+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Ágoston Dániel
2021. március 24. szerda, 16:27
Nagyszabású online felmérésbe kezdett az EU kábítószerügyi ügynöksége, hogy felmérje az EU-s állampolgárok droghasználati szokásait. A kutatáshoz idén először csatlakozott Magyarország is. A vizsgálat hazai szervezője, Dr. Demetrovics Zsolt az Azonnalinak azt mondta, itthon a járvány hatásai és a dizájnerdrogok kapcsán várhatóak a legérdekesebb eredmények.

Habár a kábítószerhasználat, illetve maga a kábítószer témája továbbra is inkább tabu téma, egész Európában emelkedik a kábítószert fogyasztók száma. Ezen a téren hazánk sincs lemaradva: Magyarországon is megjelentek az idősek a kábítószert rendszeresen fogyasztók körében, a fiatalok jelentős része már próbált valamilyen illegális drogot, a kereslet-kínálat pedig a koronavírus-járvány idején sem csökkent az illegális kábítószerpiacon, csupán átalakult.

 

Nem meglepő módon Európában továbbra is a marihuánát használják a legtöbben az illegális pszichotróp szerek közül, ezt követi a mennyiségi rangsorban a kokain, az MDMA, az amfetaminok, illetve a folyamatosan változó és olcsó dizájnerek és az ópiumszármazékok.

 

Minderről tavaly adott ki jelentést az EU kábítószerügyi ügynöksége (EMCDDA) – Magyarország pedig 2021-ben először vesz részt abban az online felmérésben, amelynek célja a területen dolgozó szakemberek, illetve a politikai döntéshozók tudásának bővítése a szerhasználati mintázatokról Európában, s ezáltal a jövőbeni drogpolitikák és beavatkozások támogatása a szükséges információkkal.

 

Mindennapi függőségeink

 

Na, de mégis mire lesz jó mindez? Először is

 

az online vizsgálat legnagyobb előnye, hogy önkéntes és névtelen,

 

közvetlenül éri el a szerhasználókat, ezáltal könnyen és gyorsan előkészíthető, friss adatokat biztosít rövid időn belül, és lehetőséget ad az újonnan megjelenő trendek azonosítására. Egyező kérdések alkalmazásával, szigorú fordítási folyamat mellett ráadásul ezek a vizsgálatok lehetővé teszik a nemzetközi összehasonlítást is.

 

A kutatást egyébként helyi kutatócsoportok támogatják a fordítások elkészítésével, a helyi kérdőívváltozatok tesztelésével, valamint a toborzás megtervezésével. Érdekesség, hogy a résztvevő országoknak lehetőségük volt saját modult adni a vizsgálathoz, így

 

a magyar vizsgálat speciális eleme egy, a videojátékozást és szerencsejátékot vizsgáló kérdéssor lett, melyet az ELTE Pszichológiai Intézetének kutatói állítottak össze.

 

Magyarország, halld szavunk

 

A vizsgálat hátterével kapcsolatban megkerestük Dr. Demetrovics Zsolt addiktológust, a magyar lekérdezés kutatócsoportjának vezetőjét, aki elmondta: a vizsgálatnak eddig két hulláma volt, 2016-ban és 2018-ban, melyek ennek az online vizsgálati eszköznek a tesztelését szolgálták. A 2021-es vizsgálat az első, amely minden résztvevő országban egyidőben zajlik, és már lefedi Európa nagy részét, de csak most jutott el módszertanilag arra a szintre, hogy érdemesnek látták Magyarországot is bekapcsolni a vizsgálatba.

 

DR. DEMETROVICS ZSOLT PSZICHOLÓGUS ÉS ADDIKTOLÓGUS, A MAGYAR KUTATÁS VEZETŐJE. FOTÓ: EMCDDA

 

Bár a vizsgálat nem reprezentatív, ilyen volumenű kutatás nagyon kevés készül, mely

 

kifejezetten a közelmúltban szerhasználati tapasztalattal rendelkező személyek jellemzőit és fogyasztási mintázatát vizsgálná

 

ekkora részletességgel, így az eredményeket széles körben tudják majd felhasználni. A vizsgálat eredményei segítségével így részletesebben leírhatók lesznek az egyes szerek alkalmi és rendszeres használói a fogyasztási gyakorlatuk szempontjából. Ezek az információk jól használhatóak majd a szakpolitika megalapozásához, a válaszlépések (megelőzés, kezelés) megtervezéséhez.

 

A beszerzés kapcsán kapható eredmények pedig hozzájárulhatnak a hazai kábítószerpiac méretének pontosabb megbecsléséhez, ami a hazai GDP-számításnak is részét képezi.

 

Mindezzel (mármint az eredményekkel) elsősorban a hazai és EU-s döntéshozók, valamint a területen dolgozó szakemberek munkáját támogathatják, de az EMCDDA éves európai jelentésében is feltűnnek majd a kutatás eredményei, illetve a Nemzeti Drog Fókuszpont által évente elkészülő hazai jelentésben is fontos szerepet kap majd a vizsgálati eredmények bemutatása.

 

Kristály, zene, meglepi

 

Annak kapcsán, hogy milyen meglepetésekre számítanak a vizsgálat végén, Dr. Demetrovics Zsolt így fogalmazott:

 

„A már meglévő, más forrásokból érkező kutatási eredmények alapján látjuk, hogy

 

a koronavírus-járvány kihatással van a kábítószerek hozzáférhetőségére, az emberek lelkiállapotára és ezáltal a szerhasználatukra.

 

Ez a helyzet a különböző társadalmi és szerhasználói csoportokat különbözőképpen érinti.”

 

A társadalmi és szerhasználói csoportok közötti különbségeket tehát különösen érdeklődve várják Demetrovicsék, itt számítanak meglepetésekre. A vizsgálatot azért is egészítették ki egy, a videójátékozást és a szerencsejátékot fókuszba állító kérdéssorral, mert úgy vélik, itt is komoly változásokat hozhatott az elmúlt év. A kutatás magyar részéért felelős szakértő szerint

 

Magyarország szempontjából különösen érdekes a dizájnerdrogok használata.

 

A dizájnerdrogok közé tartoznak a bio, herbál és varázsdohány neveken ismert szintetikus kannabinoidok, valamint az itthon ugyancsak elterjedtebb, kristály és zene néven kapható szintetikus katinonok. Demetrovics azt reméli, ezeknek a szereknek a fogyasztásáról és a fogyasztók jellemzőiről is többet megtudnak majd, mint ami a meglévő adatforrások, és az eddig elérhető kutatások alapján eddig ismert volt.

 

Az Azonnali kérdésére Demetrovics elmondta: szerinte magától a vizsgálattól vagy annak eredményeitől nem várható, hogy közvetlenül befolyásolja a társadalom drogfogyasztáshoz való hozzáállását. A kutatás célja a szakértő szerint ugyanis az, hogy megbízható információval szolgáljon a vizsgált területről a területi döntéshozatalt és a szakma munkáját támogatva.

 

A kérdőív itt elérhető.

 

NYITÓKÉP: Myriam Zilles / Unsplash, Azonnali montázs

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Főleg a francia Európa-tervekkel kritikusabb kisebb országok támogatnák az osztrák kancellárt lapértesülések szerint. Kurz számára a brüsszeli karrier kiút lehet az osztrák belpolitikából is.

Az amerikai céggel dózisonkénti 23,20 eurós szerződést köthet az Európai Bizottság 2021 decemberétől 2023-ig.

A kormányinfón kiderült az is, hogy augusztusig se koncertre, se szállodába nem mehet az, akinek nincs védettségi igazolványa, és hogy hogyan pótolja a kormány az önkormányzatokat a kieső hipa-bevételek miatt.

Szakértők és aktivisták írtak egy törvényjavaslatot, az ellenzék közösen beadta a parlamentben, a kormány meg szép csendben rendeletbe is foglalta azt. Ritka jelenség ez Magyarországon.

Az újranyitó szolgáltatások csak a védettségi igazolványokkal rendelkezők számára hozzáférhetőek.

A nemzetközi helyzet fokozódik Jersey Bailiffség körül. A brexit utáni időkben is az egyik legnagyobb problémát továbbra is a halászat adja.

A politikusokat egy zárva tartó klubnál fényképezték le, ahol éjszakába nyúlóan tartózkodtak. Munkamegbeszélésük volt, ketten közülük lemondtak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás