma. Ezen a téren hazánk sincs lemaradva: Magyarországon is megjelentek az idősek a kábítószert rendszeresen fogyasztók körében, a fiatalok jelentős része már próbált valamilyen illegális drogot, a kereslet-kínálat pedig a koronavírus-járvány idején sem csökkent az illegális kábítószerpiacon, csupán átalakult.

Nem meglepő módon Európában továbbra is a marihuánát használják a legtöbben az illegális pszichotróp szerek közül, ezt követi a mennyiségi rangsorban a kokain, az MDMA, az amfetaminok, illetve a folyamatosan változó és olcsó dizájnerek és az ópiumszármazékok.

Minderről tavaly adott ki jelentést az EU kábítószerügyi ügynöksége (EMCDDA) – Magyarország pedig 2021-ben először vesz részt abban az online felmérésben, amelynek célja a területen dolgozó szakemberek, illetve a politikai döntéshozók tudásának bővítése a szerhasználati mintázatokról Európában, s ezáltal a jövőbeni drogpolitikák és beavatkozások támogatása a szükséges információkkal.

Mindennapi függőségeink

Na, de mégis mire lesz jó mindez? Először is

az online vizsgálat legnagyobb előnye, hogy önkéntes és névtelen,

közvetlenül éri el a szerhasználókat, ezáltal könnyen és gyorsan előkészíthető, friss adatokat biztosít rövid időn belül, és lehetőséget ad az újonnan megjelenő trendek azonosítására. Egyező kérdések alkalmazásával, szigorú fordítási folyamat mellett ráadásul ezek a vizsgálatok lehetővé teszik a nemzetközi összehasonlítást is.

A kutatást egyébként helyi kutatócsoportok támogatják a fordítások elkészítésével, a helyi kérdőívváltozatok tesztelésével, valamint a toborzás megtervezésével. Érdekesség, hogy a résztvevő országoknak lehetőségük volt saját modult adni a vizsgálathoz, így

a magyar vizsgálat speciális eleme egy, a videojátékozást és szerencsejátékot vizsgáló kérdéssor lett, melyet az ELTE Pszichológiai Intézetének kutatói állítottak össze.

Magyarország, halld szavunk

A vizsgálat hátterével kapcsolatban megkerestük Dr. Demetrovics Zsolt addiktológust, a magyar lekérdezés kutatócsoportjának vezetőjét, aki elmondta: a vizsgálatnak eddig két hulláma volt, 2016-ban és 2018-ban, melyek ennek az online vizsgálati eszköznek a tesztelését szolgálták. A 2021-es vizsgálat az első, amely minden résztvevő országban egyidőben zajlik, és már lefedi Európa nagy részét, de csak most jutott el módszertanilag arra a szintre, hogy érdemesnek látták Magyarországot is bekapcsolni a vizsgálatba.

DR. DEMETROVICS ZSOLT PSZICHOLÓGUS ÉS ADDIKTOLÓGUS, A MAGYAR KUTATÁS VEZETŐJE. FOTÓ: EMCDDA

Bár a vizsgálat nem reprezentatív, ilyen volumenű kutatás nagyon kevés készül, mely

kifejezetten a közelmúltban szerhasználati tapasztalattal rendelkező személyek jellemzőit és fogyasztási mintázatát vizsgálná

ekkora részletességgel, így az eredményeket széles körben tudják majd felhasználni. A vizsgálat eredményei segítségével így részletesebben leírhatók lesznek az egyes szerek alkalmi és rendszeres használói a fogyasztási gyakorlatuk szempontjából. Ezek az információk jól használhatóak majd a szakpolitika megalapozásához, a válaszlépések (megelőzés, kezelés) megtervezéséhez.

A beszerzés kapcsán kapható eredmények pedig hozzájárulhatnak a hazai kábítószerpiac méretének pontosabb megbecsléséhez, ami a hazai GDP-számításnak is részét képezi.

Mindezzel (mármint az eredményekkel) elsősorban a hazai és EU-s döntéshozók, valamint a területen dolgozó szakemberek munkáját támogathatják, de az EMCDDA éves európai jelentésében is feltűnnek majd a kutatás eredményei, illetve a Nemzeti Drog Fókuszpont által évente elkészülő hazai jelentésben is fontos szerepet kap majd a vizsgálati eredmények bemutatása.

Kristály, zene, meglepi

Annak kapcsán, hogy milyen meglepetésekre számítanak a vizsgálat végén, Dr. Demetrovics Zsolt így fogalmazott:

„A már meglévő, más forrásokból érkező kutatási eredmények alapján látjuk, hogy

a koronavírus-járvány kihatással van a kábítószerek hozzáférhetőségére, az emberek lelkiállapotára és ezáltal a szerhasználatukra.

Ez a helyzet a különböző társadalmi és szerhasználói csoportokat különbözőképpen érinti.”

A társadalmi és szerhasználói csoportok közötti különbségeket tehát különösen érdeklődve várják Demetrovicsék, itt számítanak meglepetésekre. A vizsgálatot azért is egészítették ki egy, a videójátékozást és a szerencsejátékot fókuszba állító kérdéssorral, mert úgy vélik, itt is komoly változásokat hozhatott az elmúlt év. A kutatás magyar részéért felelős szakértő szerint

Magyarország szempontjából különösen érdekes a dizájnerdrogok használata.

A dizájnerdrogok közé tartoznak a bio, herbál és varázsdohány neveken ismert szintetikus kannabinoidok, valamint az itthon ugyancsak elterjedtebb, kristály és zene néven kapható szintetikus katinonok. Demetrovics azt reméli, ezeknek a szereknek a fogyasztásáról és a fogyasztók jellemzőiről is többet megtudnak majd, mint ami a meglévő adatforrások, és az eddig elérhető kutatások alapján eddig ismert volt.

Az Azonnali kérdésére Demetrovics elmondta: szerinte magától a vizsgálattól vagy annak eredményeitől nem várható, hogy közvetlenül befolyásolja a társadalom drogfogyasztáshoz való hozzáállását. A kutatás célja a szakértő szerint ugyanis az, hogy megbízható információval szolgáljon a vizsgált területről a területi döntéshozatalt és a szakma munkáját támogatva.

A kérdőív itt elérhető.

NYITÓKÉP: Myriam Zilles / Unsplash, Azonnali montázs

Ágoston Dániel
Ágoston Dániel az Azonnali újságírója

Podcast, techno, divat, publicisztika.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek